KAMELOT – I Am the Empire: Live from the 013

KAMELOT sa prihlásili v lete o slovo s vydareným záznamom z koncertu v Holandsku.

Najnovšia živá nahrávka power metalových aristokratov KAMELOT sa snaží byť výdatným predkrmom pred pripravovaným štúdiovým albumom. „I am the Empire: Live from the 013“ dokonca nepopiera ambície priblížiť sa či prekonať predchádzajúci živák, ktorý v radoch vlastných fanúšikov získal takmer ikonický status.

KAMELOT – I Am the Empire: Live from the 013

Reč je samozrejme o diele „One Cold Winter’s Night“, ktoré korunovalo doposiaľ neprekonaný triumvirát dosiek „Karma“, „Epica“ a „The Black Halo“. To zároveň uzatváralo kapitolu, kedy sa kapela pohybovala na svojom kompozičnom vrchole. Už len sila a lesk prítomných skladieb stačili k dotvoreniu nezabudnuteľného statusu tohto živáku.

Od tohto času si však KAMELOT prešiel sériou vlažných a rozporuplne prijatých materiálov, zmene na vokálnom poste, prirodzeným znovuzrodením a opätovným zastaním si nepopierateľne silnej pozície power metalových stálic. Svedectvom tejto obrody má byť aj aktuálny koncertný kotúč. Jeho ústredným materiálom je záznam z vystúpenia v holandskom Tilburgu. Konkrétne teda 013, najväčšie koncertné miesto krajiny tulipánov i veterných mlynov, ako odmena za nehynúcu priazeň fanúšikov, a pravidelne vypredané podujatia kapely v tejto zemi.

Hudba KAMELOT tak ako ju poznáme je do detailu premyslená, pôsobí majestátne a vznešene, je bohato vrstevnatá, s neodmysliteľným mohutným emocionálnym záberom. Takýto je aj celučičký koncert. Na nahrávke je badať zmysel pre detail, muzikantskú profesionalitu, snahu docieliť veľkolepú hudobnú oslavu, ktorá súčasne dýcha emóciami, popiera akýkoľvek hudobný chlad, a ktorej tepom je živelná vypredaná hala.

Po obligátnom intre sa na nás nezadržateľne vyvalí „Phantom Divine (Shadow Empire)“, pokračuje sa naliehavým riffom v útočnej „Rule the World“ s vtkanými orientálnymi motívmi, zborovo ohlušujúcim refrénom v „Insomnia“, a jedným z vrcholov dosky „The Great Pandemonium“ s dusivými riffmi, nástojčivými klávesmi a hlboko ponurým vokálom so znamenitou burácajúcou diváckou odozvou. Tá sa nezaprie ani v ďalšom, vo vysokom tempe odsýpajúcom power metalovom klenote „When the Lights are Down“ s hravou sólovou prekáračkou Thomasa (gitary) a Olivera (klávesy).

KAMELOT

Dynamický strih, krištáľový obraz, hravá paleta farieb nás uhranie v priebehu celého zvyšku setlistu. Intenzitu rozpumpujú oslepujúco žiarivé svetlomety, šľahajúce a vystreľujúce plamene, chrliace dymové trysky a hlavne neprestávajúca, rozvášnená odozva divákov. Z nej ťaží aj mix zvukovej stopy, ktorý našiel správny balans medzi použitými samplami, inštrumentálnou časťou a spomenutými burácajúcimi fanúšikmi so zachovaním prirodzenosti a autentickosti.

Záznam si poväčšine zachováva svoju príťažlivosť, zmysel pre prekvapenie, drží diváka v strehu a vytvára akési podprahové očakávania čo ďalšie prinesie gradujúce a rozuzľujúce sa koncertné predstavenie. Dramaturgia celého podujatia sa očakávane podmieňuje hlavne doskám naspievaným Tommym Karevikom a vyberá si z nich to najzvodnejšie a najvzrušujúcejšie s nemalým množstvom vokálnych duetov a želaných hosťovaní.

Takýmito je dámske, z Nemecka pochádzajúce, sláčikové kvarteto EKLIPSE v piesni „My Confession“, ktoré jej dodáva na vláčnosti a popínavosti, alebo gitarové sólo Saschu Paetha v „Ravenlight“. Plné energie a dravosti sú momenty, kedy sa na pódiu objaví Lauren Hart (ONCE HUMAN) alebo Alissa White-Gluz (ARCH ENEMY).

„March of Mephisto“ tak za sprievodu burácajúceho riffu obostrie diabolská a zlovestná aura s mihotajúcim sa modrým bleskom. Protipólom je balada „Under the Grey Skies“ s hodvábnym prednesom Charlotte Wessels (DELAIN). Prítomnosť Elize Ryd (AMARANTHE) v „Sacrimony (Angel of Afterlife)“ s aj už zmienenou Alissou, len rozbujnie existujúcu teatrálnosť.

KAMELOT počas šou, ktorá je zachytená na DVD.

Podobných ozvláštnení je omnoho viac a bolo by zbytočné vyzrádzať všetko. Dôraz, ktorý bol venovaný celkovej dramaturgii, badať okamžite. Aj napriek tomu sa však objavia momenty, ktoré na okamih zabrzdia plynulý tok setlistu. Je ním v závere umelé naťahovanie Tommyho interakcií s divákmi v skladbe „Forever“, ktorou KAMELOT načrie najhlbšie do svojej histórie.

Materiál, ako je už zvykom, vychádza na všetkých možných nosičoch. DVD či blu-ray kotúče ešte obsahujú bohatú nádielku videoklipov a dva dokumenty. Jeden zo spomenutého večera s množstvom rozhovorov s kapelou, hudobnými hosťami a divákmi podčiarkujúci silu, ktorú má v našich životoch hudba. Druhý dáva nahliadnuť do zákulisia severoamerického turné „The Shadow Tour“.

Najnovší koncertný materiál KAMELOT je omnoho pompéznejším a opulentnejším dobrodružstvom ako ten minulý. Je vidieť, že každý obraz, každé scéna bola do detailu premyslená a ich bohatosť cielila na fanúšika so zámerom ohúriť, ale pritom zachovať srdce a spontánnosť. Trocha naťahovaný záver a väčšia absencia starších tutoviek sú skutočne len malou smietkou na tomto zázname.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.

Žáner: progressive/melodic power metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Napalm Records
Dátum vydania: 14.08.2020
Web: http://www.kamelot.com/

Zostava:
Tommy Karevik – vokály
Thomas Youngblood – gitary
Sean Tibbetts – basgitara
Oliver Patolai – klávesy
Alex Landenburg – bicie

Hostia:
Lauren Hart – vokály
Charlotte Wessels – vokály
Sascha Paeth – gitary
Alissa White-Gluz – vokály
Elize Ryd – vokály
EKLIPSE – sláčikové kvarteto

Tracklist:
Transcendence (02:02)
Phantom Divine (Shadow Empire) (04:04)
Rule the World (03:47)
Insomnia (3:49)
The Great Pandemonium (04:34)
When the Lights Are Down (04:20)
My Confession (07:15)
Veil of Elysium (04:24)
Under Grey Skies (05:11)
Ravenlight (03:33)
End of Innocence (04:26)
March of Mephisto (05:52)
Amnesiac (03:53)
Manus Dei (00:36)
Sacrimony (Angel of Afterlife) (04:18)
Drums and Keys Solo (04:57)
Here’s to the Fall (04:56)
Forever (14:12)
Burns to Embrace (08:45)
Liar Liar (Wasteland Monarchy) (05:07)
Ministrium (Shadow Key) (05:08)
Videografia:
The Expedition – 2000
One Cold Winter’s Night – 2006
I Am the Empire: Live from the 013 – 2020
Definitíva:
Najnovšia koncertná nahrávka „I Am the Empire: Live from the 013“ od power metalových detailistov KAMELOT len potvrdzuje, že môžeme od nich zakaždým očakávať iba prepracovaný audiovizuálny zážitok. Profesionálni, ale prirodzení muzikanti, nespočetné množstvo hostí, elektrizujúca atmosféra a napínavé momenty, sa tu snúbia v prudko nákazlivom melodickom balení, ku ktorému sa je hodné vrátiť.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla