MY DYING BRIDE – The Ghost of Orion

Doom metalová legenda a pionieri žánru MY DYING BRIDE vydávajú po piatich rokoch albumovú novinku.

Ostatný album „Feel the Misery“ bol veľmi silným zárezom. Latka bola postavená veľmi vysoko a tak som bol veľmi zvedavý, ako sa s tým kapela popasuje. I keď pravdu povediac, MY DYING BRIDE si budú aj napriek trendom vždy hrať svoje. Pamätám si album „34.788%… Complete“ z roku 1998, ktorý sa veľmi vynímal medzi ostatnými. Bol akýmsi experimentom, ktorý kapela skúsila. Bolo to však veľmi dávno a pokiaľ ma pamäť neklame, k nejakým ďalším prevratným experimentom už nedošlo. Títo Angličania sú jednoducho doom metalová klasika. Nikto od nich zrejme nečakal nejaké zmeny, ktoré by sa dotkli ich štýlu.

MY DYING BRIDE – The Ghost of Orion

Ak nerátame kompiláciu troj cd „Evinta“ z roku 2011, aktuálna novinka je trinástym štúdiovým počinom tejto doom metalovej legendy. „The Ghost of Orion“ jednoducho potrebuje vašu pozornosť. Nie je to však album na prvé počutie. Po ťažkej životnej skúsenosti, ktorá sa odohrala v rodine speváka Aarona Stainthorpa, vydáva kapela veľmi silný materiál. Emotívny, ubolený, precízny. A opakujem, potrebuje pozornosť.

Silný úvod dáva na známosť, že album bude vo veľmi silnej a emotívnej podobe. Zvuk MY DYING BRIDE je veľmi špecifický, ale aj rozpoznateľný. Mám veľmi rád album „Songs of Darkness, Words of Light“ z roku 2004. Hneď napíšem, že v mojom ponímaní jo novinka neprekonala. A zrejme asi ani „A Map of All Our Failures“ z roku 2012.

Tak, ako sme u tejto skupiny zvyknutí, piesne sú relatívne dlhé. Úvodná „Your Broken Shore“ je silným momentom. Výborný spev, v pozadí vydarené orchestrálne pasáže. „The Outlive the Gods“ pokračuje v nastolenom trende. Pomalé a rozťahané kompozície však nie sú v tvorbe týchto Angličanov ničím výnimočným. Skladby majú melancholický, ale aj bolestivý podtón.

MY DYING BRIDE

Pieseň „Tired of Tears“ začína nádherným husľovým nápevom. Milujem orchestrálne pasáže v tvorbe MY DYING BRIDE. „The Long Black Land“ má desať minút a hovoríme asi o najsilnejšej skladbe na novinke. Keďže po pomalom nástupe sa dočkáme aj growlingu a skladba odsýpa silným spôsobom, môžeme hovoriť aj o najtvrdšej skladbe. Za zmienku stojí aj nezvykle krátky, titulný song The Ghost of Orion“.

Je to náročné absolútne rozpitvať a zhodnotiť piesne MY DYING BRIDE. Za všetko bude hovoriť klasické – treba si ich jednoducho vypočuť. Môžeme však hovoriť o ucelenom metalovom diele, jednoducho doom metal v tom najsprávnejšom zmysle slova. Nemôžeme opomenúť ani cover tohto albumu, ktorý je nádherný a opäť sa vydaril. Vlastne, ako všetky.

MY DYING BRIDE potvrdili rolu favorita na doom metalovom poli. Novinka je hlavne pre fajnšmekrov. Myslím si, že má šancu nájsť si aj nových fanúšikov tvrdej hudby, ktorá je jemne melancholická a tak trochu ťažšia. „The Ghost of Orion“, to sú hutné tempá a melancholický pocit zvláštnej beznádeje, ktorý je pretavený do ôsmych piesní.

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

Žáner: doom metal
Krajina pôvodu: Anglicko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 06.03.2020
Web: http://mydyingbride.net/
Zostava:
Aaron Stainthorpe – spev
Andrew Craighan – gitara
Neil Blanchett – gitara
Lena Abé – basgitara
Shaun MacGowan – klávesy
Jeff Singer – bicie
Tracklist:
Your Broken Shore (07:41)
To Outlive the Gods (07:55)
Tired of Tears (08:35)
The Solace (05:51)
The Long Black Land (09:59)
The Ghost of Orion (03:30)
The Old Earth (10:31)
Your Woven Shore (02:09)
Diskografia:
As the Flower Withers – 1992
Turn Loose the Swans – 1993
The Angel and the Dark River – 1995
Like Gods of the Sun – 1996
34.788%…Complete – 1998
The Light at the End of the World – 1999
The Dreadful Hours – 2001
Songs of Darkness, Words of Light – 2004
A Line of Deathless Kings – 2006
For Lies I Sire – 2009
Evinta – 2011
A Map of All Our Failures – 2012
Feel the Misery – 2015
The Ghost of Orion – 2020
Definitíva:
MY DYING BRIDE sú špecifickou kapelou. Legendou, ktorá sa drží svojho kopyta už 30 rokov. Novinka je silnou nahrávkou. Melancholickou a miestami až bolestivou. Smútok pretavený do melódií ôsmich piesní sa pod ťažkými riffmi mení na skutočný symbol doom metalu v roku 2020. Môže byť smútok z iného uhla tak zvláštne pekný? Áno, môže. Album „The Ghost of Orion“ je toho dôkazom.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla