Leaves Eyes – Symphonies of the Night

Od posledného albumu „Meredead“ ubehlo 2 a pol roka a formácia LEAVES EYES prichádza tesne pred koncom roka 2013 s novým skvostom melodického zamerania. „Symphonies of the Nights„ je mix tvrdého metalu s folklórnymi prvkami a  jedným z najkrajších ženských vokálov na metalovej scéne – Liv Kristine, ktorý dopĺňa hlas jej manžela Alexandra Krulla.
Pri predošlom albume „Meredead“ som mala pocit, že z hudby cítiť veľké nasadenie, avšak na svoj hudobný vrchol si musí kapela ešte počkať. Presne si pamätám na ten moment, keď som pri ceste do Fínska písala recenziu na spomínaný album. Tažko povedať, či je tento posledný album to najlepšie, čo doposiaľ vydali. Môj pocit mi však momentálne vraví, že je to perfektný album, vhodný ako na živú prezentáciu, tak aj na domáce vypočutie. Nie je však pre každého, no milovníci melodického metalu rozhodne sklamaní nebudú. Tí, ktorí ženské vokály príliž nemusia, budú tiež milo prepvapení. Mužský vokál nezostal v pozadí a vhodne sa Alex s Liv dopĺňajú Prekvapením pre tých, ktorí sa zamilovali do Liviinho hlasu, je fakt, že na albume už tak často „nemňaučí“…
 
Najlepšími skladbami na novinke sú pre mňa „Hell To the Heavens“, „Fading Earth“, „Galswintha“, „Ophelia“, „Angel and the Ghost“ a musím venovať pár slov aj skladbe „Symphony of the Night“. Poďme si ich rozobrať do detailov. „Hell To the Heavens“ bola nedávno publikovaná aj vo video forme (videoklip nájdete pod recenziu). Je to výnimočná skladba, ktorú otvára Liviin jemný hlas. Nasleduje kratšie gitarové intro, dopĺňané spevákovým hlasom. Rozhodne si viem túto pieseň predstaviť ako titulnú na ich koncertoch. Refrén je spoločný, skladba je plná emócií, energie – jednoducho pecka!„Fading Earth“ mi trochu pripomína Tarju Turunen v jej začiatkoch. Liv Kristine odložila jej vysoké tóny do skrine a prekvapila príjemnými nižšími vokálmi. Tie boli vhodnou voľbou, ináč by to mohlo poslucháča trochu nudiť. Aj vďaka tomu si skladba ako prvá pri počúvaní tohto albumu získala moju plnú pozornosť.


 
„Galswintha“ je zas masívna folklórna pieseň, ktorá akoby človeka vtiahla do deja rozprávky, ktorej začiatok sa odohráva v stredoveku, na záhrade pod hradom. Táto skladba sa svojím štýlom úplne odlišuje od ostatných na tomto albume. „Angel and the Ghost“ je môj osobný favorit. Je pomalšia, no nie zas uspávanka. Liviin hlas si ma v tejto skladbe jednoducho získal. Jej tieň, Alexov hrubý vokál, samozrejme nechýba ani v tejto skladbe, hoci posobí skôr ako doprovod, a nie ako duet. „Ophelia“ je posledná skladba tohto albumu a pozitívne hodnotím jej umiestnenie práve na záver tohto albumu. Formácia ňou dáva bodku za vydareným albumom a pri jej počúvaní plynulo uvolňuje posledné zvyšky energie extrahované z posledných tónov melódie.

Rovnomenná ako celý album „Symphony of the Night“, je symfónia sama o sebe, to je fakt, no pre mňa to nie je najlepšia skladba tohto albumu. Skôr by som povedala , že samotná nahrávka je zbierka symfónií a preto nesie aj patričné pomenovanie. Musím ešte raz zdôrazniť, že Alexov vokál sa na celom albume veľmi dobre adaptoval a bez neho by novinka rozhodne nebola tak dobrou, ako je. Symbióza týchto dvoch hlasov tvorí štýl hudby nemecko-nórskej formácie LEAVES EYES, ktorej hudobný talent určite nechýba.
 
„Symphonies of the Night“ je jeden z najlepších kúskov, ktoré formácia publikovala za posledné roky. U Liv Kristine sme zvyknutí hlavne na vysoké tóny alá ,,Beauty and the Beast“, no na tomto albume prekvapí príjemným striedanim výšok v jej hlase. Na záver ešte dodám, že ak sa rozhodnete pre kúpu album v špeciálnej edícii, dostanete ako bonus dve extra skladby „Eileens Ardency“ a „One Caress“.

Autor: Darksinia

Hodnotenie autora: 7 / 10


Názor redakcie:
Do písania postrehov k novinke „Symphonies oft he Night“ od LEAVES EYES som sa pustil v podstate náhodne. Túto kapelu nepoznám, ale keďže mi je blízky žáner, ktorým sa prezentujú – symphonic metal, tak som sa podujal napísať aspoň pár riadkov. Keďže ich tvorbu nepoznám, nevedel som čo mám od albumu „Hell To the Heavens“ očakávať a musím priznať, že neviem, čo si mám o ňom myslieť ani po jeho vypočutí. Album ma pri prvých vypočutiach takmer vôbec neoslovil. Hlavným dôvodom je to, že to nie je úplne čistokrvný symfonický metal. Album mi pripadá ako zlepenec niekoľkých žánrov a ani jeden albumu nedáva jasnú líniu, koncept. Na celej nahrávke cítiť, že základ všetkého by mal tvoriť symfonický metal, je to ale také nemastné-neslané. V niektorých skladbách sa objavujú prvky speedu, respektíve aj blacku, kde sa k ženskému vokálu pridáva mužský chraplák Alexa Krulla. Na iných miestach zas badať snahu vyznievať temne, doomovo, no sú to len útržky a to pôsobí nedotiahnuto. Sem-tam sa navyše objavia aj pozostatky folkových prvkov. Po viacerých vypočutiach sa mi pod kožu ako-tak dostali asi 2-3 skladby, inak som ale bohužiaľ tomuto albumu nedokázal prísť na chuť.

Autor: Fiju

Hodnotenie autora: 4,5 / 10

Žáner: symphonic gothic metal
Krajina pôvodu: Nemecko/Nórsko
Vydavateľstvo: Napalm Records
Dátum vydania: 26.11.2013
Web: www.leaveseyes.com
Zostava:
Liv Kristine – vokály
Alexander Krull – vokály, klávesy, sample
Torsten Bauer – gitara, basgitara
Sander van der Meer – gitara
Felix Born – bicie
Diskografia:
Lovelorn – 2004
Vinland Saga – 2005
Njord – 2009
Meredead – 2011
Symphonies of the Night – 2013
Tracklist:
Hell To the Heavens (4:33)
Fading Earth (4:34)
Maid of Lorraine (5:14)
Galswintha (4:16)
Symphony of the Night (4:59)
Saint Cecelia (4:13)
Hymn to the Lone Sands (5:23)
Angel and the Ghost (3:37)
Éléonore de Provence (6:25)
Nightshade (3:42)
Ophelia (4:25)
Definitíva:
Duet Liv a Alexandra, striedavá jemnosť
 a drsnosť vokálov s podmazom tvrdého
 melodického metalu a folkórnymi prvkami,
 robí z albumu „Symphonies of the Night“
od LEAVES EYES pozvánku na ich koncert alebo
podmaz k príjemnému večeru.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla