Korn – The Paradigm Shift

Priznajme si všetci na rovinu, že bolo prakticky otázkou času, kedy sa cesty milovníkov siedmych strún KORN a ich strateného syna Briana „Heada“ Welcha opäť skrížia a spolu tak obnovia nezameniteľný sound, ktorý kapelu nazad katapultuje tam, kde právom patrí. Na samotný trón modernej metalovej produkcie. To všetko a ešte viac sa dozviete na bonusovom dvd k dlhočakávanej novinke „The Paradigm Shift“. To celkom výdatne mapuje dlhú cestu očisty vzťahov a následnú prípravu priam explozívneho materiálu, ktorý je zachytený na samotnom hlavnom disku.
Ten prináša typické ingrediencie kapely, avšak všetko pekne zabalené do moderného zvukového kabátika. KORN, akoby sa s blahodarným príchodom Heada rozhodli zrekapitulovať  celú, takmer dvadsaťročnú kariéru, a tak nám na ploche necelej trištvrte hodinky ponúkajú všetky vrcholné okamihy ich predchádzajúcej tvorby. Lacná malá domov v podobe nedoceneného  výplodu „Korn III – Remember Who You Are“ sa ale našťastie nekoná. Ak by sme chceli zaradiť aktuálny „The Paradigm Shift“ niekam na časovej osi, tak lámanie milénia a obdobie albumov „Issues“ a „Untouchables“ je asi najlepšou možnou alternatívou. K tomu si pridajte malú esenciu maximálne kontroverzného počinu „The Path Of Totality“ z roku 2011 a máme vymaľované.



Nedá sa povedať, že by legenda z Bakersfieldu prišla opäť s niečím objavným ako v prípade dubstepom nasiaknutého predchodcu, avšak to chalani samozrejme ani nechceli. V celej svojej nahote tu pred nami leží moderne znejúca doska, ktorá umne kombinuje tvrdé gitarové riffy a klasické postupy s elektronickými prvkami. To všetko v prijateľnom pomere, takže by sa dal „The Paradigm Shift“ smelo označiť za album pre všetky kategórie poslucháčov tejto sebranky. Na chuť si teda prídu milovníci kultových dosiek z deväťdesiatych rokov, ako i poslucháči odkojení na „Coming Undone“. Apropo, ak môžeme niečo predsa považovať za inovatívne, tak je to určite artwork. Takéto zjavenie by sa skôr dalo očakávať od progresívnej stálice TOOL, ale od KORN? Ale budiž…

Producent Don Gilmore (LINKIN PARK, AVRIL LAVIGNE, PEARL JAM) navyše namiešal veľmi hutný a chytľavý zvuk, ktorý doslova prevetrá vašu reprosústavu, či už sa jedná o klasické hitovky „Prey For Me“, „Love And Meth“, tvrdé gitarové monumenty „What We Do“, „Mass Hysteria“, „Its All Wrong“ či elektronikou nasiaknuté „Never, Never“, „Spike In My Veins“ a „Victimized“. Celkom osobitne stojí ponuro poňatý žalm „Lullaby For A Sadist“. Takáto pomalšia vec by sa však logicky hodila skôr na záver tejto kolekcie (pamätáte sa ešte na presmutné momenty „No Ones There“ či „Tearjerker“?) a jej vyznenie je preto takpovediac polovičné. Pomaly, ale isto mi taktiež uniká zmysel vydávania klasickej verzie cd, keďže bonusové piesne na deluxe edition (Japonská verzia obsahuje taktiež hitovú „Die Another Day“) opäť patria k tomu najlepšiemu, čo momentálne táto pätica ponúka. Takú „Wish I Wasnt Born Today“ možno smelo zaradiť k absolútnym vrcholom novinky! Snáď nabudúce.

Žáner: nu-metal
Krajina pôvodu: USA
Dátum vydania: 4.10.2013
Vydavateľstvo: Universal Music
Web: www.korn.com
Zostava:
Jonathan Davis – vokály
Fieldy – basgitara
Head – gitara
Munky – gitara
Ray Luzier – bicie
Diskografia:
Korn – 1994
Life Is Peachy – 1996
Follow the Leader – 1998
Issues – 1999
Untouchables – 2002
Take a Look in the Mirror – 2003
See You on the Other Side – 2005
Untitled album – 2007
Korn III: Remember Who You Are – 2010
The Path of Totality – 2011
The Paradigm Shift – 2013
Tracklist:
Prey For Me (3:35)
Love And Meth (4:03)
What We Do (4:07)
Spike In My Veins (4:24)
Mass Hysteria (4:04)
Paranoid And Aroused (3:35)
Never Never (3:41)
Punishment Time (4:00)
Lullaby For A Sadist (4:18)
Victimized (3:36)
Its All Wrong (3:31)
Definitíva:
„The Paradigm Shift“ môžeme smelo označiť
 za obrodenie pôvodného zvuku KORN.
Album neprináša nič nové a vsádza kartu
 na samostatné skladby než na jednoliaty celok,
 avšak tých skvelých je tu veru dostatok.
Pre fanúšikov klasického modelu z „Untouchables“
 je táto vec prakticky povinnosť!

Autor: Demonick

Hodnotenie autora: 8,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla