Embolism – Devillumination

Slovenská legenda z Kanianky EMBOLISM, funguje od roku 1997. Hneď svojím debutom z roku 2000 „And We All Hate Ourselves“, ktorý je pre mňa asi najlepší slovenský grindový album (všetka česť ABORTION a ich „The Truth Hurts“), vytvorili slovenský klenot a kultovú nahrávku v grindovom žánri. V tom čase ich často označovali ako slovenský HAEMORRHAGE. Nasledovala ďalšia doska „Mindchaos“, ktorá je takisto poriadny nášup s parádnym špinavým zvukom a následný rozpad. V roku 2010 urobili EMBOLISM mnohým fanúšikom radosť, keď sa vrátili na koncertné pódia s tým, že bubeník Porky nechcel zo začiatku o nových songoch ani počuť…, no ale ako by to bolo, aby po pár skúškach nevytvorili nové songy a pomaly sa začali spriadať plány na novú dosku.
A koncom minulého roka to prišlo. Po dlhých rokoch vydali pod hlavičkou Rest of Noise Productions nový štúdiový album „Devillumination“, ktorý nahrávali a aj sa následne mixoval v moravskom štúdiu Shaark. Ešte pred vydaním mi gitarista Michal Kotrík v rozhovore pre náš web avizoval, že máme očakávať „starý“ EMBOLISM a neklamal.



Hneď po úvodnom intre sa na vás spustí priamočiara a extrémna grindová smršť, ktorá je nasiaknutá celým albumom. Michal Gros (okrem iného aj ATTACK OF RAGE) predvádza svoj typický beštiálny zúrivý škrek striedajúci s neľudským hlbokým murmurom a kto videl EMBOLISM aj naživo, tak vie, že je to „ďábel“. Gitara je oproti albumu „Mindchaos“, kde mala brutálny zvuk, menej agresívna a je mierne v pozadí. Poteší, že basgitara tu nie je iba do počtu a pekne počuť jej zvonivý zvuk. A celú túto mašinériu nekompromisne ženie dopredu  bubeník Porky so svojimi guľometnými paľbami, ktorý už ale v kapele nepôsobí a po tom ako nahral tento album rady EMBOLISM opustil. Momentálne už za bicími sedí v tejto úderke Psycho (DIFTERY).

Najsilnejšími skladbami na novinke sú „To Grow The Law“ alebo „Pigs“. Druhá menovaná je vynikajúca hopsačka, v ktorej nastavili zrkadlo náboženským organizáciám a podľa názvu je jasné aký názor na ne majú. Avšak najväčšia hitovka albumu je „Smile 7“ so zabijáckym refrénom.

EMBOLISM opäť ukázali, že texty sú pre nich dôležité. Sú síce napísané jednoduchším spôsobom, ale preberajú v nich tak, ako v minulosti, závažnejšie témy, ktorými sme svedkami každý deň a stojí za to si ich v booklete prelistovať. Už keď sme pri tom tak nielen kvôli textom sa oplatí booklet prelistovať, ale taktiež je aj veľmi pekne spracovaný spolu s obalom, ktorý je z dielne Graphicores Digital Art. Ak máte radi EMBOLISM tak pri zadovážení tejto novinky nespravíte krok vedľa. Ani taká dlhá odmlka od poslednej štúdiovej nahrávky (11 rokov) kapele nezaškodila, stále si hrajú to svoje a ide im to náramne dobre.

Žáner: grindcore
Krajina pôvodu: Slovensko (Kanianka)
Vydavateľstvo: Rest of Noise Productions
Dátum vydania: 17.12.2013
Web: http://bandzone.cz/embolism
Zostava:
Michal Gros – vokály
Michal Kotrík – gitara
Peter Kotrík – basgitara
Porky – bicie
Diskografia:
And We All Hate Ourselves – 2000
Mindchaos – 2002
Devillumination – 2013
Tracklist:
Devillumination (0:58)
Revenge (Hate Is No Way) (1:58)
To Grow The Law (3:03)
Smile 7 (2:41)
Live In Lie (2:33)
Pigs (3:42)
Russian Roulette (1:55)
Prison (2:26)
Failure Needed (3:21)
Im Not Weak Anymore (5:41)
Definitíva:
EMBOLISM robia radosť aj po 11 rokoch.
Akoby tá dlhá albumová odmlka ani nebola.
Chalani dokazujú svoje kvality aj na albume
„Devillumination“, ktorý je ďalšiou poriadnou
grindovou jazdou v podaní tejto slovenskej skupiny.

Autor: Prco

Hodnotenie autora: 8 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla