TESTAMENT – Titans of Creation

Thrashoví titani TESTAMENT na nás zosielajú už trinástu pohromu v podobe strieborného kotúča. Miesia sa v nej elementy ohňa, vody, vzduchu a zeme. Je pálivá, zdrvujúca a katastrofická. Nezostal kameň na kameni. Ničí staré, aby mohlo prísť nové.

Hneď prvá skladba „Children of the Next Level“ je klasický TESTAMENT. Chlapi majú svoj vlastný, ľahko rozpoznateľný rukopis. Ako keby to ani nebola novinka. Skupina pokračuje tam, kde prestala na donedávna poslednom „Brotherhood of the Snake“ (recenzia TU) spred štyroch rokov. U iných spolkov by takýto výrok mohol znamenať pejoratívum, avšak u TESTAMENT je to presne to, čo od nich fanúšikovia očakávajú. Klasiku s ľahkým, takmer nebadateľným progresom.

TESTAMENT – Titans of Creation

TESTAMENT v mojom osobnom rebríčku patria na vrchol celého thrash metalového panteónu, predbiehajúc veľkú štvorku (Big Four) i iných matadorov, či elévov žánru. Dostali sa tam predovšetkým vďaka albumu „The Gathering“ z roku 1999, ktorým som bol pobozkaný ako prvým z bohatej diskografie thrasherov. A nebola to hocijaká pusa, ale lepkavý francuzák, pretože sa tých melódií a sily nedokážem zbaviť dodnes. Na atmosféru a melódiu „True Believer“ by som sa rozpamätal aj počas polnočného prebudenia z hlbokých nočných môr. Nie nepodobnú atmosféru má aj nová „City of Angels“ s tajomnými vokálnymi dvojhlasmi, ktorú pretne fantastický hardrockový riff s použitím kvákadla (pozn. gitarový pedál wah-wah meniaci frekvencie zvuku).

No, čo iné čakať od majstrov remeselníkov, ktorí vedia, čo chcú? Vedia ako to podať a taktiež nebadane oživiť. Ak máte vo svojej kapele gitaristu akým je všestranný Alex Skolnick, speváka so špecifickým hlasom a kultivovane nahnevaným prejavom Chucka Billyho, šikovného skladateľa Erica Petersona, ktorý aj v pomerne obmedzenom žánri, akým je thrash metal, dokáže prísť s neopočúvanými nápadmi; a v neposlednom rade s neochvejnou rytmikou legendárnych muzikantov – Steve Di Giorgio a Gene Hoglan, môže vôbec byť výsledkom nejaký prežutý polotovar z podradného supermarketu?

TESTAMENT

Odpoveďou je – nie! No aj tak trochu úsmevným dojmom pôsobí (azda nechcená) citácia hard rockovej skladby „He´s a Woman – She´s a Man“ od SCORPIONS v „Dream Deceiver“. V každom prípade hard rock v novodobej tvorbe TESTAMENT má svoje miesto a príjemne ju oživuje.

Novinkou však pre mňa je použitie black metalových prvkov vo vokáloch, v singli „Night Witches“, ktoré má na svedomí Eric Peterson. Taktiež parádny black metalový nádych má „Curse of Osiris“, ktorá mi (v dobrom) trošku pripomína orientálnu tvorbu MELECHESH.

„Titans of Creation“ je ako váš obľúbený syr s ušľachtilou plesňou. Dôverne známy, no čím viac času mu doprajete, tým bude zrelší a pravdepodobne vás prekvapí novými someliérskymi či gurmánskymi zážitkami v podobe vyšperkovaných gitarových sól a skrytých melódií.

Napriek nesporným kvalitám sa s „Titans of Creation“ nedokážem stotožniť tak, ako by som si prial. Chýbajú mi zapamätateľné momenty a melódie, ktoré by sa vryli pod kožu. To však nemusí byť váš prípad, preto dajte albumu šancu a nezabudnite ho tiež nechať chvíľu odležať, aby sa ingrediencie stíhali postupne vstrebávať do lačných zvukovodov.

Hodnotenie autora: 7 / 10

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na chod nášho webu.

Žáner: thrash metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 03.04.2020
Web: https://www.facebook.com/testamentlegions
Zostava:
Chuck Billy – vokály
Eric Peterson – gitara
Alex Skolnick – gitara
Steve Di Giorgio – basgitara
Gene Hoglan – bicie
Tracklist:
Children of the Next Level (06:13)
WWIII (04:48)
Dream Deceiver (04:58)
Night of the Witch (06:32)
City of Angels (06:43)
Ishtar´s Gate (05:09)
Symptoms (04:37)
False Prophet (04:54)
The Healers (04:23)
Code of Hammurabi (04:52)
Curse of Osiris (03:24)
Catacombs (02:01)
Diskografia:
The Legacy – 1987
The New Order – 1988
Practice What You Preach – 1989
Souls of Black – 1990
The Ritual – 1992
Low – 1994
Demonic – 1997
The Gathering – 1999
First Strike Still Deadly – 2001
The Formation of Damnation – 2008
Dark Roots of Earth -2012
Brotherhood of the Snake – 2016
Titans of Creation – 2020
Definitíva:
TESTAMENT nám ponúkajú výdatný pokrm v podobe novej muziky. Každý fanúšik thrash metalu by si mal prísť na svoje. Občasné ozveny black metalu a hard rocku na „Titans of Creation“ osviežujú klasické vyznenie kapely s hviezdnou zostavou.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla