PROTEST THE HERO – Palimpsest

„Palimpsest“ je piatym zárezom progresívne sa tváriacej kanadskej formácie PROTEST THE HERO.

Bez dlhých úvodov poďme rovno k novému albumu Kanaďanov, ktorý vyšiel v júni po siedmich rokoch od predošlého albumu „Volition“. Kapela v sebe spája hneď niekoľko štýlov. Osobne som niekedy vysadený na podobné obludné charaktery takýchto zvukov, ale tu by som sa rád zveril z celkom iných pocitov. Hudbu PROTEST THE HERO je ťažké zaškatuľkovať. Mix mathcoru, progresívneho metalu, miestami až rocku, robí z tohto zvukového gulášu celkom chutný pokrm. Slušná zručnosť muzikantov zdobí všetkých 13 songov, ktoré sa vošli na plochu 52 minút.

PROTEST THE HERO – Palimpsest

Kanaďania na to šliapnu hneď od začiatku s plnou vervou. Vyššie postavený vokál Rodyho Walkera je v rôznych polohách a rýchlych frázach skutočne náročný a poviem otvorene, že aj obdivuhodný. Perfektné skĺbenie nástrojov, ktoré dokážu v jednej sekunde otočiť plachty proti vetru ma bavia.

Výborný Walkerov spev dopĺňa rad nástrojov a geniálne do neho zapadá. „Palimpsest“ je moderná hudobná záležitosť plná technickej zručnosti. Hudobníci dokážu veľmi príjemne spomaliť, ako napríklad v „The Canary“, aby potom mohli rozbiť absolútne všetko. Ak by som mal priblížiť niekomu kapelu bez toho, aby ju počul, spomenul mix takých DREAM THEATER a CONVERGE.

„Haborside“ vám vytrie zrak. Pardón, sluch. Takýto klavírny nástup by ustáli aj taký COLDPLAY. Klavír doplnený o sláky…, to sme doteraz nemali šancu ani len v náznaku. Zaujímavý predel, ktorý trvá celú minútu. Nečakané, zvláštne…, každopádne to tam svoje miesto má. Na aktuálnom albume sa k takýmto predelom dostaneme ešte dvakrát.

PROTEST THE HERO

Kapela sa zase ponorí do svojich rýchlych a riskantných vôd. V skladbe „The Fireside“ je asi najrýchlejšie frázovanie Walkerovho spevu. Nechápem a krútim hlavou. Som unesený. Počujem tam dokonca punk. Mám v tom jasno: PROTEST THE HERO sú kapela bez škatuľky. Prišli a vydali album, ktorý si vložte do škatuľky vy sami. Zaujímalo by ma, do akej.

„Mountainside“ je druhý minútový klavírny prechod. A je prekrásny.„Hillside“ je tretím – najkratším klavírnym prechodom a album sa pomaly láme do svojho záveru. „Rivet“ je zasa najrockovejšia skladba albumu. Možno až punk rockovou. Keď si teda odmyslíme priam „art spev“, ktorý ju zdobí. A ako som tu už spomínal, spev je na tomto albume veľmi silnou výsadou. Takéto výšky by Rodymu mohol závidieť nejeden power metalový spevák.

Moderná vec, plná technickej zručnosti. Fantastický a náročný vokál dopĺňajú výborné výkony muzikantov. Album pôsobí možno na prvý dojem chaoticky, ale práve v tom tkvie jeho genialita. Nutnosť na záver: Aspoň 4 vypočutia pred vyrieknutím súdu. Amen.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.

Žáner: progressive metal/mathcore
Krajina pôvodu: Kanada
Vydavateľstvo: Spinefarm Records
Dátum vydania: 18.06.2020
Web: http://www.protestthehero.com/
Zostava:
Rody Walker – spev
Luke Hoskin – gitara, basgitara
Tim Millar – gitara, piáno
Mike Ieradi – bicie
Tracklist:
The Migrant Mother (03:50)
The Canary (04:27)
From The Sky (06:14)
Harborside – Interlude (01:01)
All Hands (04:40)
The Fireside (05:03)
Soliloquy (04:30)
Reverie (05:26)
Little Snakes (04:56)
Mountainside – Interlude (01:11)
Gardenias (04:57)
Hillside – Interlude (00:39)
Rivet (05:35)
Diskografia:
Kezia – 2005
Fortress – 2008
Scurrilous – 2011
Volition – 2013
Palimpsest – 2020
Definitíva:
Budúcnosť patrí odvážnym. A Kanaďania PROTEST THE HERO vydali veruže odvážny album „Palimpsest“, ktorý pôsobí možno na prvé počutie miestami až chaoticky, ale vôbec tomu tak nie je. Treba mu dať čas a potom vám odhalí mnohé svoje krásy.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla