Exhumed – Necrocracy

Po tom ako sa  EXHUMED v roku 2010 rozhodli pribrať sa k vlastnej exhumácii torza, ktoré dovtedy hnilo celých päť rokov, urobili radosť viacerým fanúšikom. Taktiež aj aj následne vydaným comebackovým albumom „All Guts, No Glory“ a po dvoch rokoch prichádzajú s ďalšou štúdiovou nahrávkou.
Od spomínaného albumu „All Guts, No Glory“ prebehli v kapele aj personálne zmeny. Presnejšie na poste basgitaristu a bubeníka. Konkrétne odišli Leon del Müerte (IMPALED) a Danny Walker, ktorých nahradili basák Rob Babcock a bubeník Mike Hamilton (DEEDS OF FLESH). K nim ešte pribudol po deviatich rokoch navrátilec Bud Burke, ktorý od svojho predošlého pôsobenia v EXHUMED zmenil basu za gitaru.



A ako si Matt Harvey spolu so svojimi kumpánmi počínajú na novom albume „Necrocracy“? V prvom rade treba povedať, že je to klasický EXHUMED, ako ho máme radi. Čiže chytľavá death/grindová víchrica s thrash metalovou špinavosťou a rýchlymi klepačkami, ktoré predvádza skvelý Mike Hamilton, spolu s občasnými výletmi do stredného tempa, skvelé riffy dua Harvey/Burk, klasický dvojzáprah vokálov – osvedčený škrek Matta Harveyho spolu s hlbokým a zlovestným murmurom Roba Babcocka. Toto všetko ešte kombinujú s výbornými sólovými vyhrávkami, ktoré sú obsiahnuté v každej skladbe a melodickými linkami, ktoré  dosť často pripomenú poslucháčovi dosku „Heartwork“ od liverpoolskej mašiny CARCASS.

Je pravda, že už to nie sú až také zbesilosti, ako na debute „Gore Metal“, alebo ako na prvých albumoch, ale skôr predvádzajú vyspelejšie poňatie ich hudby. Po vybití si mladíckej agresivity sa zrejme už prejavuje aj ich rozvážnosť a je jasné, že aj určitý progres, ktorý sa v ich muzike po tých rokoch musel prejaviť. Báť sa však nemusíte, EXHUMED vám stále dokážu kvalitne nakopať prdel a sú to stále majstri svojho remesla.

Zvuk nahrávky je čitateľný a nemám nič čo by som vytkol. Veľmi sa mi páči zvuk basgitary, presne takýto zvuk mám rád. Medzi top skladby na albume patrí zabijácka trojkombinácia piatej, šiestej a siedmej skladby, konkrétne „Sickened“, potom moja najobľúbenejšia „(So Passes) The Glory Of Death“ a „Ravening“.

EXHUMED opäť nesklamali a na novom albume ponúkajú chytľavý materiál s výbornými riffmi, a vkusne zapracovanou melodikou. Toľko stručné zhodnotenie dosky, ktorá bude mať určite miesto medzi top nahrávkami tohto roka.

Žáner: death/grind
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Relapse Records
Dátum vydania: 2.8.2013
Web: http://exhumed.bandcamp.com/
Zostava:
Matt Harvey – vokál, gitara
Bud Burke – gitara, vokály
Rob Babcock – basgitara, vokály
Mike Hamilton – bicie
Diskografia:
Gore Metal – 1998
Slaughtercult – 2000
Anatomy Is Destiny – 2003
Garbage Daze Re-Regurgitated – 2005
All Guts, No Glory – 2011
Necrocracy – 2013
Tracklist:
Coins Upon The Eyes (4:01)
The Shape Of Deaths To Come (4:40)
Necrocracy (4:25)
Dysmorphic (4:36)
Sickened (3:58)
(So Passes) The Glory Of Death (4:05)
Ravening (3:58)
The Carrion Call (3:48)
The Rotting (4:51)
Definitíva:
Američania EXHUMED ukazujú aj na novinke „Necrocracy, že to stále vedia a sú zárukou toho,
 že od nich dostanete dávku poctivej metalovej muziky.

Autor: Prco

Hodnotenie autora: 8 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla