Isacaarum – Whorecraft

Českobudějovické komando ISACAARUM vydalo na konci minulého roku novú nahrávku „Whorecraft“ a okrem toho počas tohto roka oslavujú aj 20 rokov existencie. Áno, už je to 20 rokov čo vznikol tento extrémny spolok, v začiatkoch ešte hrajúci black metal čerpajúci inšpirácie hlavne od fínskych IMPALED NAZARENE. 
Zvrat v hudobnom smerovaní prišiel po príchode najzaujímavejšej osobnosti ISACAARUM speváka Chymusa, ktorý nasmeroval kapelu k extrémnejšiemu vyzneniu, či už hudobne, textovo alebo živými vystúpeniami. Môj prvý kontakt s touto kapelou bol v roku 2004, keď mi kamarát požičal ešte na VHS-ke nahratý Obscene Extreme z roku 2003 a v tom čase som ako dvanásťročný frkan veru pozeral, čo to za extrémnu (nielen hudobne, ale aj vystúpením) jazdu ISACAARUM predvádzali. Po tejto „šokovej terapii“ som začal kapelu sledovať viac. Následne vydali dosku „Shibari Kata And Other Practices“, avšak po tejto nahrávke sa ISACAARUM odmlčali a nejak sa vytratil aj môj záujem o nich. Dlhých šesť rokov trvalo kým nahrali nový album „Vaseline“, ktorý ma však nejakou záhadou úplne obišiel. A až tento rok som sa opäť pozrel na zúbok tejto smečky.



Kapela nezaháľala a vydala ďalší nový album „Whorecraft“ a je presne tým materiálom, ktorý každý od ISACAARUM očakáva. Ani po 8. rokoch od poslednej dosky, ktorú som počul sa neudiali žiadne hudobné odbočky alebo experimenty. Od prvej skladby máme možnosť počuť extrémny a surový grindcore s dobrým zvukom, kde dobre znie každý nástroj (nahrávané v Hellsound Studio) a ktorý šliape na plné obrátky počas celej stopáže albumu. Nesmiem samozrejme vynechať ani „prívetivý“ Chymusov vokál, ktorý stále ukazuje, že má jeden z najextrémnejších hlasov v českom grinde.

Do toho si pripočítajte klasické perverzné texty (takisto z pera Mr. Chymusa). Je to proste stávka na istotu a poznávacia značka toho, čo majú fanúšikova na ISACAARUM radi. Aj keď títo českí hudobníci hrajú už dosť dlho viac-menej to isté, tak pozitívom ich hudby je, že nikdy nenudí. Dôvodom bude zrejme viacero vplyvov v ich hudbe. Zaškatuľkovať ich nie je celkom jednoduché. Okrem spomínaného grindcore-u je možné občas počuť aj jemný nádych black metalových melódii („Whoreshift“, „Spermafrost“). Ďalším dôvodom je aj rozmanitosť ich hudby obsahujúcej rýchle klepačky striedajúce s občasnými hopsačkami. Problém im nerobí ani nejaké to sólo, či zmeny tempa (napr. „Revulver“).

ISACAARUM sú osvedčenou kvalitou a nič sa nezmenilo. Hrá im to stále skvele a nový album „Whorecraft“ ponúka ostrý a našlapaný grind s dávkou typickej perverznosti tejto kapely.

Žáner: grindcore
Krajina pôvodu: Česko
Vydavateľstvo: MetalGate
Dátum vydania: 7.11.2013
Web: http://bandzone.cz/isacaarum
Zostava:
Chymus – vokály
F.C. – gitara
Jimmy – basgitara
Monthy – bicie
Diskografia:
Die Verwandlung – 1997
Curbed – 2000
Cunt Hackers – 2001
Menses Exorcism – 2003
Shibari Kata And Other Practices – 2005
Vaseline – 2011
Whorecraft – 2013
Tracklist:
Felch Me (2:39)
Spermafrost (3:46)
Queef Corps (3:31)
Born for Porn (1:44)
Revulver (5:06)
Whoreshift (4:04)
Public Enema (3:37)
Twat Machine Gun (2:40)
Cum Together (3:39)
Definitíva:
ISACAARUM predvádzajú na novinke „Whorecraft“ to,
čo vlastne aj doteraz. Avšak žiadna nuda sa nekoná
 a na konte majú ďalší skvelý album, ktorý sa oplatí počuť.

Autor: Prco

Hodnotenie autora: 8 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla