Najlepší album za rok 2019 nahrala MORNA: Sme poctení a šťastní

Kategóriu Hard & Heavy vyhrala skupina z Novej Dubnice so svojim albumom „Sentient Cultist“.

BRATISLAVA. Na 18. marca bolo naplánované odovzdávanie prestížnych cien Radio_Head_Awards, ktoré však zastavili prísne preventívne opatrenia proti koronavírusu. Rádio_FM vyhlásilo laureátov cien prostredníctvom live streamu.

MORNA

V kategórii Hard & Heavy vzišlo z hlasovania odborníkov združených v Metalovej akadémii päť albumov spomedzi viac ako 50 nahrávok! Do finále sa dostali CEREMONY OF SILENCE – Oútis, ČAD – Zabi ma, IONS – Ions, MORNA – Sentient Cultist a STERCORE – Indifference.

Soška napokon putovala chalanom z kapely MORNA za parádny album „Sentient Cultist“. Na priloženom videu približne od 45. minúty. Muzikanti z Novej Dubnice neskrývali nefalšovanú radosť a aspoň na diaľku a virtuálne sprostredkovali svoju reakciu.

„Víťazstvo sme nečakali. Samozrejme, že sme si predstavovali, aké by to bolo fajn, keby sme ocenenie získali, a aký prejav spätnej väzby by to pre nás bol. Ale že by sme vyslovene očakávali víťazstvo, to vôbec nie. Vtedy by s nami asi ani nebolo niečo v poriadku, ak by sme k tomu pristupovali takto. Sme poctení a šťastní,“ vyjadril sa pre Valhalla.sk bubeník kapely Jakub Filip.

Pravda, MORNA už získala sošku za album „Nuisance“, ktorý vyšiel v roku 2015. Takže, z víťazstva sa tešila už druhýkrát.

„Znamená to pre nás veľmi veľa, pretože sme tým opäť dostali signál, že tvoríme kvalitnú hudbu, texty, a celkový obsah. Neviem, či je správne hovoriť o konkurencii. Veď my nie sme konkurenti ani rivali. Sme komunita, jedna scéna, hoci rôznorodá ako ľudsky, tak muzikantsky. Každopádne, ak narážame na odvekú dišputu o akomsi bájnom nedotknuteľnom postavení určitých kapiel, ktoré sú zvýhodňované a uprednostňované – ako o tom často básnia dookola niektorí ľudia – týmto sa im a ich argumentom zobral vietor z plachiet. Z tohto pohľadu je to bezprecedentná situácia. Ale ako vravím, pre nás to nie je žiadny konkurenčný súboj. Veď ako by aj mohol byť, keď sa na „Sentient Cultist“ podieľal napríklad aj Valér z ČADU,“ doplnil Jakub Filip.

Prehľad doterajších víťazov Radio_Head_Awards:

2011 – ČAD – Ťažký kov
2012 – OBLITERATE – Superboring
2013 – VANDALI – Synovia hromu
2014 – ČAD – Čertova kovadlina
2015 – MORNA – Nuisance
2016 – 0N0 – Reconstruction & Synthesis
2017 – ČAD – Bastard
2018 – CATASTROFY – Besnota
2019 – MORNA – Sentient Cultist