Karanténne tipy: Známe osobnosti odporúčajú dobré albumy, koncerty, knihy, filmy…

V našej ankete sme oslovili viaceré persóny z metalového sveta. Inšpirujte sa ich tipmi a zostaňte doma.

Svetová zdravotnícka federácia WHO vyhlásia celosvetovú pandémiu koronavírusom spôsobujúcim ochorenie COVID 19. Tvrdé, a treba napísať, že aj správne kroky prijímajú jednotlivé štáty, Slovensko a Česko nevynímajúc.

Koláž našich respondentov

Podľa najnovších prognóz odborníkov, môže byť ešte horšie. Nechceme však šíriť paniku, všetci sme na jednej lodi a musíme byť zodpovední. K sebe a svojmu okoliu.

Život sa na celom svete takmer zastavil. Už teraz je jasné, že zrejme aj prídeme aj letnú festivalovú sezónu… Odporúčania a niekde aj zákazy vychádzania (zodpovednejším im nebolo treba) ostali doma. Oslovili sme preto v našej ankete viacerých hudobníkov a ľudí z brandže, aby sa s našimi čitateľmi podelili o zaujímavé tipy na „domácu karanténu“.

Všetkých sme oslovili s rovnakou otázkou. Odporučte našim čitateľom jeden album, live koncert, knihu, film, seriál a prípadne spoločenskú hru na tieto ťažké časy.

Pavel Hrnčíř (vokalista SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY)

Pavel Hrnčíř. Foto: Alena Červeňanská

Vzhledem k tomu, že doma budeme trávit asi hodně času a snad většina z nás ve zdraví, budeme mít prostor se třeba mrknout i na něco, co by nás nenapadlo.

Film

Můj oblíbený je „Green Book“ (Zelená kniha). Jednak tam Viggo Mortensen zahrál naprosto fantasticky a za druhé ten příběh…

Seriál

Aktuálně to je „Lucifer“. Těžká oddechovka, která je v tuhle dobu zapotřebí. Jednotlivé příběhy se můžou zdát „laciné“, ale mě se líbí vývoj oněch postav. Fakt se u toho bavím.

Album

Avishai Cohen a album „1970“. Ujíždím na tom. Trošku tady uhnul z klasického jazzového standardu, ale mix s „popíkem“ tomu fakt sluší. A konečně si s tímhle borcem můžu doma i zazpívat. (smiech)

Live koncert

GOJIRA a Pol’And’Rock Festival 2018 (asi se tady objeví vícekrát).

Kniha

S knihou to u mě bude těžší, dlouho jsem žádnou nedržel, ale vzhledem k tomu, jak se situace vyvíjí, si pár knih, ktere napsal náš kamarád Juraj Červenák, vypůjčím od Radka.

Držme se všichni a snad se brzy potkáme na nějakém koncertě.

Rudi Rus (hudobný publicista a moderátor relácie Headbagnger_FM)

Rudi Rus. Foto: Werdza

Veľmi ťažko sa dokážem uspokojiť s jedným titulom, dám radšej hneď viacero tipov.

Hudba

Môj aktuálny karanténny rebríček a okamžitá injekcia pozitívnej energie:

NEAL MORSE BAND – The Great Adventour – Live In Brno 2019
MILLENCOLIN – True Brew
CODE ORANGE – Underneath
BODY COUNT – Carnivore
THE BEATLES – všetko
TODAY IS THE DAY – No Good To Anyone
HUMAN IMPACT – Human Impact
(sledujte na Spotify profil Headbanger_FM, tam mám vždy skoro všetko, čo práve počúvam)

Live koncerty

Nedokážem pozerať záznamy, maximálne tak jednu pesničku na YouTube. Potrebujem živé koncerty. Aj nedávno som s chuťou porozdával polovicu mojej DVD zbierky. Stále mi v nej však zostali klenoty ako „Rock In Rio“ od IRON MAIDEN, „Rush In Rio“, „Set This World Ablaze“ od KILLSWITCH ENGAGE, „Live Dominance“ od HATEBREED, „Buried Alive“ od SENTENCED, „Live In Buenos Aires“ od MEGADETH, METALLICA z Nimes… toto budem pozerať na dôchodku.

Knihy

Moment, pozriem sa na nočný stolík, čo tam mám:

Rudolf Sloboda – Šedé ruže
Umberto Eco – Meno ruže
Andrej Bán – Trochu oheň, trochu voda
Agda Bavi Pain – Koniec sveta
Frank Turner – The Road Beneath My Feet

Filmy a seriály

Vždy, keď chcem pozerať nejaký seriál, spomeniem si na hlášku Pištu Vandala – „Vy budete žiť 120 rokov, keď máte čas na seriály?“. Ale teraz máme doma rozpozeraný Babylon Berlin. A hneď by som si znovu pozrel posledného Tarantina, v kine sa mi to veľmi, veľmi páčilo.

Miloš Stronghold (klávesák z kapely APRIL WEEPS)

Stronghold. Foto: Alena Červeňanská

Hudba

THENIGHTTIMEPROJECT – Thenighttimeproject – Keď kapela sústredená okolo Fredrika Norrmana, bývalého gitaristu ikonických Švédov KATATONIA, vydala tento debutový album, asi všetci tušili, že pôjde o kvalitný počin, no len málokto si trúfal predvídať, že bude až tak silný. Kto má rád hitovky od KATATONIE, bude mať veľmi rád aj tento album. Rozdiel oproti materskej kapele spočíva hlavne v tom, že pesničky sú jednoduchšej kompozície, je v nich menej progresivity a častokrát zachádza do vyslovene nemetalových vôd. Album je charakteristický úžasným (čistým) vokálom Tobiasa Netzella (IN MOURNING), silnými refrénmi, ktoré takmer okamžite lezú pod kožu, a samozrejme melódiami Fredrika, ktoré boli tak charakteristické pre hudbu KATATONIE pred rokom 2010. Album má ešte jednu veľkú pridanú hodnotu, a síce, že nech máte akúkoľvek náladu, vždy vám ulahodí. Podľa môjho názoru sa na tejto nahrávke nenachádza hluché miesto a je to presne ten album „do každého počasia“.

Live koncert

DARK TRANQUILLITY – Where Death Is Most Alive – Hudobných DVD vlastním „do aleluja“, ale keď príde na otázku, že aký najlepší „živák“ som videl, bez váhania uvediem tento titul. Obsahuje všetko, čo by live koncert obsahovať mal – skvelý výber skladieb tejto švédskej legendy, kde odzneli prakticky všetky dôležité kúsky z ich vtedajšej tvorby, krištáľovo čistý zvuk, parádny obraz a vďačné a spolupracujúce publikum. O kapele je známe, že keď vyjde na pódium, je vždy plná energie a šľape ako nezastaviteľný stroj, no v prípade tohto koncertu v talianskom Miláne to platí dvojnásobne.

Kniha

Marek Herman – Najděte si svého Marťana – Podtitul knihy „… čo ste vždy chceli vedieť o psychológii, ale v škole Vám to nepovedali…“ síce možno znie trošku ako klišé, ale zďaleka tomu tak nie je. Väčšia časť knihy síce pojednáva o tom, ako pochopiť správanie detí a ich vnímanie sveta (čím by som ju v prvom rade odporučil tým, ktorí sa chystajú na dráhu rodičovstva), ale vo veľkej miere objasňuje aj vnútorné prežívanie človeka a pomáha porozumieť fungovaniu medziľudských vzťahov, čím sa stáva cenným pomocníkom pri riešení rôznych komunikačných problémov, ktoré sú príznačné pre našu modernú dobu. Veľkým plusom je aj štýl, ktorým je kniha písaná – nie je to žiadna motivačná literatúra, text je zrozumiteľný, pútavý, obsahuje okrem klasického výkladu aj príklady z praxe a veľakrát vďaka nej človek dokáže pochopiť situácie, ktoré mu dovtedy nedávali zmysel.

Film

The Butterfly Effect – Žánrovo ťažko uchopiteľný film (pravdepodobne má však najbližšie k sci-fi/thriller), ktorého témou sú životná láska hlavnej postavy a cestovanie v čase v snahe napraviť chyby z minulosti. Film je staršieho dáta, pozná ho asi každý, kto má tento žáner v obľube, no vnímam ho stále ako jeden z tých najlepších, aké som mal kedy možnosť vidieť. Ako v aj prípade hudby, páči sa mi na ňom to, že núti človeka si ho pozrieť zas a zas, vďaka čomu sa stále vynárajú na povrch nové súvislosti, ktoré sa jednoducho nemali šancu ukázať v prvom kole. No a čerešničkou na torte je nad tým všetkým stojaci soundtrack, ktorý ide emotívne ruka v ruke so samotným príbehom.

Seriál

Luther – Kto má rád krimi seriály, Luther je preňho povinnosťou! Ak by som mal seriál charakterizovať jedným prídavným menom, bolo by to slovo „netradičný“. Či už samotné spracovanie, ktoré je temné ako riť, či už hlavným hrdinom, ktorý používa netradičné metódy riešení prípadov a taktiež aj samotný rozvoj jednotlivých postáv, ktoré sú súčasťou príbehu. Rovnako ako aj v prípade filmu The Butterfly Effect, aj tu platí, že hudobná zložka tohto seriálu je jednoducho skvelá. Úvodná znelka v podobe „Paradise Circus“ od Britov MASSIVE ATTACK sa vryje do pamäti na veľmi dlhý čas, no odznejú aj iné podobné návykovosti v podobe MARYLIN MANSON, MUSE či BECK.

Spoločenská hra

Európa – otázky a odpovede – Vedomostná hra, ktorá výborným spôsobom preveruje, ale hlavne rozširuje všeobecný prehľad o Európe. Obsahuje 2400 otázok, ktoré sú rozdelené do šiestich okruhov: Geografia, história, kultúra, príroda, šport, veda a rôzne. Veľa smiechu a hlavne pocit zahanbenia sú garantované!

Luboshio (gitarista a spevák z DEMONIC-EYED)

Luboshio. Foto: Pa(e)tka

Album

GOJIRA – Magma – znie to moderne, razantne, novátorsky a pritom je to priamočiare a prístupné. Pre „oldschoolerov“ odporúčam aj nový album „Daemon“ od MAYHEM – nikdy som nebol ktovieaký black metalista, hlavne kvôli satanizmu a všetkým tým NS sračkám, MAYHEM sa mi ale páčia, a musím uznať, že tento album im vyšiel.

Seriál

The Witcher (Zaklínač) – knižná séria je samozrejme lepšia, ale napriek tomu sa seriál podaril. Páčil sa mi aj ten starý v poľskej produkcii. Ak nás zavrú do Vianoc, tak Game of Thrones.

Live koncert

SLAYER – The Repentless Killogy v kine bol vcelku slušný, aj tá krvavá story na začiatku je na úrovni, odporúča aj moja Žužu.

Kniha

Pavlína Brzáková – Dedeček Oge (učení sibiřského šamana) – Veľmi vkusne a prístupne napísaný etnologický román o tunguzskom šamanizme, porovnateľné s Carlosom Castanedom. Okrem toho odporúčam aj Červenáka, história Targaryenovcov a Oheň a krv od Martina, Howard, Lovecraft, atď…)

Film

Slnovrat – švédsky film so skvelou atmosférou. Navodzuje pocit stiesnenosti a príjemného nepokoja. Je to tak trochu naturálne brutálne – nočná mora za bieleho dňa. A dobrý je aj Joker.

Spoločenská hra

Kamasutra

Petra Bangóová (klávesáčka skupiny RENAISSENSE)

Petra Bangóová. Foto: archív P. Bangóovej

Album

PLINI – Handmade Cities (2016) – Jedno z Pliniho majstrovských diel, ktoré neprestávam počúvať, odkedy uzrelo svetlo sveta. Okrem toho, že vo mne zakaždým nastolí totálny kľud a pohodu, stále v ňom nachádzam nové a doteraz neobjavené detaily. Architektúra jeho skladieb je vskutku na vysokej úrovni.

Live koncert

KAMELOT – One Cold Winter’s Night (2006) – Niečo pre fanúšikov power metalu. Khanov vokál ťahá celý ten kolos závratnou silou. Navyše treba oceniť, že väčšina skladieb zaznela z dvoch starších albumov s Goetheovskou tematikou (Faust). Človek sa pri tých textoch aj má nad čím zamyslieť.

Kniha

J. Hanzelka, M. Zikmund: Past na rovníku – Tajemná Indonesie I. (1959-1964) – V čase, keď píšem tieto riadky, som mala sedieť v lietadle smerom do trópov. Nedá sa, sedím doma. Vôbec neľutujem. Objavila som tento knižný poklad dvoch českých dobrodruhov. Štýl, akým je písaný, vás zhltne rýchlejšie ako kmeň sumatránskych kanibalov. Fotografie majú dušu hlbšiu ako Indický oceán. Vrelo odporúčam.

Film

Upgrade (2018)

Seriál

Peaky Blinders – Vizuálne a technicky jeden z najlepšie spracovaných seriálov. Skvelý scenár, skvelí herci, neskutočne dobrá hudba, špinavé gangsterské prostredie z medzivojnového obdobia v Británii… What’s not to love?

Spoločenská hra

Spoločenské síce nehrám, ale s chalanmi z RENAISSENSE v posledných dňoch hráme v skupine na WhatsAppe hru Uhádni film podľa emotikonov v appke. Kto uhádne, dáva hádanku ako ďalší. Tých emotikonov na počudovanie nie je až tak veľa a človek musí improvizovať. Fanúšikovia filmov si zgustnú (smiech)

Štefan Tokár (gitarista skupiny BRUTE)

Štefan Tokár. Foto: Alena Červeňanská

Album

Pochopiteľne, jeden odporučiť je veľmi ťažké. Doteraz ma rozsekáva „Highway to Hell“ od AC/DC.

Live koncert

AC/DC – River Plate 2009 – Niečo neskutočné,

Kniha

Jednoznačne Čachtická pani. Napätie ako remeň, film ho tak nezachytí ako kniha.

Film

The Shawshank Redemption (Vykúpenie z väznice Shawshank) – Úžasná atmosféra a herecké výkony.

Seriál

30 případů majora Zemana – Nie som nejaký seriálový fanatik. Chce to čas sledovať mnoho častí, ale tento mám rád kvôli skvelej atmosfére.

Tomáš (vokalista kapely ADACTA)

Tomáš z ADACTA. Foto: Martin Mayer

Album

ICTUS – Imperium. Na ploche 38 minút sú tri skladby. Dobré na dlhé počúvanie počas upratovania.

Film

Cadillac Records – Je to film pre každého fanúšika rockovej hudby. Pojednáva o prerode bluesovej hudby do rokenrolu. Je vtipný, ale aj smutný, a má super obsadenie. Soundtrack tiež stojí za to.

Live koncert

RED HOT CHILLI PEPPERS – Live at Slane Castle 2003 – Je to moje asi najobľúbenejšie live. Je tam s nimi ešte John Frusciante a hrajú veľmi veľa vecí z „By the Way“ a „Stadium Arcadium.“

Kniha

Chuck Palahniuk – Choke (Zalknutie) – Palahniuk je autorom Fight Club. Je to atmosfericky podobné, akurát o chlapíkovi, ktorý je závislý na sexe. Mimochodom, je to aj sfilmované.

Spoločenská hra

Žolík – V tejto hre sa dá hrať na body alebo vyhraté hry alebo na poradie hráčov, takže je veľa systémov ako sa dá hrať o peniaze. Na dlhé večery to odporúčam hrať na body, s tým, že jeden bod je jeden cent.

Vilozof (gitarista a vokalista z CEREMONY OF SILENCE)

Vilozof. Foto: Werdza

Film

The Witch (Čarodejnica) – Lebo má perfektnú atmosféru a do ankety na metalovom portáli sa to dokonale hodí. Nenechajte sa odradiť percentami na Čsfd!

Seriál

Dark – Lebo toto vás počas karantény dokonale vycibrí v premýšľaní a pozornosti.

Live koncert

KATAKLYSM Live at Wetlands (23.07.1995) – Lebo som ho aj dnes opäť pozeral. S posadnutým Sylvainom Houdem a jeho víziami o konci sveta.

Album

VITRIOL – To Bathe from the Throat of Cowardice – Lebo som ho za posledný polrok počúval asi najčastejšie a baví ma.

Kniha

Ivan Medéši – Jedenie – Lebo sú to nádherné poviedky z prostredia ochlastaného balkánskeho bizaru Srbskej Vojvodiny s prvkami surrealizmu. Extrémny text (aj) o vašom vnútornom hnuse.

Spoločenská hra

Pandemic – Lebo teraz asi neexistuje nič príznačnejšie. Hráči kooperujú a bojujú spoločne proti svetovej pandémii.

Viliam Putz (bubeník skupiny SYMFOBIA)

Viliam Putz. Foto: Alena Červeňanská

Album

AVANTASIA – The Mystery of Time

Live koncert

SONS OF APOLLO – Live with The Plovdiv Psychotic Symphony

Kniha

Dan Brown – Origin

Film

Get Out (Jordan Peele)

Seriál

The Hounting of Hill House (Dom na kopci)