Bilancujeme: Top albumy roka 2020

Prinášame vám najlepšie albumy uplynulého roka podľa jednotlivých členov Valhalla.sk.

Nový rok 2021 začneme už tradične – bilancovaním. Žiaľ, bude jediné, keďže tých koncertov kvôli pandémii, mnoho nebolo. Koncerty, festivaly a naše obľúbené kapely počas živého hrania síce nesmierne chýbali, ale vynahradili nám to parádnymi novými štúdiovými albumami.

Koláž najlepších albumov roka 2020 podľa redakcie Valhalla.sk

Vyšlo ich v roku 2020 veľké množstvo. Najpodstatnejšie však je, že obrovská kopa noviniek mala svoju nespochybniteľnú kvalitu.

Prinášame vám jednotlivé albumové topy od každého člena našej redakcie.

Stanley Stillborn

1. SÓLSTAFIR – Endless Twilight of Codependent Love
2. SEPULTURA – Quadra
3. NIGHTWISH – Human. :||: Nature.
4. TRIVIUM – What the Dead Man Say
5. ENSLAVED – Utgard
6. ANAAL NATHRAKH – Endarkenment
7. PRIMAL FEAR – Metal Commando
8. NAPALM DEATH – Throes of Joy in the Jaws of Defeatism
9. ONSLAUGHT – Generation Antichrist
10. GRACE DISGRACED – Immortech

Mojím albumovým topom sú jednoznačne Islanďania SÓLSTAFIR a ich výnimočná novinka „Endless Twilight of Codependent Love“, ktorá nám priniesla pestrú škálu nálad, ponurosti, snovosti a melanchólie. Hneď v úvode roka ma odrovnala legendárna SEPULTURA s ich albumom „Quadra“. Priznám sa, že tvorba s Derrickom Greenom ma nikdy nejako nebrala, ale na aktuálnej novinke som cítil množstvo emócií, agresie, či parádnych riffov. Nikdy som nebol ani veľkým fanúšikom TRIVIUM, ale „What the Dead Man Say“ je skvelý moderný metal s vynikajúcimi bicími, a líši sa od ich priamočiarych metalcorových albumov.

Naopak, NIGHTWISH s Floor Jansen mám veľmi rád a preto som sa na „Human. :||: Nature.“ tešil. Soundtrackové aranžmány, keltské motívy, ale i typické postupy. Novinka je spevácky najnáročnejším albumom v histórii NIGHTWISH. Floor Jansen je v životnej forme, skvelé sú aj hlasy Marka Hietalu a Troya Donockleyho.

ENSLAVED mi pohladili dušu sofistikovaným progresívno-vikingským black metalom, ANAAL NATHRAKH ma rozsekali svojim azda najmelodickejším albumom v histórii (nemajte obavy, stále je to poriadny chaos). Melodici PRIMAL FEAR nahrali pre mňa najlepší album za posledných 11 rokov. Výborný Ralfov vokál, bohaté aranžmány, jednoducho veľmi silná nahrávka. V rámci power metalu istotne album roka.

NAPALM DEATH sú legendy svojho remesla, na aktuálnej novinke sú rýchle grindcorové víchrice doplnené o deathovejšie pasáže, muzikanti sa neboja ani experimentovať s industriálnymi prvkami. Ďalší Briti – ONSLAUGHT ma dostali svojim priamočiarym, nekompromisným a dravým thrashom. Rusi GRACE DISGRACED opäť vzdávajú po svojom hold legende DEATH, svieži progresívny death metal s old schoolovým nádychom a ženským growlingom ma jednoducho baví.

Ak by sme moje najlepšie albumy mali rozdeliť podľa krajín, z ktorých kapely pochádzajú, tak vyhrali jednoznačne britské formácie (tri). Dvoch zástupcov v mojej desiatke najlepších má USA, po jednom Island, Fínsko, Nórsko, Nemecko a Rusko.

Albumy, ktoré ma potešili (bez poradia):

OZZY OSBOURNE – Ordinary Man
RAGE – Wings of Rage
DEMONS & WIZARDS – III
KONVENT – Puritan Masochism
ME AND THAT MEN – New Man, New Songs, Same Shit, Vol. 1
TESTAMENT – Titans of Creation
NO CONTROL – To svet nevidel
VADER – Solitude in Madness
LAMB OF GOD – Lamb of God
MUSHROOMHEAD – A Wonderful Life
BENEDICTION – Scriptures
PROTEST THE HERO – Palimpset
ARMORED SAINT – Punching the Sky
DRACONIAN – Under a Goddess Veil
DARK TRANQUILLITY – Moment
COMMUNIC – Hiding from the World
HATEBREED – Weight of the False Sell
MACABRE – Carnival of Killers
KILLER BE KILLED – Reluctant Hero
SURMA – The Light Within

Top slovenský album:

DEMONIC-EYED – 2

Ján Marton

1. MR. BUNGLE – The Raging Wrath of the Easter Bunny Demo

Úplne ma tento album šokoval v dobrom slova zmysle. Našliapaný thrash metal toho najväčšieho kalibru. Hviezdna zostava a fantastický výsledný produkt. Album roka ako vyšitý.

2. SÓLSTAFIR – Endless Twilight of Codependent Love

Moja srdcová záležitosť. Album na viac počutí. Prekrásna atmosféra a aj celkový dojem úžasnej nahrávky, ktorá je do slova a do písmena pestrofarebná.

3. MARILYN MANSON – We Are Chaos

On fakt spieva. A dokonca perfektne. Úžasné nápady, ktoré sa zhmotnili na tento album preskočí už iba moja absolútna srdcovka tohto umelca – a to „Mechanical Animals“.

4. SEPULTURA – Quadra

Legenda, ktorá vydala úžasný album. „Quadra“ má všetko, čo by mala mať SEPULTURA v roku 2020. Thrash ako základ a dobre nakorenené songy robia z tohto albumu skutočnú lahôdku.

5. ULCERATE – Stare into Death and Be Still

Pre mňa najväčšie prekvapenie roku. Úderný a hrubozrnný death metal, ktorý valcuje absolútne všetko.

Nahrávky, ktoré ma potešili:

NAPALM DEATH – Throes of Joy in the Jaws of Defeatism
GRACE DISGRACED – Immortech
PAIN OF SALVATION – Panther
KONVENT – Puritan Masochism
ME AND THAT MAN – New Man, New Songs, Same Shit, Vol. 1
ECHIDNA – Escape from civilization

Top slovenský album:

RICHARD MÜLLER – Hodina medzi psom a vlkom

Ján Magdoško

1. DEMONS & WIZARDS – III

Tretie fenomenálne spojenie magického hlasu Hansiho Kürscha (BLIND GUARDIAN) a patentovaných riffov Jona Schaffera (ICED EARTH), na ktoré sa čakalo dlhých 15 rokov. Ide o komplexne štruktúrovaný monolit, do ktorého sa nepreniká ľahko, ale v jeho spletitých vrstvách sa toho odohráva neúrekom.

2. SEPULTURA – Quadra

Druhá spolupráca s uznávaným producentom Jensom Bogrenom priniesla pravdepodobne už večne kontroverznej thrash metalovej ikony opäť zásah do čierneho. Natlakovaný, explozívny materiál vystlaný famóznym inštrumentálnym majstrovstvom zrovnáva so zemou, aby následne zjemnil podmanivými etno, atmosférickými pasážami, orchestráciami a zbormi.

3. LIVE BURIAL – Unending Futility

Angličania evokujú chorobným odtieňom vokálu svojho frontmana klasikov žánru DEATH, tiahlymi a zádušnými maršmi zase kultových ASPHYX. Z tohto death metalového počinu a z všadeprítomnej trýzniacej atmosféry, pokrútených sól a dobiedzavej basovej gitary nás zaleje studený pot.

4. LIE IN RUINS – Floating in Timeless Stream

Tretia radovka death metalových Fínov mrazí do morku kostí. Nahrávkou, ktorá miestami pripomenie GRAVE či BOLT THROWER i MEMORIAM, oziabajú bezútešné riffy, lomcujú ňou ponuré a ťaživé nálady. Je nevľúdnou pustatinou kvílivých sól a zverského revu.

5. NECROT – Mortal

Trio z amerického Oaklandu zúročilo na svojej druhej doske stovky odohratých koncertov a v lepšej inštrumentálnej kondícii pripravili podarenú reminiscenciu na death metalovú klasiku prelomu 80. a 90. rokov citujúc AUTOPSY, DEATH, BOLT THROWER vybavenú zvrhlo príťažlivými riffmi.

6. FACELESS BURIAL – Speciation

Austrálčania nás svojim kovom smrti na druhej radovke neustále držia stále v strehu. Nekompromisné death metalové valy a náklepy krotia atmosférickými momentmi. Zauzľujú naše šedé bunky progresívnymi prvkami, inokedy doomovými pasážami a hlavne technickou komplexnosťou. Pripomenú minuloročný kozmický počin BLOOD INCANTATION.

7. INCANTATION – Sect of Vile Divinities

Nahrávku death metalových veteránov zdobí ten najzvrátenejší zvuk roka. Od pamätného výstupu na Golgothu „Onward to Golgotha“ ubehlo takmer 30 rokov, ani tie však neubrali na charizme Američanov. Dosku s parádnym obalom zdobí hlbokánsky chropot, nervózne blasfemické riffy a nenáhlivé dusivé tempá.

8. SINISTER – Deformation of the Holy Realm

Aad Kloosterwaard, ikona tentokrát európskeho brutálneho death metalu, nás poctí aj na najnovšej radovke domovskej kapely hlbokým pažerákovým ručaním, nekompromisným death metalovým buldozérom s nechýbajúcim atmosférickým pnutím a rozpínavými náladami.

9. VORACIOUS SCOURGE – In Death

Aad Kloosterwaard po druhý krát! Tentoraz ale pod taktovkou Jasona McIntyreho a s ďalšou ikonou Mikeom Smithom (ex-SUFFOCATION) na doske s výraznejším melodickým záberom a bohatšou výbavou týkajúcou sa množstva gitarový vyhrávok poctivo obrusujúcou hrany US death metalu.

10. GLOOM – Awaken

Slováci pôsobia na svojom treťom albumovom záseku suverénne. Prirodzene vtieravé a hĺbavé melódie, melancholický vokál a svieži inštrumentálny prejav sa zišli na materiály, ktorý nepopiera odkaz severskej gothic rock/metalovej scény. Svojsky uhrančivým a podmaňujúcim čarom ho nie a nie dostať z hlavy.

Miroslav Krausko

1. DRACONIAN – Under a Godless Veil
2. TRIPTYKON – Requiem (Live at Roadburn 2019)
3. SEPTICFLESH – Infernus Sinfonica MMXIX
4. OBSCURE SPHINX – Thaumaturgy I
5. ULCERATE – Stare into Death And be Still

Nahrávky, ktoré ma potešili (bez poradia):

ENSLAVED – Utgard
HYPNOS – The Blackcrow
NECROPHOBIC – Dawn of the Damned
KONVENT – Puritan Masochism
IMPERIAL TRIUMPHANT – Alphaville

Top slovenský album:

REALMS OF CHAOS – The Seed

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.

Filip „Fiju“ Slúka

1. NIGHTWISH – Human :II: Nature.

Jeden z najočakávanejších albumov roka dostál všetkým očakávaniam, minimálne u mňa. Po päťročnom čakaní sa na Floor, Marka, Tuomasa a celú fínsku partičku určite upieralo mnoho párov uší, a verím, že takmer všetky boli uspokojené. Posledný album NIGHTWISH nemá takmer žiadne slabé miesto (ak si odmyslíme celú druhú platňu, ale to sme sa rozhodli nehodnotiť ani v našej recenzii) a najväčšie pecky ako „Music“, či „Noise“ mám v každodennom playliste dodnes, aj keď podľa môjho Spotify sa medzi moje celoročné TOP skladby nedostali, určite tam zostanú ešte dlho.

2. SEPULTURA – Quadra
3. OZZY OSBOURNE – Ordinary Man
4. DELAIN – Apocalypse & Chill
5. Corey Taylor – CMFT

Lucia „Luss“ Zimerman

1. KATAKLYSM – Unconquered
2. SÓLSTAFIR – Endless Twilight of Codependent Love
3. MYRKUR – Folkesange
4. NAPALM DEATH – Throes of Joy in the Jaws of Defeatism
5. THE BLACK DAHLIA MURDER – Verminous

Top slovenský album:

REALMS OF CHAOS – The Seed

Martin „Čviro“ Novoveský

1. DEFTONES – Ohms
2. PEARL JAM – Gigaton
3. THE OCEAN – Phanerozoic II: Mesozoic | Cenozoic
4. NAPALM DEATH – Throes of Joy in the Jaws of Defeatism
5. INTRONAUT – Fluid Existential Inversions

Albumy, ktoré potešili:

DISAVOWED – Revocation of the Fallen
TRAVIS – 10 songs

Top slovenský album:

ORKRIST – Artifacts of Life

Alena Červeňanská

1. KATATONIA – City Burials
2. DRACONIAN – Under a Godless Veil
3. THE OCEAN – Phanerozoic II: Mesozoic | Cenozoic
4. DOOL – Summerland
5 – 7. DARK TRANQUILLITY – Moment
5 – 7. PARADISE LOST – Obsidian
5 – 7. UADA – Djinn

Zo slovenskej scény ma potešili albumy „Artifacts of Life“ od ORKRIST a „Awaken“ od GLOOM.

Marko Hundža

1. ANAAL NATHRAKH – Endarkenment
2. OZZY OSBOURNE – Ordinary Man
3. PRIMAL FEAR – Metal Commando
4. HEATHEN – Empire of the Blind
5. KILLER BE KILLED – Reluctant Hero

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.