Top albumy Dodiho Košča z PERVERSITY

Z Prešova pochádza mnoho talentovaných muzikantov. Jedným z nich je aj zakladateľ death metalovej úderky PERVERSITY.

PREŠOV. Gitarista a vokalista dnes už legendárnej východoslovenskej death metalovej formácie PERVERSITY sa v našej rubrike Top albumy ochotne podelil o svoje najlepšie nahrávky, ktoré formovali jeho hudobný vkus a vývoj, a na ktoré nedá dopustiť.

Jozef „Dodi“ Košč z PERVERSITY pri svojej zbierke. Foto: archív Dodiho Košča

Jozef „Dodi“ Košč je zakladateľom a už jediným pôvodným členom Východniarov. PERVERSITY sú na scéne od roku 1995, za ten čas vydali päť štúdiových albumov. Ten posledný „Idolatry“ z roku 2017 bol veľmi dobre prijatý kritikmi i fanúšikmi. Dodi však pôsobí aj v prešovskej grindcorovej úderke CONSTIPATION, ktorá obnovila svoju činnosť v roku 2019. Práve vlani vyšlo tomuto triu muzikantov demo, EP aj split album.

Dodi je zanietený muzikant, ale aj veľký metalový fanúšik a zberateľ. Pohodový človek zaspomínal na staré časy, ktoré v ňom evokujú jeho obľúbené nahrávky. Tak sa pohodlne usaďte a poďte spoločne s Koščom putovať albumami, na ktoré nedá dopustiť. Dodiho Top albumy sú zoradené podľa rokov vydania.

Top albumy:

MANOWAR – Fighting the World (1987)

MANOWAR – Fighting the World

Proste môj prvý skutočný metalový album, ktorý som mal nahratý na kazete. Ešte dodnes si pamätám ten pocit, ako som bol ohúrený a vtiahnutý do týchto skladieb. Mal som staršieho bratranca, ktorý bol vtedy ako čierna ovca v rodine. Bol bitkár, pil víno, bol silný frajer, a požičal mi túto kazetu. Ach, to bol na tú dobu náter. TUBLATANKA a CITRON išli bokom a odrazu tu bol MANOWAR. Toto je album a obdobie, ktoré formovalo moju metalovú kariéru. Hneď za touto nahrávkou by štafetu preberal HELLOWEEN a ich „Walls of Jericho“. Veľmi silné spomienky…

SODOM – Agent Orange (1989)

SODOM – Agent Orange

Thrash metal ma začal priťahovať ako magnet. Vrcholom bol, a stále je, aj tento kultový matroš. Zase som bol ovplyvnený starším akože „zlým“ susedom a tentoraz iným bratrancom z druhého kolena pod krutou prezývkou – Zomba. Aj logo nášivky SODOM na jeho riflovke bolo ako magnet. Pri tomto albume mi začala veľmi vyhovovať rýchlosť gitár, zrýchlené tempo a neskutočný opovrhujúci vokál. Hymny „Incest“ a „Ausgebombt“ som si rád spieval aj po potulkách našim mestom.

Samozrejme, magnetofón a baterky museli byť nakúpené. S hrdosťou som odstrašoval takto okolo idúcich (smiech). S magnetofónom a pri tejto muzike si ma všimli ďalšie nové metalové partie z môjho Sídliska III. v Prešove. Boli to prvé kontakty a spoznávania. Od SODOM mám v podstate rád všetky albumy. Jednoducho ich môžem. Paradoxne, SLAYER by som ale označil za najlepšiu thrashovú bandu na svete, ani žiaden ich album som do mojej top 10 nezaradil.

OBITUARY – Slowly We Rot (1989)

OBITUARY – Slowly We Rot

A takto ma pohltil death metaaaaal! Po thrashových rýchlych kapelách, bol tento album niečo čudné a záhadné. Zo spevu Johna Tardyho som mal zimomriavky. Ako chlapci sme mysleli, že ide o jeleňa v ruji či človeka odkojeného na žiletkách. Krása. Temná a mŕtvolná atmosféra dodala do mojej úbohej duše chlad a pritom neskutočnú radosť. Titulný song „Slowly We Rot“ by mohol byť označený ako hymna death metalu vôbec. Ó, blažení sme boli, že sme sa mohli v týchto časoch dostať ku poľským MC „originálkam“. Aj keď niekedy domrvili obaly, či poprehadzovali strany, bolo to božské mať tieto skvosty v rukách. Nech žijú poľské kazety a ich priekupníci! OBITUARY majú dodnes môj veľký rešpekt za ich oddanosť a púť death metalom. Yeah!

DEATH – Spiritual Healing (1990)

DEATH – Spiritual Healing

Tu to nie je spravodlivé, lebo by som mohol dať do svojich top 10 aspoň tri albumy od majstra Chucka Schuldinera. Ale rozhodol som sa len pre tento album, aby ostalo miesto aj ďalším bandám. Zase ide o nostalgiu a krásne spomienky na túto nahrávku z roku 1990. Všetci hudobníci vieme, že Chuck bol génius a gitarový boh. Ako skladateľa ho neprekoná nikto. Album „Spiritual Healing“ mám ako jediný doma aj na LP. Neviem ani slovami opísať, čo táto muzika so mnou robí. Je to duševný orgazmus.

Dlho som mal napísané na kazete, že tento album sa volá DEATH – Sodom. Jednoducho preto, že takto to bolo napísané na zadnej strane obalu, a ja som to takto odkopíroval. Bohvie akú verziu som mal vtedy prehratú na kazeťáku (smiech). Ale teraz vážne. Milujem ten rukopis, virtuózne gitarové linky, tie melódie a neskutočnú mrazivú atmosféru. DEATH sú proste najlepšia kapela na svete. No comment!

DEICIDE – Legion (1992)

DEICIDE – Legion

Stelesnená agresivita a diabolstvo. Stelesnená brutalita a nenávisť priamo v hudbe. Tie biedne ovečky dostali krvavú odplatu. Prepáčte vážení a milí, ale takto nejako som to cítil v roku 1992 a vlastne cítim to aj teraz. Opäť ma zmagnetizoval kamarát, ktorý mal na taške logo DEICIDE. Následne po vypočutí tejto nahrávky, ma aj riadne vystrašil. Pre mňa je tento druhý album v podaní DEICIDE bránou do temného a rúhačského death metalu. Nechápem prečo nemá Benton tento album rád. Asi vtedy neulovil dostatok veveričiek alebo ho bolelo čelo. Každopádne, toto je metal, zoto je zverstvo!

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.

NAPALM DEATH – Utopia Banished (1992)

NAPALM DEATH – Utopia Banished

V čase vydania tohto albumu od NAPALM DEATH mám 15 rokov a stanujem s partiou starších kamarátov na Domaši. Hneď vedľa nás stanujú Poliaci a púšťajú novinky tej doby. NAPALM DEATH hrá asi najviac, a ja sa veľmi rýchlo zoznamujem. Po šarišsky, slovensky a rusky pekne debatujeme a odnášam si so sebou klenot v podobe objavenia tohto albumu. Ešte aj dnes, keď si to dávam v aute, si spomínam na tieto krásne časy. Keď som bol mladý a pekný (smiech). NAPALM DEATH je proste povinnosť, rebélia a energia. Boh, ak si, tak žehnaj týchto ľudí!

DEATH – Individual Thought Patterns (1993)

DEATH – Individual Thought Patterns

Po poriadnej úvahe som musel do rebríčka predsa len zaradiť aj tento album od DEATH. Po hudobnej stránke genialita a po zvukovej vrchol, orgazmus či božstvo. Na „Individual Thought Patterns“ je úplne uspokojený aj môj fetiš ohľadom basgitary. Tu mi už ďalej dochádzajú slová. Len nedávno som si pozeral ich koncertné videá z obdobia roku 1993. Za poslednú dobu sa ich dosť dostalo na YouTube. Paráda. Chuck mal neuveriteľnú charizmu. Zaujal ma aj koncertný gitarista z kapelky FORBIDDEN, ktorý robil grimasy a vrtule. Z Chuckom hrali len dobrí muzikanti, to všetci dobre vieme. Pred pár rokmi, pri koncerte DEATH TO ALL v košickom Collosseu, mi normálne išli slzy. Fúú…

MORBID ANGEL – Covenant (1993)

MORBID ANGEL – Covenant

Poviem pravdu, že MORBID ANGEL spolu s IMMOLATION, najviac ovplyvnili moju hudobnú tvorbu a smerovanie v PERVERSITY. V roku 1993 vyšiel aj dobrý rozhovor v Metal Hammer, kde David Vincent hovorí, že stvorili najlepšie death metalové dielo všetkých čias. A tiež niečo o otáznikoch, ktoré dali fanúšikom na turné pri predskakovaní legendárnym MOTÖRHEAD. Veľké reči vtedy blonďatého havrana pripadali trocha naduto a smiešne. Ale kurva, nebol ďaleko od pravdy.

Milujem rukopis a znenie tejto bandy, Trey Azagthoth je po Chuckovi Schuldinerovi pre mňa hneď druhý najlepší skladateľ, a ja som oddaný vlastne všetkým albumom od MORBID ANGEL. Akurát za „Illud Divinum Insanus“by si zaslúžili trocha popoťahovať. „Covenant“ je skvost, a čo skladba, to hymna death metalu. Osobne mám rád skôr rýchlejšie kúsky, ale taký „God of Emptiness“ je nesmrteľný zásah do nebies. Teším sa na ďalší album so začiatkom názvu na písmeno L.

SUFFOCATION – Pierced From Within (1995)

SUFFOCATION – Pierced From Within

Ak by prišiel niekto za mnou, kto nevie čo death metal je, tak by som mu pustil tento album od SUFFOCATION. Tu je všetko, tu nájde odpovede. Technika, top vokál, zvuk, nástroje, atmosféra, obal. Absolútne prepracované skladby a objatie do neskutočných gitarových Hobbsoviek. Druhý gitarista Doug Cerrito je človek, ktorý mi na scéne chýba. Rád by som vedel, čo s ním je a vypátral ho. Škoda ho. „Pierced From Within“ je proste technický death metal amerického štýlu a pre mňa je to top album ako taký. Prvé miesto a hotovo.

Ku SUFFOCATION som sa dostal cez album „Breeding the Spawn“z roku 1993. A paradoxne, na začiatku sa mi ich hudba vôbec nepáčila. Dokonca som bol vrátiť kazetu do predajne. Našťastie sa to nedalo reklamovať a tak som tomu musel dať znova šancu. Na „Pierced From Within“ beriem ako zaujímavosť, že Mike Smith práve na tomto albume absentoval. Asi si za to musí doteraz biť hlavu o múr. Neviem prečo vtedy vynechal práve tento album, ale pravdepodobne to bolo pre názorové rozdiely v kapele.

Návrat SUFFOCATION na scénu v roku 2004 bol ako dar z nebies. Spev Franka Mullena je jedna báseň. Milujem tohto človeka a už teraz mi chýba na novom albume, ktorý sa vraj už pripravuje. A bude bez neho. Ako jeden z najlepších zážitkov mojej bandy PERVERSITY, je to, že sme v roku 2004 v Nitre mohli robiť support práve SUFFOCATION. A potom aj nedávno v roku 2018 v Banskej Bystrici. Basák Derek bol pri obidvoch koncertoch zhovorčivý a vždy povzbudil a pochválil našu šou. Nezabudnem, ako sme vošli do klubu Stará Pekáreň v Nitre a SUFFOCATION mali zvukovú skúšku. Len tak si sedeli na stoličkách a hrali „Thrones of Blood“. Svetlá ako doma v obývačke a hrajú ti tvoje idoly. To nebol sen?

IMMOLATION – Here In After (1996)

IMMOLATION – Here In After

„Džííííízzsssssssssssssss“. Rosove Jesus je tak krásne, tak dramatické a temné. Gitarista Rob Vigna je pre mňa zrejme najviac zo všetkých gitaristov, najväčší vzor a týpek. Ach, tie gitarové linky a pískačky. Husia koža. Pekelná atmosféra, ktorá klincuje, a technika, ktorá zabíja. IMMOLATION nemajú slabý album, ich tvorbu proste milujem. Trocha by som už ale privítal, aby sa venovali prirodzenému zvuku a dali napríklad obal znova namaľovať Marshalovi, pretože nemám rád umeliny. Tak ako to nemám rád ani u žien, ktoré majú umelé, vytrhané, či vytetované obočie. To je des toto (smiech). Uznávam prirodzenosť.

„Here In After“ je dielo v mojej prvej trojke. Inak, rok 1996, je aj rokom, kedy vznikli pre mňa zásadné albumy. Bubeník Alex Hernandez, ktorý nastúpil v ďalšom období je pre mňa ten najlepší a najatraktívnejší bubeník v tvorbe týchto Američanov. Je trochu nedocenený, ale pre mňa má nejaké zvláštne čaro. Veľmi hrdo nosím tričká IMMOLATION. Prezradím vám jeden môj nesplnený sen. Chcel by som ešte stihnúť s PERVERSITY zahrať si ako ich support, môcť byť s nimi v jeden večer na spoločnom pódiu. Bolo by to super…

Top slovenský album:

ERYTROSY – Incomplete Minds (1996)

ERYTROSY – Incomplete Minds

V čase, keď sme s PERVERSITY začínali, boli košickí ERYTROSY naše veľké vzory a čoskoro aj kamaráti, ktorí chodili do Prešova na diskotéky. Áno, opeľovali naše čaje. Rituálne sme si dali u dídžeja zahrať niečo z tohto ich CD. A bol to náter. Viem, že vtedy prišiel po mňa aj nejaký chlapec, či si nejdem s ním zatancovať. Evidentne si ma pomýlil s dievčaťom (smiech). „Erytrosáci“ sa rehlili. Taktiež sme sa dostali do Košíc aj do ich skúšobne, kde sme obdivovali bubeníka Marcela. Ten vytváral neskutočný hluk počas hrania. A stále sme obdivovali aj speváka Tibora, ktorý vedel napodobniť saxofón a stále púšťal nejaké hlášky. Vlastne, všetci od nich boli masky.

No, trocha som odbočil od albumu, ale chcel som navodiť tú atmosféru a zážitky, ktoré som s ERYTROSY ako mladý chalan mal. A potom ma tento album jednoducho dostal. Nechcel som veriť, že ja týchto pánov poznám. Slovenský „Butchered At Birth“! Neskutočné gitarové linky, rýchle bicie a pre mňa geniálny prejav frontmana. Metal Age vydal proste nekompromisné death metalové dielo a ja si ho užívam až do dnes. A veľmi rád spomínam na tieto staré časy, keď som sa motal okolo ich bandy.

Neuverili by ste, že sa mi v zbierke nachádzajú albumy:

Komplet diskografia Madonny, LP Karola Duchoňa či 3x LP od nášho prešovského rodáka Petra Nagyho. Práve na LP si zháňam staré slovenské veci ako Modus, Elán či Prúdy. Fascinuje ma ich zvuk, tie nástroje hrajú tak krásne a prirodzene. Hudba je proste liekom na všetko.

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.