BEHEMOTH – A Forest (EP)

Poľská dnes už legenda BEHEMOTH vydala koncom mája kratučké EP, akoby na pripomenutie sa.

Posledná vydarená radovka BEHEMOTH „I Loved You at Your Darkest“ (recenzia TU) vyšla v roku 2018. A tak sa hlavný mozog kapely Adam Nergal Darski rozhodol skrátiť fanúšikom čakanie na nový album krátkym EP „A Forest“, kde sily spojil v jednom songu s Niklasom Kvarforthom zo švédskej kapely SHINING. A pôjde o dve verzie tohto coveru od THE CURE. Štúdiovú a v živom prevedené.

BEHEMOTH – A Forest

„A Forest“ je úžasný song, ktorý má všetko, čo by ste našli u BEHEMOTH. Rovnako tak u SHINING. Pomalý rozjazd, nádherný nástup a úžasný vokál. Fantastická basová linka a úžasný nápev pred rozbiehajúcim sa songom poskytuje skutočne zimomriavkový rozmer.

EP obsahuje spomínanú pieseň až dvakrát. Jedna z toho je živá nahrávka. Ide v skutku o veľmi zaujímavé spojenie dvoch výnimočných muzikantov. „A Forest“ sa dostáva miestami až do takej zvláštnej gotickej atmosféry. Každopádne, vodiacou linkou ostáva stále black/deathová línia kapely BEHEMOTH. Silný refrén po melodickej stránke dodáva piesni zvláštnu mainstreamovú šťavu (aj v „live“ prevedení). Ale to vôbec nevadí.

Adam Nergal Darski (v pozadí) a Niklas Kvarforth

„Shadows ov Ea Cast upon Golgotha“ je už návratom ku koreňom BEHEMOTH. Výborný spev, ktorý je v určitých častiach zdvojený. Silné gitary, hustá atmosféra blak/deathovej obdoby nových BEHEMOTH. Ich zvuk je čitateľný a rozpoznateľný „na prvý pohľad“. Kladie sa pritom dôraz na melodické prevedenie refrénu. Viac ako štvorminútová pieseň obsahuje okrem kvalitného spevu aj dokonalé sólo a úžasné prechody, ktoré zabezpečuje majster svojho remesla – bubeník Inferno.

„Evoe“ je o niečo hutnejšia ako predchádzajúca pieseň. Ide o ďalšiu black/death lahôdku s úžasnými gitarami. Keby boli tieto dva songy (ak nerátam spoluprácu so SHINING) na ostatnom albume BEHEMOTH, absolútne by si zastali svoje miesto.

BEHEMOTH vydali EP a možno tak trochu akoby malú ochutnávku pred novým dlhohrajúcim albumom. Beriem to ako zaplátanie čakania na novinku. Nieže by sa nám Nergal nudil a netvoril – viď druhý album jeho sólovej tvorby v ME AND THAT MAN (recenzia TU).

EP nazvané „A Forest“ je hutné a natlakované štýlom, v ktorom sú BEHEMOTH ako doma. Nemám čo vytknúť. Tri štúdiové piesne a jedna „lajfka“ sa v necelých 20 minútach uchytili na prvú šupu.

Hodnotenie autora: 9 / 10

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na chod nášho webu.

Žáner: blackened death metal
Krajina pôvodu: Poľsko
Vydavateľstvo: Metal Blade Records
Dátum vydania: 29.05.2020
Web: www.behemoth.pl

Zostava:
Nergal – spev, gitara
Orion – basgitara
Inferno – bicie

Hosť:
Niklas Kvarforth – vokály v „A Forest“

Tracklist:
A Forest (feat. Niklas Kvarforth) (05:48)
A Forest (live feat. Niklas Kvarforth) (05:57)
Shadows ov Ea Cast upon Golgotha (04:17)
Evoe (03:13)
Diskografia:
Sventevith (Storming Near The Baltic) – 1995
Grom – 1996
Pandemonic Incantations – 1998
Satanica – 1999
Thelema.6 – 2000
Zos Kia Cultus (Here And Beyond) – 2002
Demigod – 2004
The Apostasy – 2007
Evangelion – 2009
The Satanist – 2014
I Loved You at Your Darkest – 2018
A Forest (EP) – 2020
Definitíva:
Úžasné EP „A Forest“ s výborným hosťom – Niklasom Kvarforthom zo SHINING, má len jedinú chybu. Že je na ňom tak málo piesní, určite by sme už privítali plnohodnotnú novinku od BEHEMOTH.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla