IRON MAIDEN – Nights of the Dead – Legacy of the Beast: Live in Mexico City

IRON MAIDEN. Heavy metalová inštitúcia, ktorá sa aj napriek poctivo odslúženým desaťročiam stále snaží pôsobiť neotrelo, s entuziazmom a vzrušujúco. Takouto je aj aktuálna charizmatická koncertná nahrávka „Nights of the Dead – Legacy of the Beast: Live in Mexico“.

Už podľa dlhočizného názvu možno usúdiť, že audio záznam pochádza z turné „Legacy of the Beast“. To sa začalo koncom mája v roku 2018. Jeho konceptom sa stala úspešná mobilná hra a komiks totožného názvu. Do detailu prešpekulovaná produkcia sľubovala účastníkom koncertov doteraz najkomplexnejší a opulentný vizuálny zážitok.

IRON MAIDEN – Nights of the Dead – Legacy of the Beast: Live in Mexico City

Replika bojového lietadla Spitfire v takmer životnej veľkosti, explodujúca pyrotechnika, bohato zdobene vitráže katedrály, vznášajúca sa podobizeň Ikara, Bruce s plameňometmi a súboj so šabľami s neodmysliteľným Eddiem, spôsobovali popadané sánky nejednému heavy metalovému fanúšikovi. Takýto dramatický a napínavý scenár čakal aj na návštevníkov arény Palacio De Los Deportes v hlavnom meste Mexico City počas troch za sebou idúcich dní. Tieto vypredané podujatia, z ktorých pochádza aj tento najnovší živák, uzrelo takmer 70 000 divákov.

Nejeden koncertný kotúč železnej panny pôsobí ako pohľadnica či svedectvo kľúčových okamihov kapely. Veď len spomeňme zásadný a doteraz neprekonaný kúsok „Life After Death“ z roku 1985, ktorý potvrdil nekompromisnú dominanciu IRON MAIDEN v Severnej Amerike. „Maiden England ’88“ s takmer celou prehratou doskou „Seventh Son of the Seveth Son“ a úžasnými kúskami ako „Prisoner“ či „Killers“. Neopomenieme ani „Live at Donington“ z roku 1993, ktorý zrodil hymnu „Fear of the Dark“ a zaujal svojou surovosťou a prirodzenosťou. Klenotom je aj „Rock in Rio“ z roku 2002 s rozbesneným davom čítajúcim 250 000 hláv s navrátilcom Bruceom za mikrofónom a trojicou gitarových mágov Smith-Murray-Gers.

Aký odkaz či dojem teda zanecháva súčasný živý materiál pochádzajúci z turné, ktoré bolo predčasne prerušené nekontrolovateľným šírením Covid-19? Možno neprichádza úplne plánovane, avšak jeho zámerom je kompenzácia zrušených či preložených vystúpení, a ruka v ruke s týmto predkladá ponuku novej dávky koncertnej hudby, tak žiaducej v terajších suchotách.

IRON MAIDEN

Dych berúce, epické, intenzívne a plné emócií – sú prvé slová derúcimi sa na jazyk po vypočutí záznamu. Nechýba mu dramatickosť, napätie, tajomnosť, ale i dravosť, spontánnosť a živelnosť. Absencia video záznamu nie je na škodu, otvára tak nekonečné možnosti vlastnej fantázie dotvoriť si audio zážitok s bohatou teatrálnosťou popísanou vyššie. Zvuk je plný dynamiky, opantávajúcej chémie medzi jednotlivými vrstvami nástrojov, vokálom, a samozrejme, burácajúcimi a vášnivými divákmi.

Mix nahrávky o čosi viac tlačí vpred fenomenálne Nickove bicie, tie si užijeme nadmieru do posledného cinknutia. Ikony heavy metalu hrajú ako z partesu, hoci tu a tam by sa dalo poukázať na nevyváženosť mixu či menšie zaváhania. Kto ale zažil koncert tejto legendy, môže len závidieť kondíciu, vitalitu a bezbrehé nadšenie stále dominujúce ich vystúpeniam.

Setlist dosky je tematicky rozdelený do troch celkov – vojna, náboženstvo a peklo. Ten bol samozrejme vizuálne dotváraný prevedením pódia a prítomnými kulisami, ale hlavne zvoleným výberom skladieb. Úvod patrí legendárnemu intru „Churchill’s Speech“ a jedovato dobiedzavej „Aces High“. Výber piesní neopomenie klasické šlágre ako „The Trooper“, mrazivú „Fear of the Dark“, pekelnú „The Number of the Beast“, údernú „Iron Maiden“ a šlapavú „Run to the Hills“.

IRON MAIDEN

Zimomriavky z interakcií medzi divákmi a Bruceom nám vtisnú „Where Eagles Dare“, ktorá sa po dlhom čase opäť objavila na oficiálnom koncertnom nosiči, výpravný epos „The Clansman“ s heroicky hrmiacim refrénom a zádušná „Hallowed be thy Name“.

Jedným z nečakaných vrcholov je aj klenot „For the Greater Good of God“ s umne dotváranou atmosférou pomocou klávesov a doslova explozívne napätým a strhujúcim inštrumentálnym záverom. Obskúrne skleslé nálady nastolí „Sign of the Cross“ s chrámovými zbormi, sugestívnou basovou gitarou a opäť výpravnými gitarami.

IRON MAIDEN vtisli do tohto živáku nemálo vášne a spolu so všadeprítomnou odozvou fanúšikov sa nám dostalo elektrizujúceho materiálu. Miestami hrajúceho aj na nostalgickú nôtu a dokazujúceho, že nekompromisne plynúci čas predsa len úplne neobrúsil tento heavy metalový monolit.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.

Žáner: heavy metal
Krajina pôvodu: Veľká Británia
Vydavateľstvo: Parlophone
Dátum vydania: 20.11.2020
Web: https://www.ironmaiden.com/
Zostava:
Bruce Dickinson – vokál
Adrian Smith – gitary
Dave Murray – gitary
Janick Gers – gitary
Steve Harris – basgitara
Nicko McBrain – bicie
Tracklist:
Churchill’s Speech
Aces High
Where Eagles Dare
2 Minutes to Midnight
The Clansman
The Trooper
Revelations
For the Greater Good of God
The Wicker Man
Sign of the Cross
Flight of Icarus
Fear of the Dark
The Number of the Beast
Iron Maiden
The Evil That Men Do
Hallowed Be Thy Name
Run to the Hills
Live albumy:
Live After Death – 1985
A Real Live One – 1993
A Real Dead One – 1993
Live at Donington – 1993
Rock in Rio – 2002
Death on the Road – 2005
Flight 666: The Original Soundtrack – 2009
En Vivo! – 2012
Maiden England ’88 – 2013
The Book of Souls: Live Chapter – 2017
Nights of the Dead – Legacy of the Beast: Live in Mexico City – 2020
Definitíva:
Najnovší koncertný materiál heavy metalovej legendy IRON MAIDEN s názvom „Nights of the Dead – Legacy of the Beast: Live in Mexico“ akoby popieral plynutie času. Šestica výnimočných muzikantov a osobností nám s nepoľavujúcim entuziazmom a mladíckou vervou súka ikonické hity aj dramatické eposy, ktoré kedysi definovali žáner, a aj dnes neochvejne odolávajú plynutiu času.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články