Midnight Scream – Flammarion

Slovenské stálice MIDNIGHT SCREAM z Veľkého Krtíša sú na scéne už od roku 2000. V januári im vyšiel na vlastné náklady nový album so zvláštnym názvom „Flammarion“. Ak nebudeme brať do úvahy album cover verzií z roku 2011, tak čerstvá novinka je jubilejným piatym štúdiovým albumom a vychádza po dlhšej odmlke.
Samozrejme, že počas 4 rokov Veľkokrtíšania nezaháľali a isto z vás každý zachytil, že vlani sa ako víťaz slovenský Wacken Metal Battle predstavili na legendárnom Wackene. V silnej konkurencii kapiel, rozhodne nesklamali. Koniec koncov, to môžem potvrdiť aj ja, pretože tento trip do Nemecka sme si spoločne užili.

Nový album otvára akési intro „1741“, v ktorom vás na novinku navnadia duchovné chorály a výkriky, ktoré plynule prejdú do otváracej skladby „Damage Over Time“. Tú poznám dôvernejšie z koncertov MIDNIGHT SCREAM počas Wacken Metal Battle alebo už aj z vystúpenia na samotnom Wackene. Skladba je výborná na rozbeh celého albumu, hneď v jej úvode počujeme krásny zvuk Marekovej basy, výborné riffy a dobrý refrén. V podobnom duchu, teda skladby, ktorú už taktiež viacerí môžu poznať z koncertov, pokračuje aj „Honeybadger“. Skladba má od začiatku veľmi dobré tempo, chytľavý refrén a práve v tejto piesni sa nedá prehliadnuť/prepočuť ako spevák Jaro tlačí polohu svojho hlasu až do core štýlu, čo výborne oživuje a prináša čerstvý, moderný vietor nielen do tejto piesne, ale aj do celého albumu.



Apropó, už keď som pri Jaríkovi a jeho speve. Tento talentovaný vokalista na sebe popracoval a cítiť na celej nahrávke jeho progres a zlepšenie. Doslova je viacej „vyspievaný“. Celý album „Flammarion“ sa nesie v power/thrashovom duchu, avšak je rozmanitý, nenudí a po jeho niekoľkonásobnom vypočutí som neohol dostať niektoré refrény z hlavy. Vôbec mi to však nevadilo, pretože mi spríjemňovali deň. Nájdeme tu skladby, kde chalani namiešali tradičnú metalovú zmes s modernejšími prvkami ako v  „Fire that doesnt Burn“, „Sám“ alebo „Sleep Paralysis“. A práve toto by som chcel vyzdvihnúť na MIDNIGHT SCREAM. Neboja sa vložiť do skladieb modernejšie prvky, krkolomnejšie sóla a pritom stále vychádzajú z klasického heavy/power/thrashu. Rozhodne aj týmto albumom potvrdili, že nielen na Slovensku sú dosť originálnou kapelou.

Pozastavím sa ešte pri pár skladbách. Určite viacerých zaujme jediná pieseň „Sám“, ktorá je celá v slovenčine a ak ma pamäť neklame je zatiaľ jedinou ich piesňou v materinskom jazyku. Refrén tejto skladby je opäť modernejšie poňatý a miestami má pre mňa „Sám“ až rádiový nádych. Zas nechápte ma zle, ale je dokonale modernou pesničkou so slovenským textom. To by sa predsa mohlo páčiť aj komerčným rádiám, či nie? No dobre, dosť fantazírovania, chalani ju určite nespravili kvôli tomu, aby sa hrávala v rádiu. Jednoducho je, podľa mňa úplne iná, ako všetko, čo doteraz vytvorili. Najtvrdšou a najthrashovejšou je „This is War“, Veľkokrtíšania však potešia aj fanúšikov RUNNING WILD, pretože „Pirates Dream“ je práve na nôtu Rolfa Kaspareka a spol. Skladba je prístupnejšia a melodickejšia, nechýba v nej ani zborové „oookanie“. Osobne si myslím, že sa stane obľúbenou piesňou na ich koncertoch.



Azda najviac ma zaujala rovnomenná „Flammarion“, ktorej refrén nie a nie dostať z hlavy. Po kľudnejšom úvode začnú gitary správne režať, nechýbajú melodické sóla, Jarov spev má výborné frázovanie. Pieseň je neuveriteľne pestrá a človeku dáva silu a správne ho nabudí. V závere treba vyzdvihnúť aj bubeníka Rena, ktorý dáva riadnu sypačku. Páni, toto sa vám podarilo na výbornú. Záver albumu obstará strednotempmná „The Otherside“, ktorú kapela už taktiež hrávala dlhšie na koncertoch.

Nesmiem zabudnúť na podstatný fakt. Po prvom vypočutí sa mi pod kožu okrem už troch predtým počutých skladieb nedostávala žiadna. Avšak po viacerých posluchoch sa mi každá skladba stávala prístupnejšia a vkuse som objavoval niečo nové. A práve to, robí z albumu „Flammarion“ veľmi dobré dielo, ktoré rozhodne stojí za vypočutie. Album nie je prvoplánový, ale pôsobí na uši poslucháča postupne a až pri viacerých prehratiach disku, odkrýva svoje čaro. Žiaľ, jedna pieseň sa mi nedokázala dostať pod kožu ani doteraz. Je ňou „Portrait of Tyranny“, ktorá mi príde najkrkolomnejšia a najťažšia na celom albume. Tým však netvrdím, že je zlá, len jednoducho, mne nereže.

MIDNIGHT SCREAM s nosičom „Flammarion“ pripravili pre svojich fanúšikov aj ďalšie prekvapenie. Na nosiči nenájdete len hudobnú stopu, pretože album je spravený ako multimediálne cd. Po vložení disku do počítača, nájdete na ňom všetky texty skladieb a navyše aj fotky kapely z doterajšieho ich najväčšieho úspechu, teda koncertu na legendárnom Wackene v Nemecku. V podstate je to akoby digipack vydanie s multimediálnou stopou. S týmto nápadom však neprišli chalani prvýkrát, pretože multimediálna stopa je už na ich štvrtom cd. Tento nápad je naozaj výborný, jediné, čo by som im vytkol je to, že keď kliknete na fotku a zväčší sa, nedá sa v celej galérii posúvať šípkami a musíte ju zmenšiť a ďalšiu fotku zas zväčšiť. Je to však len detail, najdôležitejší je hudobný obsah a ten sa MIDNIGHT SCREAM vydaril! Čakať na nový štúdiový album sa rozhodne oplatilo. Dobrá práca, páni!

Žáner: power/thrash
Krajina pôvodu: Slovensko (Veľký Krtíš)
Vydavateľstvo: na vlastné náklady
Dátum vydania: január 2014
Web: www.midnightscream.sk, www.facebook.com/midnightscream
Zostava:
Jaroslav Šajgalík – spev
Pali Ďuriš – gitara
Michal Černák – gitara
Marek Jamber – basgitara, doprovodné vokály
Renato Sanda – bicie
Diskografia:
My Girlfriend Death – 2002
The Storm Is Just Coming… – 2004
Shadowplay – 2007
War Never Changes – 2009
Flammarion – 2014
Tracklist:
1741/Damage Over Time
Honeybadger
Fire that doesnt Burn
Sám
This is War
Pirates Dream
Sleep Paralysis
Portrait of Tyranny
Flammarion
The Otherside

Definitíva:
Zhrnuté a podčiarknuté. „Flammarion je rozmanitý album postavený na silných refrénoch, zaujímavých riffoch, dobrých melódiách, rozmanitom speve. MIDNIGHT SCREAM nám namiešali tú správnu zmes, ktorá zaujme širšie publikum.

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla