Bilancujeme: Najlepšie albumy roka 2019 podľa členov Valhalla.sk

Rok sa s rokom zišiel a je čas bilancovania. Ktoré albumy patria medzi tie najlepšie za rok 2019?

Ako to už býva zvykom – bilancujeme. A keďže bilancujú všetci, my predsa nebudeme výnimkou. Najskôr sa pozrieme na najlepšie albumy, ktoré zarezonovali medzi členmi našej redakcie v roku 2019. A že ich teda nebolo málo.

Koláž artworkov albumov, ktoré figurovali v rebríčkoch našich redaktorov.

Uplynulých 365 dní žičilo kvalitnej tvrdej muzike. Bol to veľmi silný rok a vybrať tie najlepšie albumy v záplave mnohých nahrávok nebolo ľahké. Opäť vám ponúkame výber toho najlepšieho od jednotlivých členov Valhalla.sk.

Slovenských hudobníkov istotne môže tešiť, že v jednotlivých výberoch sa ocitlo aj pár domácich albumov.

Stanislav „Stillborn“ Černák

Moje top albumy za rok 2019 sú bez poradia. Patria medzi ne neuveriteľne emočne silný „When A Shadow is Forced into the Light“ od Fínov SWALLOW THE SUN. Medzi nahrávky, ktoré mojim ušiam šmakovali najviac patria aj ďalší Severania – Nóri BORKNAGAR a ich „True North“. Skvelým albumom sa prezentovali aj stálice KORN a dostala ma veruže aj ukrajinská banda JINJER. Najlepším slovenským albumom roka 2019 bola „Smog of Tomorrow“ od SYMFOBIA. Kvalitná produkcia, silné aranžmá, výborný spev.

SWALLOW THE SUN – When A Shadow is Forced into the Light
SYMFOBIA – Smog of Tomorrow
KORN – The Nothing
BORKNAGAR – True North
JINJER – Macro

Nahrávky, ktoré ma potešili:
WITHIN TEMPTATION – Resist
CEREMONY OF SILENCE – Óutis
AVANTASIA – Moonglow
DARKTHRONE – Old Star
ABBATH – Outstrider
TIMO TOLKKI’S AVALON – Return to Eden
SLIPKNOT – We Are Not Your Kind
SASCHA PAETH’S MASTERS OF CEREMONY – Signs of Wings
DEMONIC-EYED – Demonic Eyed
MAYHEM – Daemon
ČAD – Zabi ma
SARKE – Gastwerso
LINDEMANN – F&M
AGNOSTIC FRONT – Get Loud!
A PALE HORSE NAMED DEATH – When the World Becomes Undone
ROTTING CHRIST – The Heretics
CELLAR DARLING – The Spell
VOLBEAT – Rewind, Replay, Rebound
EXHUMED – Horror

POSSESSED – Revelations of Oblivion

Ján Marton

ABBATH – Outsrider
ABBATH je pán. Je to nekorunovaný kráľ black metalovej scény a potvrdil to aj svojim druhým sólovým albumom. Keby som si mal vybrať medzi IMMORTAL a ABBATH, beriem si druhého menovaného. Parádny album.

BLUT AUS NORD – Hallucinogen
Perfektný album, naozaj poriadna halucinácia. Každá nahrávka tejto kapely je úplne iná a táto ma totálne dostala. Po kapele GOJIRA sú BLUT AUS NORD mojou druhou najobľúbenejšou francúzskou kapelou.

ČAD – Zabi ma
Jeden z najlepších albumov, ktorý vyšiel v našej krajine. Parádne texty, úžasné metalové dielo, ktoré svojim zvukom konkuruje aj vyspelým svetovým skupinám. ČAD majú obrovský bonus, že získali rozpoznateľnosť a vlastnú tvár.

JINJER – Macro
Moja platonická láska „Tánička“ vydala so svojou bandou perfektný album. Vysoko technický s dokonalým zvukom. Celý album zdobí práve neuveriteľný Tatianin hlas (odkiaľ to ona ťahá to nechápem) a JINJER vydali svoj najlepší album.

KORN – The Nothing
Najlepší album KORN v ich histórii hneď po „Life is Peachy“. Emotívny a silný. Legenda nu-metalu potvrdila svoje pevné miesto na svojom tróne.

LINDEMANN – F & M
Industriálny skvost. Geniálne melódie, perfektné a silné piesne. V jednom roku vydať novinku svojej domovskej kapely a zároveň sólovku, znamená silný pretlak. Fantastický album, ktorý ma veľmi prekvapil. V pozitívnom zmysle.

MONO – Nowhere Now Here
MONO prišli s ezoterickým poňatím post rocku. Nádherná melanchólia a prekrásne vrstvenie nástrojov, ktoré Japonci dokonale ovládajú. „Nowhere Now Here„ je neskutočný album, v ich diskografii sa bude radiť k najlepším.

PERIPHERY – Periphery IV: Hail Stan
Jeden z najlepších albumov vôbec, ktorý vyšiel v roku 2019. Technická dokonalosť. Prekvapivé harmónie a riffy. Za mňa totálna muzikálnosť, ktorá bola zhmotnená na geniálnom albume s číslom štyri.

ROTTING CHRIST – The Heretics
Týchto Grékov ja proste môžem. Nemôžem si pomôcť, ale ich muzika má dušu, ktorá chýba viacerým zoskupeniam, ktoré by sa chceli stavať do pozície legiend. Nový album ROTTING CHRIST začal tam, kde skončil ich predošlý. Nemám k tomu viac čo dodať.

Ján „Twisted“ Magdoško

THORNBRIDGE – Theatrical Masterpiece
Suverénnejší „songwrinting“, zdobenejšie zbory, popínavé refrény a úchvatná inštrumentálna výbava zdobia druhú radovku Nemcov. Tá opätovne vznikla pod dohľadom Sebastiana Levermanna a tak z hudby prirodzene cítiť ORDERN OGAN, ale miestami aj BLIND GUARDIAN či RUNNING WILD.

ELVENKING – Reader of the Runes – Divination
Je očarujúcim zážitkom sledovať tvorbu týchto Talianov. Začiatok novej príbehovej trilógie zaujme vyšpičkovaným mixom, robustným zvukom a v konečnom dôsledku uhrančivým power metalom s výrazným folkovým odleskom s množstvom nespútaných sól a hravej melodiky.

EVERGREY – The Atlantic
Severskí majstri melanchólie prišli s nahrávkou, ktorá doslova preteká emóciami. Oceľovo mrazivé inštrumentálne výkony sa dopĺňajú s clivo až skleslým vokálom, aby v okamihu nás zaplavili kontrastne uvoľnené až poeticky hebké momenty. Paralela s nevyspytateľným, miestami divokým a miestami selankovým Atlantikom funguje na výbornú.

OVERKILL – The Wings of War
Thrash metalová nahrávka roka! Aktuálne najproduktívnejšia thrash metalová svorka dlhodobo nemá problém s vyrovnanou konzistenciou svojich dosiek. Čo skladba to erupcia nabrúseného vokálu, riffov ostrých ako žiletky, technicky presnej rytmiky a rezavých sól.

DEATH ANGEL – Humanicide
Kalifornčania sa prezentujú thrash metalovým materiálom, ktorému oproti predchádzajúcejšiemu viac rutinnejšiemu záseku nechýbajú živočíšne riffy, údernosť ale hlavne hudobná osobitosť. Tá nestavia len na agresívnych gitarách, ale pridáva na pestrosti ľahkým progresívnym výrazom, premenlivou náladou piesní so zapojením melodiky.

MEMORIAM – Requiem for Manking
Nahrávke s dusivou atmosférou, bezútešnými riffmi i valivými bicími dominuje ikonický vokál Karla Willettsa (BOLT THROWER) a dráždivé gitary potrhávajúce post apo atmosféru. Tento kotúč dáva zabudnúť na naťahovanú riffovú nudu minulého záseku.

POSSESSED – Revelations of Oblivion
Návrat roka! Niečo viac ako tridsať rokov sa čakalo na štúdiový návrat pionierov death metalového žánru. Takto intenzívny, surový, plný nadšenia a energiou sršiaci materiál priamo nadväzuje na poslednú štúdiovku. Odetý do moderne znejúceho zvuku si však nostalgicky zachováva „oldschoolový“ punc a nenávistne trhá bubienky poslucháčov.

Miroslav „Prco“ Krausko

1. SWALLOW THE SUN – When a Shadow Is Forced into the Light
2. MGLA – Age of Excuse
3. CEREMONY OF SILENCE – Oútis

Bez poradia:
MALEVOLENT CREATION – The 13th Beast
BÖLZER – Lese Majesty (EP)
MAYHEM – Daemon
CULT OF LUNA – A Dawn to Fear
EXHUMED – Horror
POSSESSED – Revelations of Oblivion
ČAD – Zabi ma

Lucia „Luss“ Zimerman

ALCEST – Spiritual Instinct
CULT OF LUNA – Dawn to Fear
RAMMSTEIN – Rammstein
SLIPKNOT – We Are Not Your Kind
TOOL – Fear Inoculum
PATRIARCHA – Yersinia Pestis

Alena Červeňanská

1. ROTTING CHRIST – The Heretics
2. LEPROUS – Pitfalls
3. HANGING GARDEN – Into That Good Night
4. ALCEST – Spiritual Instinct
5. SWALLOW THE SUN – When A Shadow Is Forced Into the Light
6. IN MOURNING – Garden of Storms

Martin „Čviro“ Novoveský

INSOMNIUM – Heart Like a Grave
Výborné, chytľavé, melodické, nabité emóciami a zanechávajúce silné dojmy už po prvom vypočutí. INSOMNIUM sa vďaka novinke stali pre mňa v rámci melodických žánrov kapelou číslo jedna.

ALCEST – Spiritual Instinct
Francúzska úderka nesklamala ani tentokrát. V rámci zvuku sú už ALCEST niekde inde ako tomu bývalo na „Souvenirs d’un autre monde“, no napriek tomu je „Spiritual Instinct“ vydareným post black metalovým dielom.

TOOL – Fear Inoculum
Aj keď majestát akým bol „10 000 Days“ z môjho pohľadu tento krát prekonaný nebol.

PERIPHERY – Periphery IV: Hail Stan
Vydarený názov albumu týchto amerických pomätencov mi pripomenul, či by nestálo za to sa k ich tvorbe vrátiť, keďže EP „Icarus“ mi v ušiach pred pár rokmi dunelo často. Spravil som dobre…

CULT OF LUNA – A Dawn to Fear
Za neopakovateľnú atmosféru, za potrebnú dávku strachu, bolesti a za návrat k albumom ako „Somewhere Along the Highway“ a „Salvation“.

Marko Hundža

1. SOILWORK – Verkligheten
„Verkligheten“ nemá chybu. Nenudí, nemá hluché miesto, nie je príliš zdĺhavý (čo nie je pri všetkých položkách v mojom rebríčku pravidlom). Každá skladba je skvelá, premyslená, dotiahnutá do konca, má svoje miesto a potenciál vyvolať u poslucháča zimomriavky. Dokonalé dielo. Ak by som naň robil recenziu, určite by odo mňa vyfasovalo plných 10 (ak nie 11) bodov.

2. ELUVEITIE – Ategnatos
Veľmi dlho som už čakal na nahrávku týchto Helvétov, ktorá by mi dokázala učarovať. A naposledy to bola „Slania“, čo je už pekných pár rokov. Dnes tu je „Ategnatos“ a možno práve zmena zostavy ELUVEITIE pomohla k vyprodukovaniu strhujúceho a výpravného albumu.

3. BORKNAGAR – True North
Príliš komplikované dielo na to, aby ste jeho počúvanie flákali. BORKNAGAR vyžadujú maximálnu sústredenosť, ktorá je na oplátku odmenená ovocím v podobe zvukomalebných výletov v drsnej prírode severu. Ak sa chcete do nej ponoriť, musíte najskôr rozbiť ľad.

4. IN FLAMES – I, the Mask
Či už je to z nostalgie alebo kvalitou skladieb, nový album IN FLAMES si ma (takmer) získal. Slabšie miesta sú prebíjané „zimomriavkovými“. Zbožňujem staršiu tvorbu tejto kapely a miestami („I am Above“, „Deep Inside“,…) cítim čiastočný návrat ku tvrdosti. Anders Fridén sa vrátil k agresívnym vokálom a sú v jeho podaní stále šťavnaté. … a lepšiu baladu ako je „Stay with Me“ v mojom rebríčku určite nenájdeme.

5. EQUILIBRIUM – Renegades
O piate miesto bol u mňa veľký boj. Až do posledných chvíľ som zvažoval, či tam umiestniť MONKEY3 alebo práve EQUILIBRIUM, ktorí ochlp vyhrali. Ich novinka ma baví. Vzdialili sa od svojich folkových kolovrátkov a servírujú nám zrelé dielo, ktoré miestami pripomína fínsku školu (AMORPHIS, CHILDREN OF BODOM,…), ale zároveň zostáva samé sebou. Je to epická nálož. Vrelo odporúčam.

Filip „Fiju“ Slúka

Koncertne bol rok 2019 pre mňa viac než chudobný (počet absolvovaných koncertov = 0), čo si dúfam vynahradím v ďalšom roku. No na strane druhej, z pohľadu albumov to bol pre mňa vydarený rok. Hodnotím to podľa nahrávok, ktoré mi trvalo zostali v playliste.

Navyše, nastal malý paradox – aj keď niektoré albumy v recenziách nedopadli z pohľadu hodnotenia úplne najlepšie, v mojom playliste zostali, a neskôr by odo mňa dostali pravdepodobne vyššie hodnotenia.

WITHIN TEMPTATION – Resist
Najnovší počin družiny okolo holandskej metalovej královnej Sharon den Adel priniesol niekoľko zaujímavých noviniek. Kapela zaexperimentovala s niekoľkými novými akustickými prvkami. Pribudlo aj viacero elektronických a to na úkor klasických symfonických elementov. No, hlavnou devízou albumu je jeho pozadie – Sharon tento album nahrávala po veľmi ťažkom životnom období, počas ktorého premýšľala aj o ukončení kariéry…A tak je „Resist“ akousi jej osobnou spoveďou a z albumu cítiť pomerne silné emócie.

ELUVEITIE – Ategnatos
Po tom, ako si švajčiarska formácia pred dvomi rokmi bravúrne poradila s katarziou, keď ju opustilo niekoľko členov, prišiel na rad druhý album v novej zostave. Zarytí konzervatívci by mohli tvrdiť, že Annu Murphy len tak niečo nenahradí, no nová vokalistka Fabienne Erni potvrdila, že skvelý výkon na prvom albume nebola náhoda. „Ategnatos“ ponúkne niekoľko výborných folk metalových peciek v skvelom tempe a fanúšikovia si okrem angličtiny mohli (aj keď v obmedzenej miere), vychutnať aj pre ELUVEITIE špecifickú galčinu.

TIMO TOLKKI´S AVALON – Return to Eden
Presladené agro. Aj to bol jeden z názvov, ktorým som otituloval posledný album gitarového virtuóza TIma Tolkkiho, ktorý si na album opäť prizval niekoľko zaujímavých hostí. Takisto som ale v hodnotení spomenul aj to, že záleží od poslucháčovej nálady, kam tento album zaradí. A to platí do bodky. Ak má niekto chuť na power metalovú lovestory, je to ten pravý výber.

ALTER BRIDGE – Walk the Sky
A druhá lovestory v mojom výbere. Táto však je od presladenosti na míle vzdialená a je v podstate nemožné ju s tou predchádzajúcou porovnávať. Myles Kennedy spojil svoje gitarové majstrovstvo s bleskovo podmanivým vokálom a so svojou kapelou ponúkol skvelý rockový počin.