Vendeta – Face Beneath the Mask

Slovenská kapela VENDETA pochádza z Martina a funguje od roku 2008, kedy ešte hrávali cover verzie svojich obľúbených kapiel. Až postupom času sa rozhodli tvoriť svoje vlastné veci a konečným výsledkom je ich debutový album „Face Beneath the Mask“.
Po obmene zostavy sa skupina rozhodla v minulom roku nahrať svoj debut v martinskom štúdiu Kobka počas leta 2013 a úlohu producenta zobral Brian Baják.  Zaujímavosťou tohto albumu je, že ešte stále oficiálne nevyšiel, pretože skupina stále hľadá vhodné vydavateľstvo, ktoré by im ich debut vydalo. Pár promo verzií albumu „Face Beneath the Mask“ si spravili títo Martinčania na vlastné náklady a rozposlali len pár novinárom a jedna sa ušla aj našej redakcii.

Na svojej prvotine kapela ponúka v celej svojej dĺžke nekompromisný a špinavý old-school thrash metal. Žiadne technické finesy ani vplyv modernejších vecí tu nehľadajte. Pri počúvaní tejto nahrávky sa vrátite o niekoľko rokov dozadu. Ako kapela informuje aj na svojom bandzone profile, chcú udržať pri živote poctivý thrash metal.



Na albume „Face Beneath the Mask“ je počuť množstvo inšpirácii od nemeckých veteránov KREATOR a miestami je aj zrejmé, že chalani majú napočúvanú starú METALLICU. Čo ma najviac na nahrávke baví a zaujalo, sú ťažkotonážne gitarové riffy, ktoré režú riadne hlboko do živého a pri ktorých máte pocit, že na vás spadla sto kilová nákova s nápisom thrash metal. Ďalšia vec sú skvelé gitarové sóla, ktoré prevzdušňujú nahrávku a tvoria kontrast oproti surovému thrash metalu, pričom sú výborne zahraté a skomponované a hlavne majú hlavu a pätu. Čo mi nie je veľmi pochuti, tak je vokálny prejav speváka, ale neberte to tak, že je to veľká katastrofa. Navyše, nevidel som kapelu ešte naživo, ale hodil by sa mi tam nižšie posadený spev.

Po úvodnom intre vás prvé tri skladby  pripravia na ešte väčšiu jazdu, ktoré prídu a album tak má akúsi gradáciu. Nebudem v recenzii opisvoať všetky skladby, pretože sú viac-menej kvalitatívne na jednej úrovni a tvoria súvislí celok, spomeniem však tie, ktoré u mňa zarezonovali najviac. Určite to je „The World Is Dead“, čo je aspoň v prvej polovici najväčšia rúbanica na albume, ktorú dúfam aj hrávajú naživo, lebo si vždy predstavím, aké peklo pod pódiom môže rozpútať. Potom za pozdvihnutie určite stoja skladby „Suicide“, „Im the God of Mine“ či „Bloody Hell“.

V textoch kapela rozoberá rôzne témy. Od pokrytectva, vojenských konfliktov, násilností či samovrážd až po nezmyselné náboženstvá, ktoré sú mnohokrát paradoxne tým najväčším zlom. Ak neodsudzujete starý thrash metal, o ktorom mnohí hovoria, že už nemá čo ponúknuť a všetko bolo v tomto žánri povedané, tak tento album vás určite zaujme.

Žáner: thrash metal
Krajina pôvodu: Slovensko (Martin)
Vydavateľstvo: promo verzia na vlastné náklady
Dátum vydania: materiál nahrávali v lete 2013
Web: http://bandzone.cz/11vendeta11
Zostava:
Ján Burda – vokály, rytmická gitara
Tomáš Kobida – sólová gitara
Róbert Milan – basgitara
Juraj Čanády – bicie
Diskografia:
Face Beneath The Mask – 2013
Tracklist:
Intro (1:15)
Face Beneath the Mask (4:02)
Bloody Hell (3:27)
Lament of Souls (4:35)
Infinite War (4:00)
The World Is Dead (4:11)
Suicide (3:09)
Im the God of Mine (4:49)
Holy War (2:18)
Independent Perversion (4:36)
Definitíva:
Martinská kapela VENDETA sa na svojom
 debute „Face Beneath the Mask“ prezentuje
poctivým thrash metalom starého strihu.
A veruže ide im to veľmi dobre.

Autor: Prco

Hodnotenie autora: 7 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla