Death metal na viacero spôsobov. OBSCURA aj GOD DETHRONED sa postarali o príkladný pondelkový večer

Do Bratislavy zavítalo v závere februára turné kapiel OBSCURA, GOD DETHRONED, THULCANDRA a FRACTAL UNIVERSE.

BRATISLAVA. Kto si myslí, že pondelky musia byť zákonite najhoršími dňami, mal jedinečnú možnosť sa v Bratislave presvedčiť o opaku. Do hlavného mesta našej krajiny zavítalo európske kvarteto kapiel smrtiaceho kovu práve začiatkom posledného februárového týždňa 2020.

Randal Club je v rámci objemu návštevníkov miestom nepredvídateľným. Ešte pár minút pred oficiálnym začiatkom akcie bolo v sále množstvo jedincov v počte rovnajúcom sa priemernej školskej známke. Paradoxne, o nevyužitom placi na opačnej strane barikády sa to tvrdiť nedalo, pódium bolo zapratané do posledného štvorcového centimetra. Hold, údel headlinera a supportov si vybral z pohľadu rozloženia aparátov svoju daň.

FRACTAL UNIVERSE. Foto: Čviro

Situácia sa však zrazu s úderom 19. hodiny zmenila po príchode mladej francúzskej nádeje progresívneho death metalu FRACTAL UNIVERSE, kedy sa aj miesto v klube celkom obstojne začalo plniť. Štvorica mládencov sa slušne uklonila a hneď z fleku do nás začala hustiť svoju tvorbu.

Žánrovo išlo o materiál pripomínajúci hlavné hviezdy večera v kombinácii so zaoceánskymi spolkami ako BEYOND CREATION alebo CYNIC. Zaujala muzikantská zdatnosť a hymnické refrény, chalaniská si koncert užívali spolu s plniacom sa sálom, pričom ťažisko playlistu bolo umiestnené na poslednom štúdiovom počine „Rhizome of Sanity“.

Klaustrofobické podmienky FRACTAL UNIVERSE vyriešili po svojom – polovica kapely sa ocitla aj s gitarami počas posledného kúsku v publiku. Veľmi príjemný začiatok rozbiehajúcej sa akcie.

THULCANDRA. Foto: Čviro

THULCANDRA, bokovka Steffena Kummerera, bola banda, na ktorú som bol zvedavý z jediného dôvodu – prečo niekto, kto hrá tak komplexnú hudbu akou je OBSCURA, má potrebu sa realizovať v projekte s názvom prvého dema kapely DARKTHRONE (no offence).

Na moje prekvapenie to však vôbec nedopadlo zle, i keď úvod vystúpenia ma za srdce až tak nechytil. Postupne sa mi však mrazivé tóny dostávali pod kožu a v kombinácií s melodickými pasážami vytvorili hudobnú masu, ktorá chutila.

Určite nie som sám, komu kúsok „Frozen Kingdom“ z albumu „Fallen Angel’s Dominion“ v ušiach doznieva dodnes. Aj keď som sa na ďalších pánov z Holandska tešil, prídavku od tohto sympatického black/deathového zoskupenia by som sa nebránil.

GOD DETHRONED. Foto: Čviro

S príchodom GOD DETHRONED sa nedá nespomenúť kvalitatívna zmena zvuku smerom hore. Nevravím, že počas dvoch predošlých kapiel s ním bolo niečo v neporiadku, no štvorica pánov z z krajiny tulipánov predsa len znela o niečo lepšie.

Gitary boli čitateľnejšie a tlak z bední pridal bande na intenzívnosti. Ubudlo aj voľného miesta a klub začínal byť do veľkej časti zaplnený, podmienky na dýchanie však ostali našťastie prijateľné.

Rýchly a svieži death metal s výraznou arómou švédskej školy fungoval na jednotku, čo sa odrazilo aj na nálade publika. To sa kapele odvďačilo prvým kotlom večera. Hralo sa pochopiteľne z väčšej časti z novinky „Illuminati“.

GOD DETHRONED sa s nami však rozlúčili 16 rokov starým kúskom „Nihilism“. Trefný, nápaditý a čo sa počúvateľnosti týka nenáročný death metal padol viac ako vhod pred tým, ako sa v rukách obecenstva objavili kalkulačky a exponenciálne tabuľky.

Bicie Sebastiana Lansera (OBSCURA). Foto: Čviro

Po krátkom a potrebnom uprataní pódia sme sa zhruba 15 minút pred 22.hodinou konečne dočkali. Naplnený klub s radosťou a úsmevom na perách privítal headlinerov večera – Nemcov OBSCURA, ktorí sa na pódium bleskurýchle rozostavili, úsmev fanúšikom opätovali a nemilosrdne do nás vpálili „Anticosmic Overload“ z prelomového albumu tematicky sa zaoberajúcim výletom Phila Collinsa do vesmirných výšin – Cosmogenesis.

Chalani sa u nás naposledy objavili v pozícií predkapely brazílskej legendy SEPULTURA, kedy hrali naozaj krátko. OBSCURA to však tentokrát fanúšikom naplno vynahradili a venovali im zhruba hodinový set.

Rafael Trujillo z OBSCURA. Foto: Čviro

Na kapelu bolo radosť sa pozerať. Zohratosť všetkých členov bola priam neopísateľná a ľahkosť, s akou svoj set hrali, neuveriteľná (Rafael Trujillo, absolvent mníchovského gitarového inštitútu, by mal očividne čas aj na štrikovanie a riešenie sudoku najvyššej obtiažnosti).

Vďaka podstavcom na pódiu bolo možné okrem Sebastiana Lansera schovaného za veľkou bubeníckou zostavou všetkých členov vidieť aj z väčšej diaľky. Najviac kúskov pochopiteľne zaznelo z ešte stále aktuálneho albumu „Diluvium“.

 

Priestor však dostal aj materiál zo starších nosičov. Pamätníci si dokonca mali možnosť naživo vypočuť aj skladbu „Alone“ z debutu „Retribution“. Z výbornej placky „Omnivium“ určite potešili „Septuagint“ a „Vortex Omnivium“, z predošlého albumu „Akróasis“ zase „Ode to Sun“, titulná skladba s rovnomerným názvom „Akróasis“ a v závere vytlieskaná „Ten Sapiroth“, po ktorom sa kapela slušne publiku poklonila a definitívne sa rozlúčila.

OBSCURA v Bratislave. Foto: Čviro

Čo dodať. Na svoje si posledný februárový pondelok museli prísť metaloví fanúšikovia rôznych chutí – či už rúhačskí vandali alebo priaznivci komplikovanejších kompozícií. Obscure Promotion patrí veľká vďaka za super koncertný zážitok v našich končinách a zároveň ukážkový začiatok týždňa. Chceme ich viac takýchto!

PLUSY:
Výkony a žánrová rozmanitosť vystupujúcich kapiel, presný začiatok akcie.

MÍNUSY:
Žiadne