Metalosaurus: Pútavé čítanie pre dospelých metalistov

Kniha Metalosaurus nemohla uniknúť našej pozornosti. A nemala by uniknúť ani pozornosti fanúšikov tvrdej muziky.

Rudi Rus. Meno, veľmi dobre známe slovenskému metalistovi. A hneď v úvode treba napísať bez okolkov, že je to osoba, ktorá má veľa svojich fanúšikov, ale aj mnoho hejterov. A to je dobre. Aj hejteri sú potrební, pretože vtedy viete, že to čo robíte, má svoj dosah a (toto sa hejterom istotne páčiť nebude) robíte to dobre.

Metalosaurus

Raz dávno som videl na zadnom okne jednej pretekárskej Mazdy napísané – Toto auto nesponzoruje Mazda Slovakia. Je to pekných 20 rokov dozadu a pamätám si to dodnes. Čo tým chcem povedať? Že aj negatívna reklama je reklama.

Nech už máte vzťah k osobe jednotky metalovej (nielen) žurnalistiky na Slovensku akýkoľvek, je jasné, že jeho reláciu Headbanger_FM pozná každý slovenský metalista. S pokojom si dovolím tvrdiť, že vskutku každý z nej počul aspoň úryvok.

Nie je žiadnym tajomstvom, že Rudi Rus a Pišta Vandal sú veľmi dobrí kamaráti (je to len a len na prospech celej knižky). Obaja využili koronadobu a vrhli sa na slovenskej hudobnej scéne, na niečo nevídané.

Rozhodli sa stvoriť knihu „Metalosaurus“, ktorá sa na pulty predajní dostala pri príležitosti 15. výročia Rudiho dvojhodinovky. Pravda, mali sme tu veľmi podarenú publikáciu Martina Lukáča „Monstronomicon“, ale „Metalosaurus“ je jednoducho iný.

Takisto nebudem tajiť ani to, že Rudiho Rusa si vážim a sme kamaráti. Pravda, museli sme si k sebe nájsť cestu, ale podstata je niekde úplne inde. Hneď ako som sa dozvedel, že vznikol „Metalosaurus“, bol som veľmi zvedavý. Knihy už žiaľ veľmi nečítam, ale vedel som, že títo dvaja páni sklamať jednoducho nemôžu. A ak ste súčasťou našej metalovej bubliny (ach, aké je v dnešnej dobe toto slovo populárne), tak by táto publikácia mala byť povinnosťou. Metal je proste srdcovka. Rudiho aj moja.

„Vnútorná motivácia rozprávať a púšťať hudbu v rádiu bola obrovská, hrať s kapelou či stáť na pódiu s hudobným nástrojom, nikdy žiadna.“
Rudi Rus

Takže, kniha je o vášnivom metalistovi s nemetalovým výzorom plachého introvertného dlháňa, tenisovom fanatikovi, antifašistovi, knižnom maniakovi. A takto by sme mohli pokračovať. V prvom rade je ale o človeku, ktorý už 15 rokov vysiela týždeň čo týždeň svoju dvojhodinovú metalovú šou. Navyše, vo verejnoprávnom rádiu.

Náhľad obalu knihy. Zdroj: fb Headbanger_FM

Knižka je rozdelená na jednotlivé roky, odkedy sa relácia vysiela. Príjemný spestrením a bonusom je tak Rudiho komentovaný rebríček najlepších 10 albumov od rokov 2005 po 2020. Skvelé, najmä pre človeka, ako som ja, ktorý rebríčky a štatistiky jednoducho zbožňuje.

Ústredným motívom celej knihy je ale rozhovor Pištu Vandala s Rudim Rusom. Ak by sme to mali nazvať terminológiou blízkou ústrednej postave tohto diela, ide o pútavú tenisovú výmenu na antuke dvoch ostrieľaných borcov, z ktorých ale každý z nich vzišiel z inej tenisovej školy.

Kniha odsýpa veľmi rýchlo a pokojne sa dá zmáknuť za jeden večer. Rozhovory sú popretkávané nádhernými dvojstranovými fotografiami od tých najpovolanejších fotografov – Veronika Klimonová alias Werdza, Martin Mayer, či Jana Holíčková.

Tento príjemný a uvoľnený rozhovor vás zavedie do všetkých možných kútov. Od začiatkov vysielania, cez zaujímavých hostí (a že ich teda bolo), živé hrania, festivaly, lásku k tenisu, až ku webzinom. Sme radi, že nechýba zmienka ani o nás (ďakujeme). Dôjde aj na dôležité sociálne témy, ale aj nečakané Rudiho priznania. Viac by som však prezrádzať nechcel. Malá rada, spravte si ku knihe dobrú káva a stačí už len jediné – otvoriť ju a začať čítať.

Rudi Rus pri rozposielaní kníh Metalosaurus. Zdroj: fb Headbanger_FM

Už keď sa začítate do rozhovoru týchto dvoch pánov, máte pocit, že prebieha pri vašom stole a vy ho len počúvate, hltáte, občas by ste sa radi aj zapojili. Áno, už to tu jeden z recenzentov spomínal, ale skutočne je to tak. Navyše, keď v zátvorke čítate „smiech“, tak ho nielenže čítate, ale aj počujete. Vy, ktorí Rudiho poznáte osobne, tak pri čítaní jeho zážitkov presne budete vedieť, na ktoré slovo dáva dôraz, a ako to hovorí.

Žiaľ, pozornému oku neujde ani pár chybičiek krásy. Niekde chýba čiarka, inde písmenko. Samozrejme, na zážitku z obsahu to nič nemení, ale priznám sa, že mňa to mierne vyrušilo z pohodlia čítania.

Nič to však nemení na tom, že táto kniha vedená ako jeden veľký rozhovor vás nenechá chladným a keď ju dočítate, pýtate sa v hlave sami seba, ako je možné, že sa vám to podarilo tak rýchlo. Ak nejako bližšie moderátora Headbanger_FM nepoznáte, verte, že vďaka tejto knihe si o ňom urobíte lepší a dôveryhodnejší obraz.

Páni, výborná práca. P.S.: Len sa obávam, že 333 výtlačkov bude málo.

Knihu na recenziu poskytol Rudi Rus

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.