BLAZE BAYLEY – Live in Czech

BLAZE BAYLEY, bývalý frontman britskej heavy metalovej šelmy IRON MAIDEN, rekapituluje vyčerpávajúce turné k albumovej trilógií „Infinite Entanglement“ koncertným záznamom zadováženým u našich západných susedov prosto nazvaným „Live in Czech“.

Aktuálny živák prichádza len rok po taktiež prozaicky pomenovanom kúsku „Live in France“. Tento najnovší bol zachytený počas posledných vystúpení siahodlhej šnúry „Tour of the Eagle Spirit“ čítajúcej takmer šesťdesiatku zastávok. Brniansky klub Melodka tak počas dvoch za sebou nadväzujúcich dní privítal tohto heavy metalového pútnika, ktorého oddanosť tomuto žánru je nespochybniteľná a lojálnosť veru skromnej základne fanúšikov obdivuhodná.

BLAZE BAYLEY – Live in Czech

O produkciu a mix sa už tradične postaral Chris Appleton (ABSOLVA – gitary a vokál), s ktorým sa Blaze zoznámil pred piatimi rokmi v istom klube v Manchestri a odvtedy sa muzikantsky či producentsky podieľa na každom jeho štúdiovom počine. Navyše, so zvyškom formácie ABSOLVA ho aj sprevádza na doterajších turné. Tento a mnoho ďalších príbehov možno zachytiť z koncertu vychádzajúceho pod hlavičkou nezávislého vydavateľstva Blaze Bayley Recording, na ktorom sa Blaze nejeden krát stavia do pozície akéhosi metalového motivátora.

Aj tento koncertný kotúč, tak ako tomu nanešťastie býva zvykom už od štúdiovky „King of Metal“ z 2012 (recenzia TU), je svojou zvukovou kvalitou pozadu míľovými krokmi za súčasnou špičkou. Prospela by mu o čosi výraznejšia sýtosť, robustnosť či dynamickosť. Táto produkčná skromnosť spôsobená nekompromisným finančným limitom síce na jednej strane uberá celému dielu na lesku, avšak na strane druhej pridáva na uveriteľnosti a autentickosti.

Práve to je najväčšou devízou takmer dvojhodinového setu, ktorý vyšiel vo forme cd, ale aj DVD (ja som sa zameral na audio záznam). Záznam zachytáva Blazea a jeho kumpánov z ABSOLVA vo veľkej pohode. S nadšením a odhodlaním nás prevedú tými najvýstavnejšími kusmi z trojice albumov venovaných životnému príbehu Williama Blacka. Do setlistu sa dostali i epickejšie, nie tak často hrávané, položky z trilógie „Infinite Entanglement“. Očakávane dôjde aj na tutovky z pôsobenia v IRON MAIDEN a nezabudne sa na prvý a stále neprekonaný sólový počin „Silion Messiah“.

Blaze Bayley

Tým, že materiál neprešiel mohutným „skrášľovaním“ v štúdiu sa vyhol istej uniformnosti, zachováva si osobitosť, prirodzenosť a hlavne naturálnosť. Ozaj máte pocit, že počúvate skutočný koncertný záznam. Suverénny inštrumentálny či vokálny prednes sa nekoná. Chybičky v porovnaní s originálnymi skladbami tu a tam v gitarovom sóle či Blazeových menších zakopnutiach len dotvárajú surovosť a hodnovernosť záznamu.

Klobúk dole pred trojicou borcov z ABSOLVA. Ich hre nechýba živelnosť, hravosť, údernosť a miestami potrebná výpravnosť. Chris Appleton, ostrostrelec za gitarou, lahôdkovo súka riff za riffom, sólo za sólom, a hoci nemá gitarovú dvojičku, neochudobňuje skladby o zásadné vyhrávky čí tóny. Sledovať jeho uvoľnenú hru je zážitkom. Obdobne je na tom aj oceľovo drnčiaca basa a strojové bicie.

BLAZE BAYLEY- Foto: prt scrn YouTube

Blaze neprekvapí. Svojim špecifickým a v rámci heavy metalu i ikonickým vokálom solídne a s prehľadom diriguje celý setlist až kým si nepodá ruku s každým účastníkom koncertu. Pridáva priehrštie ďakovných slov k svojim verným, prihodí zopár príbehov, ktoré s menšími obdobami môžeme opakovane počuť na jeho vystúpeniach.

Úvod patrí tutovkám s bleskovými sólami a ohromujúcimi refrénmi „The Dark Side of Black“, „A Thousand Years“, „Dark Energy 256“ či prvému singlu z albumovej trilógie „Human“. Prelínajú sa s pomalými hymnickými kusmi s hutnými gitarami „The World Is Turning the Wrong Way“, precítenými polohami v „Together We Can Move the Sun“, „Life Goes On“ a „maidenovskou“ „Virus“. Na začiatok sólovej tvorby nás vráti titulná vec z albumu „Silicon Messiah“ a z rovnakého disku aj „The Day I Fell to Earth“, ktorú vyšperkuje podarená inštrumentálne exhibícia.

Druhý disk disponuje koncertným dynamitom, skladbami rozpaľujúcimi do červena. Stačí spomenúť „Man on the Edge“ alebo „Futureal“ a je vymaľované. Príde aj na finálny epos celej trilógie „Eagle Spirit“ a úžasne popínavú „Stare at the Sun“ s výnimočným tiahlym a gradujúcim gitarovým sólom. Záver doslova priklincuje fenomenálny kus „The Clansman“, ktorý s patričným pátosom a heroickým refrénom ukončí úprimné a veľké ďakujem za doterajšiu podporu fanúšikov od večného a stále nezlomeného heavy metalového pracanta.

Hodnotenie autora: 7 / 10

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na chod nášho webu.

Žáner: heavy metal
Krajina pôvodu: Anglicko
Vydavateľstvo: Blaze Bayley Recordings
Dátum vydania: 03.04.2020
Web: http://www.blazebayley.net/
Zostava:
Blaze Bayley – vokály
Chris Appleton – gitary
Karl Schramm –basgitara
Martin McNee – bicie
Tracklist:
The Dark Side of Black (04:10)
A Thousand Years (03:15)
Dark Energy 256 (04:39)
The World Is Turning the Wrong Way (04:24)
Human (03:04)
Together We Can Move the Sun (06:54)
Solar Wind (04:00)
Virus (06:46)
Life Goes On (6:48)
Fight Back (03:18)
Silicon Messiah (06:48)
The Day I Fell to Earth (10:35)
Eagle Spirit (08:53)
Calling You Home (06:53)
Man on the Edge (05:10)
Stare at the Sun (08:32)
Futureal (04:12)
The Clansman (11:06)
Diskografia:
Silicon Messiah – 2000
Tenth Dimension – 2002
Blood and Belief – 2004
The Man Who Would Not Die – 2008
Promise and Terror – 2010
The King of Metal – 2012
Infinite Entanglement – 2016
Endure and Survive (Infinite Entanglement Part II) – 2017
The Redemption of William Black (Infinite Entanglement Part III) – 2018
Live in France – 2019
Live in Czech – 2020
Definitíva:
BLAZE BAYLEY svojim najnovším živákom „Live in Czech“ vsádza na úprimnosť, živelnosť a hlavne autentickosť. Dostane sa nám čírej heavy metalovej esencie z jeho posledných radoviek a nezabudne ani na svoje pôsobenie v legende IRON MAIDEN. Svojím nasadením dostatočne kompenzuje o čosi chudobnejšie audiovizuálne prevedenie najnovšieho koncertného materiálu.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla