Signum Regis – Exodus

Už ubehlo viac ako dva a pol roka odvtedy, čo som na Valhalle velebil slovenský skvost svetových rozmerov, chalanov zo SIGNUM REGIS. Ich predchádzajúci album „The Eyes of Power“ so švédskym spevákom Göranom Edmanom (ex – YNGWIE MALMSTEEN, JOHN NORUM) ma naozaj dostal a preto, keď som sa dozvedel o novom albume som sa ho s radosťou ujal zrecenzovať.
Na minulom albume som vyzdvihoval, že aj napriek slovenským koreňom znie album „svetovo“, na čom mal po vokálnej stránke obrovskú zásluhu švédsky spevák. A práve tu nastala najväčšia zmena pri počúvaní novinky s názvom „Exodus“. V zostave sa totiž nenachádza domovský spevák, na albume sa vystriedalo deväť hostí za mikrofónom, čo znamená, že pri počte skladieb desať má takmer každá pieseň iného speváka. Keď vezmeme do úvahy, že úvodná nahrávka „On The Nile“ je len pomalým akustickým introm pripomínajúcim plavbu po spomínanej rieke, tak spievaných skladieb je deväť. Každá má tak naozaj svojho vlastného mentora, v niektorých dokonca speváci svoje schopnosti spojili dohromady. Gitarista Adrián Kaláber a klávesák Ján Tupý sa na tomto albume realizovali a podieľali len v inštrumentálnej piesni „Last Days In Egypt“.

To trochu pripomína obrovské a úspešné projekty ako AVANTASIA či AYREON, kde sa tiež speváci striedajú v jednotlivých skladbách. Pri albume SIGNUM REGIS to nie je až také výrazné, pretože hlavní členovia kapely si vybrali hostí s veľmi podobným hudobným prejavom (narozdiel od metalových opier, kde každý spevák prináša svoje nezameniteľné špecifiká), no aj napriek tomu je toto vynikajúci krok, obzvlášť keď pochádza z našich končín. Aj keď sú hostia spevácky naozaj podobní, predsa len sa podarilo dosiahnuť, že každá skladba má svoj osobitý nádych a aj keď sú z toho istého žánru, znejú inak a originálne a to je snáď najväčšou zbraňou celého albumu „Exodus“.



Podobne ako na predchádzajúcom albume „The Eyes of Power“, aj tu je koncept skladieb v podstate rovnaký. Ani v kratších nie je núdza o nádherné gitarové sóla. Aj keď z klasického agra som už vyrástol a tu sú nejaké jeho pozostatky, vôbec mi to nevadí. SIGNUM REGIS totiž naozaj ponúkajú pútavý power/speed metal jemne liznutý heavy prvkami a to poslucháča zaujme už na prvé počutie.

Množstvo rôznych hlasov viacerých vokalistov (aj keď prejavovo podobných), ponúka perfektný zážitok. Medzi najlepšie skladby patria „Let Us Go!“, „Wrath of Pharaoh“, ktorá je spievaná Helloweensko – Gamma Rayovským spôsobom s vysoko položeným vokálom v podaní Samuela Nymana zo švédskej formácie MANIMAL.

Aby toho nebolo málo, „Exodus“ ponúka aj dlhšiu pieseň s názvom „Song of Deliverance“, kde sa gitarových sól poslucháč nabaží do sýtosti, no aby rozmanitosť bola dokonalá, tak v tejto skladbe sa k ôsmym chlapským speváckym hosťom na albume pridáva aj zástupkyňa nežnejšieho pohlavia – brazílčanka Daísa Munhoz. Skladba, aj keď nie je posledná v poradí na albume, mu dáva korunu už len tým, že po tak skvelom výkone v predchádzajúcich songoch vás dorazí ženský vokál. Netvrdím, že ide o speváčku, ktorá by sa mala radiť ku kráľovnám metalu, ale jej výkon do tohto kúsku a celého ducha albumu sadne ako…. No, domyslite si.

Ak som dal predchádzajúcemu albumu deväť bodov, tento krát mi bohužiaľ nestačí stupnica, preto to má „Exodus“ „len“ za desať. SIGNUM REGIS to opäť dokázali a dokázali hlavne to, že aj bez zvučných mien sa dá urobiť vynikajúci album, ktorý sa pokojne môže porovnávať s najvyššou svetovou špičkou.

Žáner: melodic heavy/power metal
Krajina pôvodu: Slovensko (Senec)
Vydavateľstvo: Ulterium Records
Dátum vydania: 15.11.2013
Web: www.signum-regis.com
Zostava:
Filip Koluš – gitara
Ronnie König – basgitara, klávesové aranžmá,
Jaro Jančula – bicie, flauta
Hostia (vokály):
Göran Edman, Mayo Petranin (CASTAWAY, ONE SECOND HOTEL), Thomas Winkler (GLORYHAMMER, EMERALD), Sam Nyman (MANIMAN), Eli Prinsen (SACRED WARRIOR, THE SACRIFICED), Daísa Munhoz (VANDROYA, SOULSPELL), Matt Smith (THEOCRACY), Michael Vescera (OBSESSION, ANIMETAL USA), Lance King (ex-PYRAMIZE, BALANCE OF POWER) a množstvo ďalších
Diskografia:
Signum Regis – 2008
The Eyes of Power – 2010
Exodus – 2013
Tracklist:
On The Nile (2:16)
Enslaved (4:51)
The Promised Land (5:32)
Let Us Go! (4:04)
Wrath Of Paraoh (4:02)
The Ten Plagues (4:44)
Last Days in Egypt (3:50)
Exodus (4:16)
Song of Deliverance (7:00)
Sole Survivor (4:34)
Definitíva:
„Exodus“ je naozaj čerešničkou na metalovej torte perfektnej rozmanitosti bez toho, aby album vyznel rozhádzane. SIGNUM REGIS to opäť dokázali
 a dokázali hlavne to, že aj bez zvučných mien sa dá urobiť vynikajúci album, ktorý sa pokojne môže porovnávať s najvyššou svetovou špičkou.

Autor: Fiju

Hodnotenie autora: 10 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla