VADER – Solitude in Madness

Poľskí zaklínači VADER vydávajú novinku. Ďalší zásek vo svojej bohatej diskografii. Čerstvá štúdiovka dostala názov „Solitude in Madness“.

Polhodina poctivého death metalu reznutého s ostrým a rýchlym thrashingom v jedenástich skladbách v sebe ukrýva hutnú podstatu tohto žánru. Nečakajme však žiadne prekvapivé nutkania na nejaké experimenty. Tých sa u Poliakov nedočkáme.

VADER – Solitude in Madness

„Shock and Awe“ otvára spanilú jazdu poľských matadorov. Ultra rýchla rezba. Počujeme masakrálne výkony všetkých nástrojov a rýchle sóla. Všetko sa valí v doslova šialenej rýchlosti. Pieseň doslova odsype, ani neviem ako, a už je tu ďalšia a po nej ďalšia…

Jemnú zmenu tempa zbadáme pri skladbe „Incineration of the Gods“. Je tu akoby badateľné zvoľnenie tempa v úvode, no po pár minútach sa všetko dostane do starých ultrarýchlych koľají.

Chýba mi tak možno zrnko pestrosti. „Solitude in Madness“ sa na nás valí ako divoká rieka. Ako šialenstvo bez náznaku akéhokoľvek zvoľnenia. „Sanctification Denied“ by mohol byť najprogresívnejší song albumu a „And Satan Wept“ zase pochodom za Satana.

Album je v jednej veľkej guli. Tá sa na nás rúti a ničí všetko čo jej príde do cesty. Absolútne nekompromisné poňatie death metalu reznutého s thrashom. Ale oveľa viac cítiť v poslednej ére kapely príklon práve k thrash metalu. Bez akejkoľvek škrupiny alebo jediného nádychu. Jedenásť piesní, ktoré sa vošli do pol hodiny, sú ako odtrhnuté z reťaze. Album jednoznačne poteší skalných fanúšikov.

VADER

„Emptiness“ je akoby jemne potiahnutá akousi oživenou zmenou a pieseň ťahá až na hranicu thrash metalu s hardcorom. Táto skladba sa jemne líši od ostatných, inak je všetko poňaté ako obrovský celok.

„Dancing in the Slaughterhouse“ je skutočne thrashom (ide o cover legendárnych poľských thrasherov ACID DRINKERS), ktorý zase jemne zachádza až do hardcoru a to hlavne kvôli štekavému vokálu, v ktorom sa Piotr Wiwczarek cíti ako doma. Musím vzdať hold jeho vokálnej linke. Za tých viac ako 30 rokov na scéne je vykričaný alebo vyspievaný – vyberte si možnosť, ktorá sa vám páči viac.

Ale priznám sa, trošku mi predsa len chýba nejaká inovácia, zmena, malý nádych. Aj keď vo „Final Declaration“ dochádza k malej zmene tempa. Na druhú stranu zase musím povedať, že album má výborný zvuk a fantastické bicie.

Novinku VADER možno charakterizovať ako nekompromisnú, tvrdú a valiacu sa. Bez zbytočnej vaty alebo exprerimentálnych zvukov, ktoré sa vynímajú spomínanému žánru. Je ultra rýchly s výborným zvukom a som presvedčený, že pre skalných fanúšikov bude veľkou odmenou po trojročnom čakaní.

Hodnotenie autora: 7 / 10

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na chod nášho webu.

Žáner: death/thrash metal
Krajina pôvodu: Poľsko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 01.05.2020
Web: https://www.facebook.com/vader
Zostava:
Piotr „Peter“ Wiwczarek – gitara, spev
Marek „Spider“ Pająk – gitara
Tomasz „Hal“ Halicki – basgitara
James Stewart – bicie
Tracklist:
Shock and Awe (02:16)
Into Oblivion (02:24)
Despair (01:18)
Incineration of the Gods (03:32)
Sanctification Denied (03:35)
And Satan Wept (03:17)
Emptiness (02:40)
Final Declaration (02:16)
Dancing in the Slaughterhouse /ACID DRINKERS cover/ (02:28)
Stigma of Divinity (01:47)
Bones (03:56)
Diskografia:
The Ultimate Incantation – 1992
De Profundis – 1995
Future of the Past – 1996
Black to the Blind – 1997
Litany – 2000
Revelations – 2002
The Beast – 2004
Impressions in Blood – 2006
XXV – 2008
Necropolis – 2009
Welcome to the Morbid Reich – 2011
Tibi Et Igni – 2014
Future of the Past II – Hell in the East – 2015
The Empire – 2016
Dark Age – 2017
Solitude in Madness – 2020
Definitíva:
Polhodinka nekompromisného a tvrdého death/thrash metalu v podaní legendárnych VADER. Na „Solitude in Madness“ nenájdeme zbytočnú vatu alebo experimenty. Iba poctivú metalovú robotu.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články