Master – The Witchhunt

Legendárna kapela MASTER, pôvodom z amerického Chicaga na čele s nie menej legendárnym Paulom Speckmannom, funguje s občasnými prestávkami od roku 1983 a mnoho ľudí  priraďuje túto kapelu k prvým death metalovým spolkom. Treba však povedať, že ich prvé nahrávky sa pohybovali skôr v thrash metalových vodách. Na konte majú už úctyhodných 12 štúdiových albumov a ich domovom je už niekoľko rokov susedná Česká Republika, po tom ako sa tam Paul Speckmann prisťahoval. Zostavu MASTER dopĺňajú od roku 2003 bubeník Zdeněk Pradlovský (SHAARK, VITACIT) a gitarista Alex Nejezchleba (SHAARK).
Po roku nám táto kultová kapela prináša ďalšiu novinku pod názvom „The Witchhunt“, na ktorej je jedenásť nových skladieb, ktoré sú presne v štýle MASTER. Paul Speckmann si ide proste stále svoje a nepozerá sa na to, čo je moderné, nehľadí na žiadne trendy ani na nič podobné. Proste old school!



Ako sa vraví starého psa novým kúskom nenaučíš a tak je to dobre. Na novom albume nečakajte žiadne krkolomné či technicky komplikované melódie. Práve naopak! Jednoduché, priamočiare, ale zároveň účinné a nadupané death metalové fláky v old schoolovom duchu. To, čo sa mi najviac páči na novej nahrávke a čo ma zaujalo hneď pri prvom vypočutí je bubenícke umenie, ktoré ukazuje v celej svojej kráse Zdeňek Pradlovský, ktorý je fakt neuveriteľným motorom celej kapely. Počúvať jeho energickú hru je proste čistá radosť. Len za jeho výkon pridávam tejto nahrávke pol boda. Paul a jeho vokál je viac menej rovnaký, aj keď už tak nefrázuje ako v minulosti, ale neberiem to ako negatívnu vec. Naopak, pozdáva sa mi celkom jeho vyznenie „odfláknutého“ spevu.

Textovo sa tu preberajú témy o našej skazenej spoločnosti, čiže skôr punkovo zameraná lyrika. Album je po celej dĺžke kvalitatívne vyrovnaný a tvorí jednoliaty celok, takže nemá žiadny zmysel sa tu konkrétne rozpisovať o jednotlivých skladbách, alebo niektoré samostatne vyzdvihovať. Keby som mal niečo vytknúť, tak to bude nevýrazne znejúca basgitara, ale je to len fakt detail.

Pravdou je, že „The Witchhunt“ nie je žiadny prevratný album a určite sa nájdu ľudia, ktorí ho budú považovať za už obohraný materiál, ktorý neponúka nič nové. Svojim spôsobom budú mať títo ľudia vlastne aj pravdu, ale je to vec, ktorú zhodnotí  každý inak. Mne osobne to veľmi neprekáža, keďže mám radšej staré pecky, ako nejaké moderné metalcoreové záležitosti, ktoré idú úplne mimo mňa. Takže, ak máte chuť na poctivý death metal a ste old schoolový typ, tak pri tomto albume rozhodne neurobíte krok vedľa. Na záver už len dodám, že je možno škoda, že kapela MASTER je popri svojom kultovom statuse stále skôr undergroundovou záležitosťou. Rozhodne by si zaslúžili väčšiu pozornosť.

Žáner: death metal
Krajina pôvodu: USA/Česko
Vydavateľstvo: F.D.A. Rekotz
Dátum vydania: 27.9. 2013
Web: www.master-speckmetal.net
Zostava:
Paul Speckmann – vokál, basgitara
Zdeněk Pradlovský – bicie
Alex Nejezchleba – gitara
Diskografia:
Master – 1990
On The Seventh Day God Created… Master – 1991
Collection Of Souls – 1993
Faith Is In Season – 1998
Lets Start a War – 2002
Unreleased 1985 Album – 2003
The Spirit Of The West – 2004
Four More Years Of Terror – 2005
Slaves To Society – 2007
The Human Machine – 2010
The New Elite – 2012
The Witchhunt – 2013
Tracklist:
The Witchhunt (4:16)
Plans Of Hate (3:11)
Another Suicide (4:34)
Waiting To Die (5:40)
The Parable (3:37)
God Of Thunder (4:49)
Remove The Clowns (5:42)
Raise Your Sword (5:40)
Wipe Out The Aggressor (4:41)
Manipulated To Exterminate (6:05)
The American Dream (3:32)
Definitíva:
MASTER sa naďalej držia svojho nastoleného smeru
 a aj napriek tomu stále bavia.
Album „The Witchhunt“ je opäť poriadnou
 old school death metalovou jazdou.

Autor: Prco

Hodnotenie autora: 8 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla