Running Wild – Resilient

Pred štyrmi rokmi oznamovala kapela RUNNING WILD koniec svojej kariéry. Za svojím si dlhú dobu stál hlavne frontman Rolf Kasparek a tak minuloročný album „Shadowmaker“ prekvapil množstvo fanúšikov. Reči o konci kapely sú zrejme definitívne zažehnané, pretože nemeckí matadori na scéne heavy metalu po roku vydávajú ďalšiu štúdiovku s názvom „Resilient“.
Keď som pred rokom recenzoval album „Shadowmaker“, vyzdvihoval som na ňom hlavne kvalitu vychádzajúcu z obrovských skúseností. Niet divu, veď RUNNING WILD za 38 rokov pôsobenia na scéne (samozrejme s nejakými prestávkami) nahrali už 15 štúdiových albumov.

Nie je zriedkavé, aby kapely s menej bohatou históriou vo svojej tvorbe experimentovali a na nových albumoch ponúkali prieniky aj do iných žánrov, prípadne postupné pridávanie elektronických prvkov. U RUNNING WILD by sa to dalo považovať za zázrak a v istom ohľade aj za metalové rúhanie. Je to samozrejme logické, po toľkých rokoch je kapela už maximálne vyprofilovaná, navyše patrí do starej školy a ako sa hovorí „starých psov nové kúsky nenaučíš“ – to v tomto prípade platí ako pre členov kapely, aj pre ich fanúšikovskú základňu. Samozrejme, že v tejto situácii je to myslené maximálne pozitívne.

Predpoklady potvrdzuje hneď úvodná skladba „Soldiers of Fortune“. A nielen ona. Hnacím motorom je Rolfov vokál. Ten nie je čistým chraplákom, ale o melodickom speve sa tiež nedá úplne hovoriť. Predstavte si proste Jorna Landeho, ktorý netlačí na pílu a ide na pol plynu. To samozrejme tiež nemá byť kritka, len snaha o priblíženie podoby vokálu v písanom texte, Rolfov vokál je samozrejme na veľmi vysokej úrovni.



Čo album „Resilient“ robí tak kvalitním je opäť výborne zvládnutý zvuk, ako tomu bolo aj u jeho predchodcu. Kvalita zvuku tkvie hlavne v tom, že žánrovo sa vrátite späť o desať rokov. Na albume už nebudete počuť žiadne plechové zvuky. Zvuk znie moderne aj napriek tomu, že sa kapele podarilo vyhnúť sa akejkoľvek rušivej elektronike. Priamočiare a surové gitary ako spred desiatich rokov v dnešnom prevedení sú prvkom, ktoré vyšperkovávajú album po kvalitatívnej stránke do vysokých levelov. V recenzii na „Shadowmaker“ som spomenul, že „keby som sa vyložene sústredil len na výkon Rolfa za mikrofónom alebo pánov za hudobnými nástrojmi, album by pravdepodobne skončil niekde v priemere“ a že „to, čo robí „Shadowmaker“ výborným je súhra všetkých zložiek a kombinácia zohratosti, skúseností a pohody, ktorá z albumu a z kapely vyžaruje.“ Tieto tvrdenia úplne stopercentne platia aj dnes na albumu „Resilient“. Len dopním, že najmä vyžarujúca pohoda z Rolfa samotného.

Na albume nenájdete pomalú skladbu, všetko má švih, k tomu sa pridávajú aj šialenejšie skladby, ktoré sú viac strihnuté power metalom a nádychom heavy (vo väčšine skladieb je to naopak) – napríklad „The Drift a Run Riot“. V druhej polovici albumu sa nachádza aj desaťminútová skladba „Bloody Island“, kde sa vo väčšej miere predvádzajú gitary a bicie.

Starí psi sa novinke od RUNNING WILD určite potešia. Ak sa k nej dostanú aj prvoposlucháči, určite neoľutujú.

Žáner: heavy/power/speed metal
Krajina pôvodu: Nemecko
Vydavateľstvo: SPV GmbH
Dátum vydania: 2.10.2013
Web: www.running-wild.net
Zostava:
Rolf Kasparek – vokály, gitara
Peter Jordan – gitara
Peter Pichl – basgitara
Matthias Liebetruth – bicie
Diskografia:
Gates to Purgatory – 1984
Branded and Exiled – 1985
Under Jolly Roger – 1987
Port Royal – 1988
Death of Glory – 1989
Blazon Stone – 1991
Pile of Skulls – 1992
Black Hand Inn – 1994
Masquerade – 1995
The Rivalry – 1998
Victory – 2000
The Brotherhood – 2002
Rogues en Vogue – 2005
Shadowmaker – 2012
Resilient – 2013
Tracklist:
Soldiers of Fortune (4:23)
Resilient (4:41)
Adventure Highway (4:19)
The Drift (4:46)
Desert Rose (5:13)
Fireheart (4:42)
Run Riot (4:34)
Down To The Wire (4:04)
Crystal Gold (4:28)
Bloody Island (9:55)
Payola & Shenanigans (4:41)
Premonition (4:18)
Definitíva:
Album „Resilient“ je opäť dôkazom dlhoročnej
 práce a skúseností. „Resilient“ je nahrávka,
ktorá možno nenadchne na prvé vypočutie,
ale očarí svojou precíznosťou.

Autor: Fiju

Hodnotenie autora: 8,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla