GLOOM – Awaken

Na najnovšiu dosku Východniarov GLOOM sme našťastie nemuseli čakať celé desaťročie, ako tomu bolo u tej predchádzajúcej. „Awaken“ je nielen dôkazom kompozičnej stability, ale aj rastúceho sebavedomia.

Kapela už od svojich počiatkov, ktoré sa viažu k roku 2001, mávala problémy so stabilizáciou zostavy. Tie po vydaní prvotiny „Nostalgia“ nakoniec viedli aj k jej rozpadu. Ani oznámený návrat v lete roku 2014 nebol iný a po kostrbatom a strastiplnom vyformovaní finálnej partie sme sa dočkali dosky „Catharsis“. Čuduj sa svete, po troch rokoch tu teda máme ďalší prírastok, ku ktorému podľa slov kapely opäť viedla neľahká a kľukatá cesta. Hoci sa pod týmito slovami môže skrývať čokoľvek, na výsledku sa to podpísalo hlavne prudko nákazlivými emóciami sršiacimi z tohto najnovšieho materiálu.

GLOOM – Awaken

Album vychádza pod domácim, pevne etablovaným vydavateľstvom Slovak Metal Army a zdobí ho parádne náladový obal dotvárajúci podmanivého ducha nahrávky. Technicky sa chalani opäť posunuli o kusisko bližšie ku krištáľovému zvuku, ktorý je sprevádzaný jasnejšou čitateľnosťou jednotlivých nástrojov. Zachováva si však dôraz a razanciu, kiež by však „kopáky“ zneli o poznanie agresívnejšie. Aktuálna nahrávka pôsobí zomknuto a mohutne, či prípadne vzdušne a hravo v závislosti od emočný momentov odohrávajúcich sa v jednotlivých skladbách.

Ak si ešte dokážete vybaviť minulý zásek „Catharsis“ (recenzia TU), tak viete, že šlo o ranu rovno medzi oči. Kopec prirodzených, nenútených a ladne sa vtierajúcich melódií, ktoré nie a nie vyhnať z hlavy. Čo skladba to okamžite prístupný hit. Niečo obdobné sa deje aj na „Awaken“, avšak možno nie zakaždým tak instantne. Samozrejme, aj tu možno nájsť položky, ktoré okamžite zatnú skobu do šedých buniek a nepovolia. Prostredníctvom sofistikovanejšieho a vyzretejšieho „songwritingu“ sa niektoré skladby odhaľujú pomalšie, nepodvolia sa prvým otočením disku.

Z napísaného je ľahké usúdiť, že tentokrát na nás čaká výrazne komplexnejší zážitok. Gothic rock/metalu čerpajúceho z odkazu fínskych legiend SENTENCED, TO/DIE/FOR, či dokonca HIM, prípadne i portugalských poetov MOONSPEL, svedčí tentoraz sýtejšia a variabilnejšia štruktúra skladieb. Dominantou ostáva zvodne tajomný hlas Martina Pazderu, rozvážna rytmika Rada „Jussyho“ Priputena a Mira Maľcovského, elegantná gitara Igora Tináka a clivo podmaňujúce klávesy. Dostáva sa nám ale aj častejšieho výskytu ženského vokálu Marcely Jurčenkovej, vrstevnatých taktiež ženských zborov, použitia samplov, hlasových efektov a hlavne – nového prvku, ktorým sú orchestrácie.

GLOOM

Na tie síce príde len v dvoch skladbách „Fragments of Life“ a „Lovecry“, ale nečudoval by som sa, ak by si v budúcnosti uchmatli o čosi viac priestoru. Vytvárajú rozvážne tiahle, honosne popínavé plochy plné dramatizujúceho iskrenia, elektrizujúcich zimomriavok, veľkolepo pôsobiacich inštrumentálnych pasáží i naliehavo sa javiacich tajuplných vokálnych liniek.

Priamočiare a doslova rádiovo-koncertné rock/metalové pecky zastupujú svižne gitarová „Feel the Pain“ a melodicky energická „Hollow“, či poctivý cover od SENTENCED „Bleed in My Arms“. Hutné a zemité gitary, sústredenejšie tempá a temnejšiu melancholickú melodiku zase pokrývajú „Everything Ends“ alebo „Broken“. Naopak, intímne až komorné momenty sú sústredené v piesni „Epilogue“ s uboleným vokálom a skľúčenými klávesmi.

Na záver, v opäť rezkejšom tempe, odznie „Noose“ s dynamickým frázovaním a hravými gitarami v úplnom kontraste s tým, čo sa skrýva za textovou stránkou piesne, ktorú zdobí aj skvelo vystavené sólo a korunuje nečakané mrazivé vyvrcholenie.

Najnovšia radovka GLOOM v sebe skrýva nepreberné množstvo nálad, pocitov a polôh. Niektoré zádumčivo tklivé, iné zasa dusivo skľúčené, ale aj chladne odmerané, ktoré aj napriek tejto povedzme temnejšej palete dokáže rozjasniť príťažlivá melodika, inštrumentálna ľahkosť a kompozičná vyzretosť. Z „Awaken“ je jednoznačne cítiť ambície, svojou kvalitou je zadosťučinením za strádanie z minulosti, ale i silným záväzkom k ďalšej tvorbe.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na chod nášho webu.

Žáner: gothic metal
Krajina pôvodu: Slovensko (Sabinov, Prešov)
Vydavateľstvo: Slovak Metal Army
Dátum vydania: 08.04.2020
Web: http://www.gloom.sk

Zostava:
Martin Pazdera – vokály
Igor Tinák – gitary
Miroslav Maľcovský –basgitara
Radoslav „Jussy“ Priputen – bicie

Hosť:
Marcela Jurčenková – vokály

Tracklist:
Feel the Pain (04:24)
Everything Ends (04:02)
Bleed in My Arms (05:03)
Fragments of Life (04:47)
Broken (05:53)
Hollow (04:46)
Lovecry (05:16)
Epilogue (03:55)
Noose (05:22)
Diskografia:
Nostalgia – 2006
Catharsis – 2017
Awaken – 2020
Definitíva:
Novinka melancholikov z východného Slovenska GLOOM s prehľadom prekonáva všetky ich doterajšie štúdiové albumy. Doska „Awaken“ je výrazovo bohatou zbierkou tých najtrpkejších emócií, ktorých bolesť a horkosť zjemňujú zvodne sa vtierajúce melódie, hĺbavo pôvabný vokál a podmanivé inštrumentálne výkony.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla