Adrenalín na skalách a boj so závislosťou. Vychutnajte si nový vizuálny zážitok v podaní SYMFOBIA

Slovenské jednotky symfonického metalu využili koncertnú pauzu na natočenie ďalšieho videoklipu.

Erika Strečková a Simona Janovičová zo SYMFOBIA v klipe „Smog of Tomorrow“.

NITRA. Slovenská kapela SYMFOBIA mala v týchto dňoch končiť dve české turné s kapelami CITRON a NO CONTROL a pomaly sa pripravovať na letné festivaly. Súčasná situácia s pandémiou nového koronavírusu im tieto plány zmarila.

Symfonici však pracovali aj na novom videoklipe a koncertné vákuum vyplnili ďalším vydareným obrazovým materiálom ku titulnej skladbe „Smog of Tomorrow“ zo stále aktuálneho albumu, ktorý vyšiel v marci 2019.

SYMFOBIA spolupracovali už s osvedčeným triom – kameramanom Jakubom „Točičom“ Chochulom, režisérom „Vladimírom „Valom“ Kozaňákom z Nitry a scenáristom Vladimírom Dubeňom, ktorí sa podieľali aj na predošlých videoklipoch ku skladbám „Bury It“ a „Flowing Down“.

Prečo sa videoklip ku titulnej skladbe druhého albumu točil až po roku od jeho vydania? „Chceli sme ho urobiť už dávnejšie. Minimálne rok sme o tom hovorili, ale nakoniec sme sa vždy rozhodli pre videoklip na inú skladbu, vždy z iného dôvodu. Každopádne, naši fanúšikovia si ju stále pýtali, čiže sme vedeli, že ju určite raz urobíme,“ prezradila s úsmevom jedna zo speváčok kapely Erika Strečková.

Simona Janovičová sa pridala ku kapele až keď už bol aktuálny album hotový. A tak na cd jej hlas ešte nepočujete. Tak ako predtým prespievala klipovku „Flowing Down“, jej hlas už počujeme aj v tejto verzii „Smog of Tomorrow“. Obe skladby prespievala v štúdiu Randal Factory pod dohľadom Jimiho Cimbalu.

Až druhá verzia klipu

Klip sa natáčal na troch miestach v priebehu dvoch dní. Najskôr sa točilo v Kultúrnom dome v Šali, odkiaľ pochádzajú vydarené zábery s kapelou. „Tento priestor sa využil aj na množstvo iných záberov, z ktorých sa napokon využili len tie, kde má Simona na tvári hlinu,“ povedala Strečková.

SYMFOBIA počas natáčania nového videoklipu

Filmári mali s videoklipom množstvo práce. „Prvá verzia klipu vyzerala úplne inak, avšak nepozdávalo sa nám tam zopár vecí. Rozhodli sme sa pre dotočenie ďalších záberov, ktoré vniesli klipu zrazu nový príbeh,“ objasnila Erika.

Na natáčanie dozeral skúsený horolezec

Lezecké zábery sa točili na Zobore na dvoch menších skalách dookola. „V klipe to vyzerá, akoby sme zdolávali veľkú skalu,“ zasmiala sa Erika. Ako ďalej prezradila, točenie lezeckých záberov bolo veľmi príjemné a aspoň si všetci trošku zašportovali.

Erika pri natáčaní jednej zo scén na skalách.

Z klipu sa môže zdať, že natáčanie bolo adrenalínové, prípadne nebezpečné. „Celý čas bol s nami skúsený horolezec Rasťo Kaňa, ktorý zdolal kopce ako Mont Blanc, Elbrus, Ararat či Kazbeg. Čiže pri ňom sme sa naozaj obávať nemuseli ničoho. Všetko nám vysvetlil a dával na nás veľký pozor,“ povedala Erika.

Aj keď priznala, že raz jej všetko jedno nebolo. „V rozpakoch som bola, keď odo mňa chceli zahrať ten pád, ktorý je v klipe. Nerozumela som, čo odo mňa chcú, pretože režisér si to predstavoval inak, kameraman tiež a Rasťo Kaňa mal o tom svoju predstavu. Každý mi hovoril niečo iné. A to rozhádže človeka aj na zemi, nie to ešte keď visí vo vzduchu,“ zasmiala sa.

Smog zajtrajška ako zrkadlo našich temných stránok

Skladba „Smog of Tomorrow“ je taký malý paradox. Niekto by možno čakal, že podľa zvolených tém druhého albumu SYMFOBIA, či temného bookletu, bude titulná skladba o nejakej kritike spoločnosti. Avšak, opak je pravdou.

„Táto pieseň je o povzbudení konať správne, aby sa nám tu spolu žilo lepšie. Myslím, že každý si z tej skladby vie nájsť to svoje, pretože je tam veľmi veľa odkazov a nedá sa povedať jednoslovne o čom pieseň je. Avšak smog zajtrajška vnímame ako zrkadlo našich temných stránok. V našich textoch hovoríme o momentálnych globálnych problémoch, doposiaľ sme ale ešte ani v jednom texte nespomenuli závislosť na niečom či niekom, pritom je to veľmi dôležitá téma, o ktorej treba hovoriť. Preto sme boli radi, keď nám náš filmársky tím oznámil, že chce spojiť túto tému s našim textom,“ vysvetlila Erika.

Simona ako závislá

Simona Janovičová sa vo videoklipe prezentuje ako človek závislý na alkohole a drogách.

Simona Janovičová v klipe

„Je to také zvláštne, že práve ja, čo v bežnom živote odmietam aj tabletku od bolesti hlavy, som obsadila rolu závisláčky od tabletiek, drog, alkoholu… Samozrejme, nik z nás nemôže tvrdiť, že „toto sa ma netýka“, alebo „mne sa to stať nemôže“. Ako som si to mohla v klipe vyskúšať, určite nechcem zažiť pocit, že strácam kontrolu nad vlastným životom. Že to už nie som ja, kto o ňom rozhoduje. Viem si predstaviť, aké je ťažké túto úlohu získať späť. Našťastie sú medzi nami ľudia, ktorí pomáhajú,“ vyjadrila sa Janovičová ku svojej úlohe v najnovšom videoklipe kapely.

Metal si nevyberá

Obe speváčky sa však zhodujú, že samotné natáčanie videoklipov je zábavné a prináša kopu vtipných a nezabudnuteľných momentov.

„Až do prípravy scény s tabletkami som netušila, čo za „dobrotu“ si pre mňa režisér Valo pripravil. Čakala by som nejaké cukríky alebo aspoň céčko…, priniesol acylpyrin. Táto tabletka sa už pri prvom dotyku s vlhkosťou rozpadáva na prášok. Bolo to celkom komické, najmä pri opakovaní scén, kde som mala tabletku znova a znova zapiť. Hodnú chvíľu trvalo, než som si konečne poriadne vypláchla ústa – a mohla som si „dať“ ďalšiu. Prípadne chytiť acylpyrin mokrou rukou v scéne pri umývadle. Priam nemožné! Okamžite sa rozsypal. Happy end vidíme v klipe,“ zaspomínala si Simona natáčanie jednej zo scén.

Kapela si počas natáčania užila kopec srandy.

Vrátila sa aj ku záberom s modelárskou hlinou na tvári. „Sušili ma dvoma fénmi približne pol hodinu. Musela som mať zatvorené oči, aby sme neskôr zachytili na kamere to praskanie a olupovanie. Takže, ani sa zasmiať na Piťukových vtipoch, ani sa brániť Ferovým pripomienkam… Aj to olupovanie bolo celkom bolestivé, výraz v tvári autentický. Nemôžem tvrdiť, že by som trpela. Veľa sme sa nasmiali. Vlastne ako vždy,“ povedala.

„Ako vždy keď natáčame videoklip, aj tentokrát sme zažili nezabudnuteľné momenty. Predstavte si, že máte vypeckovanú hudbu na celú sálu v kultúrnom dome, a príde za vami nejaký pán, že či by sme to nemohli stíšiť, pretože vedľa majú baptisti omšu. O ďalšiu pol hodinu, práve keď sa točia zábery s bubeníkom, ktorý do toho práši o stošesť, príde za vami ďalší pán, že dokedy tu budeme, pretože nad nami majú šachový turnaj a nemôžu sa sústrediť. Hold, metal si nevyberá…,“ zakončila Erika.

www.symfobia.sk
https://www.facebook.com/symfobia/
https://www.facebook.com/ErikaStreckovaOfficial/
https://www.instagram.com/symfobiaofficial/
Youtube Channel: https://www.youtube.com/channel/UCtl56TgM8nsrZSNz_0S5P5A