MORS PRINCIPIUM EST – Seven

Pôvodne fínski death melodici MORS PRINCIPIUM EST si ťažkú hlavu s názvom svojej siedmej radovky nerobili. Hudobná náplň novinky „Seven“ taktiež nepobrala veľa invencie. V konečnom dôsledku – ber to čert. Hlavne, že náramne baví!

Slovné spojenie „pôvodne fínski“ bolo zvolené zámerne. Ohlodanú zostavu už dlhodobejšie tvorí len pôvodný vokalista Ville Viljanen a Brit Andyho Gillion. Práve v ňom Ville našiel spoľahlivého a hlavne inštrumentálne zdatného gitaristu venujúceho sa nielen orchestráciám, ale aj značne prispievajúceho k lyrickej zložke hudby, tvárniac tak hudobný prejav, aký poznáme teraz.

MORS PRINCIPIUM EST – Seven

Začiatky MORS PRINCIPIUM ESTE nemali ďaleko od tvorby ďalších legendárnych Fínov CHILDREN OF BODOM. Avšak s príchodom Andyho sa výraz kapely pretransformoval v omnoho sofistikovanejší, výrazovo bohatší, náladovo farbistejší a zážitkovo sýtejší ráz. „…and Death Said Live“ a „Dawn of the 5th Era“ doteraz patria k najprecíznejším momentom diskografie. Posledná doska „Embers of a Dying World“ (recenzia TU) len znásobila kvality kapely, hoci svojou dusivou a stiesnenou atmosférou sa máličko vymykala predchádzajúcej tvorbe.

Aj napriek týmto spomenutým pozitívam a stabilnej kvalite produkovanému materiálu sa meno MORS PRINCIPIUM EST neskloňuje medzi elitami žánru melodického death metalu. Celkovo chalani pôsobia ako výber toho najlepšieho. Riffová vycibrenosť podľa vzoru Švédov AT THE GATES, sú výrazovo chameleónski ako DARK TRANQUILITY, či náladovo zadumaní ako INSOMNIUM, a hlavne, melodicky prenikaví ako OMNIUM GATHERUM.

Aktuálny prírastok „Seven“ pokračuje v natureli posledných dosiek, bokom však dáva ťažko priedušnú, skľučujúcu i ponurú polohu z minulého zárezu. Bez prekvapenia a nejakých experimentov sa nám dostáva základných prvkov tejto škatuľky kovu smrti. Drviace a vibrujúce riffy, podmanivo iskrivé gitarové vyhrávky, úchvatné sólové party, ktoré vedia opantať a omámiť. Jednotlivé skladby sú doslova presýtene vrstevnatými a kaskádovitými gitarovými vzorcami všakovakých chutí a odleskov.

MORS PRINCIPIUM EST

Doska ako taká hýri odtieňmi ako jeseň, ktorá zvádza svojou pestrofarebnosťou, ale vie zamraziť do morku kostí. Riffové valy a nekompromisné výpady striedajú naopak rozvážnejšie a pokojnejšie plochy. Nepopierateľný vplyv na neviazanosti a dravosti majú aj nekompromisné bicie Marka Tommilu. Ten s kapelou nahral doteraz snáď najagresívnejší album „Liberation = Termination“ z roku 2007. Neraz aj vysokoobrátkové „thrashové“ riffy a nenávistne blčiaci Villeho vokál, miestami pripomínajúci Mileho z KREATOR, podkurujú pod žeravým kotlom.

Skladbám nechýba náležité atmosférické pnutie dané klávesovými motívmi, použitou elektronikou, samplami aj orchestráciami, ale samozrejme aj veľkolepo poňatými popínavo vystupňovanými gitarovými sólami, a mohutne klenutými refrénmi. Spomenuté orchestrácie sú skutočne citlivo vtkané, skôr stmeľujú a utužujú celistvosť nahrávky, či prípadne ešte viac dotvárajú rozpínavosť Andyho gitary.

Album načne „A Day for Redemption“, ktorá po krátkom vygradovanom intre uhranie melodickým riffom a prístupnosťou naznačí spomenutý odklon od prechádzajúcej dosky. Odrovná neutíchajúcim prúdom gitarových motívov, ktoré pokračujú aj v ďalšej „Lost in a Starless Aeon“. Tá ja zase tempovo rozmanitejšia, menej priamočiara s mnohorakosťou rozvíjaných motívov. „In Frozen Fields“ a „March to War“ s luxusným power metalovým sólom pôsobia gitarovo nástojčivejšie, vokálne útočnejšie a podčiarkujú to aj neúnavne búšiace bicie.

„Rebirth“ ponúkne jeden z vrcholov albumu v podobne hrozivo majestátneho refrénu. Druhá polovica materiálu príliš neodskočí od už spomenutého. „Master of the Dead“, „The Everlong Night“, „At the Shores of Silver Sand“ alebo „My Home, My Grave“ sa zmietajú medzi death metalovým pustošením, melodickou zvodnosťou a neodolateľnosťou. Majú kusisko umnej teatrálnosti, záhadnej tajuplnosti a vkusnej výpravnosti.

MORS PRINCIPIUM ESTE vlastne prišli s albumom, ktorý cti žáner melodického death metalu. Po niekoľkýkrát v rade potvrdzujú ako umne vedia narábať s ingredienciami tohto druhu muziky a zakaždým dokážu pripraviť šťavnatú a výdatnú porciu, akou novinka „Seven“ jednoznačne je.

Hodnotenie autora: 8,5 / 10

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.

Žáner: melodic death metal
Krajina pôvodu: Fínsko
Vydavateľstvo: AFM Records
Dátum vydania: 23.10.2020
Web: http://www.morsprincipiumest.com/

Zostava:
Ville Viljanen – vokály
Andy Gillion – gitary

Hosť:
Marko Tommila – bicie

Tracklist:
A Day for Redemption (05:03)
Lost in a Starless Aeon (05:09)
In Frozen Fields (05:02)
March to War (04:58)
Rebirth (03:29)
Reverence (02:06)
Master of the Dead (06:38)
The Everlong Night (04:16)
At the Shores of Silver Sand (05:09)
My Home, My Grave (06:20)
Diskografia:
Inhumanity – 2003
The Unborn – 2005
Liberation = Termination – 2007
…and Death Said Live – 2012
Dawn of the 5th Era – 2014
Embers of a Dying World – 2017
Seven – 2020
Definitíva:
Melodický death metal v podaní MORS PRINCIPIUM EST na aktuálnom nosiči „Seven“ spĺňa kanóny svojho žánru. Má pustošiacu silu a zvodnú melodiku. Disponuje neúrekom obratných riffov, dramatických sól a nie málom podmanivých momentov.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články