Abbath je otvorený prípadnému návratu do IMMORTAL. Je presvedčený, že boj s alkoholom zvládne

Bývalý frontman kapely IMMORTAL, Olve „Abbath“ Eikemo hovorí, že je otvorený k prípadnému reunionu so svojími bývalými spoluhráčmi.

Olve „Abbath“ Eikemo

BERGEN. Abbath a jeho priateľ z detstva Harald „Demonaz“ Nævdal založili IMMORTAL v roku 1990. Pred šiestimi rokmi si Abbath a zvyšok skupiny prešli horkým rozchodom.

„Ostatní chlapci v kapele uviedli, že mám problémy s drogami a alkoholom,“ povedal Abbath novinárovi Martinovi Blekkerudovi z nórskeho Dagbladet Magasinet. „Ale s tým som ich nikdy neobťažoval. Použili to iba ako ospravedlnenie na to, aby sa ma zbavili.“

Olve bol ženatý s Demonazovou sestrou a majú syna Torbjørna. Ten má teraz 26 rokov a je bubeníkom. Abbath a Demonaz spolu nehovorili odkedy spievajúci gitarista odišiel z IMMORTAL. „Som z toho smutný. Môj syn a Harald sa vidia len zriedka, ale on je stále jeho strýko,“ dodal.

Horgh mu poslal sms

Na otázku, či by sa niekedy mohol opäť zjednotiť s IMMORTAL povedal: „Reunion IMMORTAL? Hmm. Dostal som textovku od Horgha (bubeník kapely Reidar Horghagen, pozn. autora). Povedal mi, že je skvelé, že som triezvy. Harald a ja sme spolu nehovorili vôbec. Ale z mojej strany už nie je žiadna zlá krv alebo horkosť. Uvedomujem si, že som bol súčasťou problému. Teraz sú veci pre mňa skvelé. A či som otvorený reunionu? Samozrejme. Ale muselo by to byť niečo špeciálne. Len by som si želal, aby sme si mohli sadnúť a hovoriť o veciach, keď to všetko išlo do pekla, namiesto zapojenia právnikov.“

Staré a dobré časy

Abbath si chce pamätať na dobré časy, ktoré mal s Demonazom. Stále žije v Lysefjordene, vzdialenom ostrove mimo mesta Bergen, druhého najväčšieho mesta Nórska.

„Boli sme mladí a pili whisky. Demonaz a ja sme sa rozhodli vziať veslársky čln cez fjord do mesta Lysøya, kde žil slávny nórsky skladateľ a hráč na husle Ole Bull. Ostrov bol plný turistov a my sme bežali okolo lesov s kompletným corpsepaintom a v plnej black metalovej výstroji s fakľami v rukách. Mali ste vidieť tie pohľady na tvárach starších amerických turistov, skoro sme im privodili infarkt. Bežali sme späť na loď a veslovali späť domov ako o život. Kurva, to boli skvelé časy. Táto udalosť nás tak inšpirovala, že v tú istú noc sme napísali väčšinu albumu „Pure Holocaust,“ zaspomínal si Abbath.

IMMORTAL s Abbathom

Bitka o IMMORTAL

Médiami sledovaná právna bitka o meno IMMORTAL v roku 2014 postavila Abbatha proti Demonazovi a Horghovi, pričom Abbath tvrdil, že dvojica opustila kapelu po tom, čo si presunula aparatúru preč zo skúšobne. Súdne systémy v Nórsku rozhodli inak a meno IMMORTAL udelili Demonazovi.

Prvý album IMMORTAL bez Abbatha „Northern Chaos Gods“ vyšiel v júli 2018 prostredníctvom vydavateľstva Nuclear Blast Records.

Abbath je teraz frontmanom kapely ABBATH, ktorá minulý rok vydala svoj druhý album „Outstrider“ (Season of Mist).

V rozhovore pre Distorted Sound v roku 2018, Demonaz uviedol, že sa neobáva akýchkoľvek zlých reakcií, že IMMORTAL budú pokračovať bez Abbatha.

„Bol som si tým veľmi istý, pretože vieme ako táto kapela funguje a vieme ako bola vytváraná hudba. Mnoho ľudí si pravdepodobne myslelo, že IMMORTAL je Abbathova skupina, pretože bol vždy dobre viditeľný počas koncertov – v tomto smere bol tvárou kapely. Keď ľudia počujú „Northern Chaos Gods“ je to iný príbeh. Znie to ako IMMORTAL a je to IMMORTAL. To by som nemohol zmeniť, aj keby som chcel. Je to spôsob, akým robím hudbu,“ vysvetlil Demonaz.

Zrušenie turné ABBATH a problémy s alkoholom

Abbath sa rozrozprával aj o okolnostiach, ktoré viedli k zrušeniu niekoľkých koncertov jeho aktuálnej kapely počas zastávky v Južnej Amerike v roku 2019.

Koncom novembra vydal vyhlásenie v ktorom tvrdil, že bojoval so závislosťou a zaviazal sa sľubom, že pôjde na odvykaciu kúru, ktorá mu pomôže byť „čistým“ raz a navždy.

Kapela ABBATH v roku 2019

Katastrofálny koncert v Buenos Aires

Toto jeho rozhodnutie prišlo pár týždňov po tom, čo odohral katastrofálny, dvojskladbový koncert v Buenos Aires, čo viedlo až k tomu, že niektorí fanúšikovia požadovali vrátenie peňazí. „Ako som ráno opustil Čile, pil som celý deň. Dve fľaše Jacka Danielsa. Po koncerte som zničil backstage. Zrkadlá, stoličky, fľaše, stoly, všetko. Ale zo všetkého najviac som zničil seba. Keď som sa nasledujúci deň prebudil, vedel som jednu vec. Musel som dostať pomoc. Párty trvala príliš dlho a ja som bol jediný, kto ešte neodišiel. Som veľmi šťastný, že som nažive. Mám 47 rokov a je čas, aby som sa s týmito sračkami vysporiadal,“ povedal rázne.

V taxíku z letiska v Buenos Aires sa Abbath dostal do hádky s vodičom taxíka, pretože ten nechcel pridať hlasitosť, keď v rádiu hrali AC/DC.

„Bol som úplne mimo. Bol som totálne ožratý a kričal som na neho: „Zabijem ťa!“ Ole André Farstad (gitarista ABBATH) sa svojho kolegu z kapely pokúsil upokojiť, no ten iba odsekol: „Choď do prdele, máš vyhadzov!“

Keď kapela konečne, dve hodiny po plánovanom začiatku, prišla na pódium v klube Palermo, v argentínskom meste Buenos Aires, Abbath povedal davu: „Ahoj, Kolumbia.“ Medzitým Farstad nebol stále k dispozícii, pretože zostal pozadu v hotelovej izbe. „Môj najlepší priateľ práve opustil kapelu,“ vyhlásil Abbath na pódiu. Fľaše whisky si vybrali svoju daň. Trikrát sa pokúsil zahrať intro skladby „Count the Dead“, potom to vzdal, odhodil gitaru a skočil medzi ľudí. Na čo ho niektorí vypískali. A tam, medzi svojimi fanúšikmi, sa mocný Abbath zlomil a rozplakal.

Tí, ktorí Abbatha poznajú, hovoria, že je príjemným a zábavným chlapíkom, ktorý má najlepších priateľov od svojich deviatich rokov. Ale tiež vedia, že dokáže byť hnusným bastardom, keď je opitý. Teraz pije Coca-Colu Zero.

„Tento rok som nepil, v tom čase to bolo iba pivo a whisky,“ smial sa Abbath. „Ale nikdy som sa necítil tak dobre ako teraz. Všetko je jednoduchšie. V kapele už nie je žiadne trenie a napätie. Drogy a chlast nemajú na pódiu miesto. Ľudia platia za to, aby vás videli hrať, tak to musím rešpektovať a nie tam stáť ako opitý idiot.“

Ale pravdu povediac, každý v kapele bol nervózny, že začne opäť piť. Byť triezvy je jedna vec, no zostať triezvy je úplne niečo iné.

Je presvedčený, že to dokáže

„Som presvedčený, že to dokážem,“ povedal Abbath a pripustil, že alkohol a drogy užíval dlho. „Už v roku 2003 som bol tak chorý z toho pitia. Niekto mi dal speed a to bolo ako: „Wow!“ Tu a tam som amfetamíny užíval až do minuloročného svetového turné. Potom som začal piť ešte viac. Každý deň som začínal s „Lemmys“, ako ich rád nazývam – whisky a cola. Myslel som si, že to mám pod kontrolou, no na pódiu som začal zabúdať texty a riffy. Všetci okolo mňa boli nervózni. A celý čas som bol nasratý.“

Abbath pripisuje Farstadovi záchranu života. „Nasledujúci deň v Buenos Aires som sa prebudil a bol som vystrašený. Cítil som sa hrozne. Potom prišiel Ole, ktorého som deň predtým vyhodil z kapely a poriadne ma objal. Povedal: „Poď Olve, ideme domov. Zvyšok turné sme zrušili.“

Po návrate domov do Lysefjordenu išiel Abbath k lekárovi. „Môj krvný tlak dosahoval nebeských výšin. Doktor povedal, že je zázrak, že som nedostal infarkt.“ Namiesto toho, aby išiel na odvykačku, začal cvičiť a navštevovať stretnutia anonymných alkoholikov. „Cítim sa o dvadsať rokov mladší. Znovu som získal sebaúctu a svoj život,“ okomentoval.

„Zvláštne je, že som nevedel, že mám problém, kým som s tým nebol konfrontovaný. Ale na odvykačku som ísť nechcel. To by bolo na mňa príliš. Nie som alkoholik, iba musím zostať duševne silný,“ prezradil.

Keď bol Abbath vyzvaný, aby objasnil ako to myslí, že nie je alkoholik povedal: „Je to tak. Nemal som abstinenčné príznaky alebo niečo podobné.“ Chápe však, že už nikdy nemôže piť. „Nestane sa to. Je toho veľa, čo môžem stratiť.“

Zdroje: blabbermouth.net, dagbladet.no, distortedsoundmag.com