Floor Jansen prerobila hit zo známej rozprávky. SOULFLY a MASTODON pracujú na nových albumoch

Floor Jansen prerobila známu pesničku. SOULFLY pracujú na novom materiáli. MASTODON by mohli nahrať dva nové albumy. V priebehu pár dní zomreli dvaja členovia legendárnej maďarskej kapely OMEGA. Projekt PHRAGMENTS vydá nový album.

Floor Jansen.

Speváčka Floor Jansen (NIGHTWISH) sa rozhodla prerobiť ústredný hit „Let It Go“ z rozprávky „Frozen“. Inšpirovala ju k tomu jej trojročná dcérka Freja. „Freja počúva a spieva „Let It Go“ už niekoľko mesiacov. Pre zábavu a preto, že mi chýbajú živé vystúpenia, som sa rozhodla, že pesničku prerobím,“ prezradila Floor Jansen.

Kapela SOULFLY pracuje na novom materiáli. „S vydaním nového albumu SOULFLY sa veľmi neponáhľam. Chcem len napísať najlepší materiál. Povedal by som, že budúci rok budem so SOULFLY v štúdiu, ale či bude v tom istom roku nasledovať aj album, nemôžem v tejto chvíli povedať. V súčasnosti píšem veľa vecí so synom Zyonom. Chcem sa vrátiť k starému zvuku. Dnes sú všetci posadnutí tvorbou najdokonalejšieho zvuku a to sa mi vôbec nepáči. Nemám starosti s technickou stránkou. Mám rád chyby a veci, ktoré sú trochu bláznivé. Chcem pre ten album šialenstvo a brutálnu krásu. Zachytiť surovosť zvuku, niečo na štýl HELLHAMMER. Prechod z KILLER BE KILLED na SOULFLY bude veľký skok vo zvuku a písaní piesní, pretože ide o dve veľmi odlišné entity. Nikdy som nemal toľko času pracovať na novom albume SOULFLY, takže novinka bude veľmi zaujímavá,“ vyjadril sa Max Cavalera pre web Overdrive.

Americká formácia MASTODON trávi už nejaký čas v nahrávacom štúdiu, kde pracuje na novom a zatiaľ nepomenovanom albume. No počas trvania pandémie by mohla doručiť až dve nové nahrávky. „Rovnako ako ostatné kapely, aj my sme mali príliš veľa času a neustále pracujeme. Niekedy máte blok v procese tvorby, no u nás to našťastie neplatí. Máme množstvo materiálu a najťažšou časťou bude výber skladieb, ktoré skončia na albume, pretože v tomto okamihu je ich príliš mnoho. Chceme ich desať až dvanásť. No, máme ich asi tridsať a nemyslím si, že je pre nás dobré vydať dvojalbum. Nevidím problém nahrať dosku a potom, ak nebudeme môcť vyraziť na turné, by sme nahrali ďalší plnohodnotný album,“ prezradil bubeník Brann Dailor v rozhovore pre Full Metal Jackie.

Legendárna maďarská kapela OMEGA prišla v priebehu pár dní o dvoch svojich členov. Jeden zo zakladajúcich členov kapely klávesák a spevák László Benkő zomrel 18. novembra vo veku 77 rokov po dlhom boji s ťažkou chorobou. Tri dni po svojom kolegovi zomrel 73-ročný basgitarista Tamás Mihály. Je pravda, že už posledné roky s kapelou nevystupoval, pretože nesúhlasil s niektorými politickými krokmi kapely, ale stále bol považovaný za člena OMEGA.

Domáci dark ambientný projekt PHRAGMENTS vydá po štyroch rokoch nový štúdiový album s názvom „Anthems of Solitude“. Novinka ponúkne štyri kompozície, pričom každá z nich skúma koncept samoty. Nižšie nájdete aj teaser. „Nový album je tematicky venovaný samote, no nie nutne v negatívnom zmysle. Ide mi o skúmanie samoty vo všetkých jej odtieňoch. Inými slovami, je to o skúsenosti „byť sám so sebou“, ktorá je spoločná všetkým ľuďom. A vzhľadom na súčasnú situáciu navyše veľmi aktuálna. Množstvo ľudí si počas karantény naplno zažilo skúsenosť „sociálnej smrti“, úplného odstrihnutia. A to ma veľmi zaujíma. Materiál som začal tvoriť v roku 2017. ,Proces tvorby trval pre mňa štandardne dlhý čas. Keďže tvorba hudby nie je mojim zamestnaním, všetko trvá trošku dlhšie. Na druhej strane som aj rád, keď skladby dozrejú. Nemal som plán, že album bude nakoniec obsahovať štyri dlhé kompozície. Ale tak to vyšlo. A som rád. Navyše sa výborne zmestia na obe strany vinylu, čo vždy poteší. Pri tvorivom procese som pracoval tak, ako vždy. Veľa objavujem, bádam, modelujem. Nakoniec z toho vznikne niečo, čo si žije vlastným životom. Inšpiruje ma chaos a chyby v geometrii sveta. Skladby sú v prvom rade opäť veľmi temné. A dosť introvertné. Majestátnosť išla trošku do úzadia, zato ju nahradila istá monstróznosť. Skladby sú stále „obrovské“. Pocit nekonečne veľkých priestorov a spomalenia času ma asi neprestane baviť nikdy. Žánrovo je to čistý dark ambient, no isto nie digitálne čistý – pod povrchom je veľa nerovností. Mnoho undergroundových vydavateľstiev, ktoré sa zaoberajú úplne okrajovými žánrami, sa momentálne potýka s extrémne nízkym predajom fyzických nosičov. Väčšina ľudí streamuje. Jason z Malignant Records mi síce ponúkol, že album vydá, no ja som cítil, že by som si rád niečo po rokoch opäť vydal úplne sám vo veľmi limitovanej sérii. Takže nakoniec album vyjde v mojom vydavateľstve Construct.Destroy.Collective s tým, že exkluzívnym distribútorom v USA bude Malignant Records. Ak sa všetko podarí, ako má, album vyjde ešte tento rok! Predpredaj a prvú ukážku budete môcť počuť už tento týždeň,“ vyjadril sa exkluzívne pre náš web Matej Gyárfáš.