STERCORE – Indifference

STERCORE vydali ešte v novembri minulého roku druhý štúdiový album nazvaný „Indifference“.

Áno, albumová novinka deathcoristov STERCORE vyšla síce ešte vlani, ale bolo by hriechom si ju dôkladnejšie nerozobrať. Album „Indifference“ sa totiž dostal medzi 5 najlepších nahrávok roka 2019, keď bol nominovaný Metalovou akadémiou na Radio_Head_Awards v kategórii hard & heavy.

STERCORE – Indifference

STERCORE nám pripravili moderne znejúci materiál bez nejakých zbytočných úvodov. Poslucháč nasadne na ich technickú deathcorovú jazdu a nezastaví sa ani na chvíľku. Veď načo by aj?

Výborne nafrázované spevy, ktoré sa v niektorých melodických refrénoch tvária skutočne veľmi sviežo a zapamätateľne. Fantastické gitary a rovnako tak hlavný vokál Matúša Píša je na vysokej úrovni. To isté môžeme napísať aj o celkovej produkcii tohto albumu. Silné gitarové vyhrávky sú ozdobou vskutku silného materiálu.

Hneď v úvode recenzie prezradím, že nemám žiadnu výčitku. Počuť, že páni to so svojimi nástrojmi vedia. Milovníci takých THE BLACK DAHLIA MURDER či KILLSWITCH ENGAGE, by mali určite zbystriť pozornosť. A rovno dodám, že by sme si mali vážiť takejto kapely, ktorú máme na domácej scéne. Vyzdvihnúť treba aj celkový zvuk, nehanbili by sa zaň veruže ani žiadne svetové mená, a precíznosť nahrávky.

STERCORE

STERCORE mi v niektorých fázach pripomínajú mojich obľúbených RIVERS OF NIHIL. Vyzdvihnúť musím aj konzistentosť, uchopiteľnosť a čas tejto nahrávky. Za necelú polhodinu sa stihlo všetko, čo sa stihnúť malo. Kapela ide absolútne od podlahy. A to sa mi veľmi pozdáva. Dôveryhodnosť nahrávky je absolútna. Prirátajme k tomu viacerých zaujímavých hostí v piesňach „Dreams“, „Humanity“, „Desperate“, „Parallax“, a je vymaľované.

Nechýbajú svieže nápady a celková atmosféra, ktorá je taká hustá, že by sa dala krájať. Moderne znejúci death metal či deathcore (ako chcete) je skutočným hurikánom. Upútal ma aj vydarený artwork albumu.

STERCORE sa nevyhýbajú ani melodickým linkám, hoci znejú skutočne tvrdo. A to mi miestami pripomenulo staré nekompromisné albumy IN FLAMES, ktoré mám rád. Táto nahrávka je natlakovaná až po okraj. Od začiatku po poslednú sekundu. Pri kratšej minutáži skutočne nie je priestor na žiadny oddych. Veď, načo aj. Pri počúvaní „Indifference“ sa nebudete mať čas nudiť.

Skladba „Parallax“, na ktorú vznikol aj videoklip, mi dokonca pripomenula mojich obľúbených THY ART IS MURDER. Počujeme v nej aj čistý druhý vokál v podaní maďarského hosťa Istvána Simona. Prekvapivé a vydarené. Kapela nesie v sebe veľa odkazov na modernú metalovú scénu svetových rozmerov a pritom je originálna.

Sme malá krajina, ale dokážeme vydávať veľké metalové albumy. STERCORE sú toho jednoznačným dôkazom. Bodaj by takýchto kvalitných nahrávok s výbornou produkciou a skvelým zvukom bolo v našej krajine stále viac a viac.

Hodnotenie autora: 9 / 10

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na chod nášho webu.

Žáner: deathcore
Krajina pôvodu: Slovensko (Kanianka)
Vydavateľstvo: Gothoom Production
Dátum vydania: 11.11.2019
Web: https://www.facebook.com/stercore.slovakia/
Zostava:
Matúš Píš – vokál
Michal Maslák – gitara
Noro Tadial – gitara
Marián Ličko – gitara
Ladislav Hunka – basgitara
Vladimír Stolár – bicie
Tracklist:
Indifference (0:57)
Dreams feat. FEKETEPÉTER (03:19)
Delirium (03:06)
Humanity feat. Patrícia Gyenesová (03:23)
Desperate feat. Cj Mcmahon (02:36)
Brother (02:49)
Empyreum (03:18)
Parallax feat. István Simon (03:14)
Marionette (03:18)
Thorns (03:10)
Diskografia:
Fake World – 2013
Indifference – 2019
Definitíva:
Moderný zvuk svetovej úrovne, fantastické vokály a súhra všetkých nástrojov. Precíznosť, konzistentnosť a uchopiteľnosť. Brutalita a zdravá agresivita, ktorá priam strieka z každého songu STERCORE, je skutočne zážitková. Silné gitarové vyhrávky sú ozdobou celého albumu „Indifference“, z ktorého ide radosť a umelecký dojem.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla