Marko Hietala opúšťa NIGHTWISH a sťahuje sa z verejného života

Fínsky hudobník vo svojom oficiálnom vyhlásení hovorí o neférovosti hudobného priemyslu, ale aj o tom, že začal byť chronicky depresívny.

Sympaťák Marko Hietala počas bratislavského koncertu NIGHTWISH v roku 2018. Foto: Alena Červeňanská

Metaloví fanúšikovia ostanú zaskočení. Fínsky basgitarista a spevák Marko Hietala sa rozhodol opustiť NIGHTWISH. S legendárnou fínskou kapelou natočil sedem štúdiových albumov počnúc nahrávkou „Century Child“ z roku 2002, končiac aktuálnym albumom „Human. :||: Nature.“

Marko sa rozhodol stiahnuť aj z verejného života. Umelec si vôbec nekládol servítky pred ústa. Je frustrovaný zo smerovanie hudobného priemyslu.

„Vážení, opúšťam NIGHTWISH a verejný život. Už pekných pár rokov sa nemôžem cítiť spokojný s takýmto životom. Máme veľké streamovacie spoločnosti vyžadujúce 9/5 práce od inšpiratívnych umelcov, na ktorých nespravodlivo profitujú. Nájdu sa takí aj medzi umelcami. Sme banánová republika hudobného priemyslu. Promotéri najväčších turné žmýkajú percentá aj z nášho vlastného merchandise a platia dividendy Blízkemu Východu. To sú iba niektoré príklady,“ napísal prostredníctvom svojich oficiálnych kanálov na sociálnych sieťach.

„Minulý rok ma prinútil ostať doma a premýšľať. Zistil som, že som z týchto a mnohých ďalších záležitostí rozčarovaný. Potrebujem si to overiť. Aby som mohol písať, spievať a hrať, musím nájsť nejaké dôvody a inšpiráciu. Môj Walden, povedal by som. A dokonca, aj v mojej knihe píšem, že som chronicky depresívny. Ak by som pokračoval, bolo by to nebezpečné pre mňa a moje okolie. Predčasom som mal temné myšlienky. Nerobte si však starosti, som v poriadku. Mám dvoch synov, manželku, zvyšok rodiny, priateľov, psa a veľa lásky. Nemyslím si, že odchádzam nadobro. Konšpirácie, sú slovom dňa. Pre ľudí, ktorí ich majú radi, musím povedať, že 14. januára oslávim 55. narodeniny a s určitosťou si urobím čas pre seba.

Obviňovať z tohto napríklad Tuomasa je urážkou jeho aj môjho slobodného myslenia. Je to veľmi smutná záležitosť pre nás všetkých. Máme dohodnutých niekoľko vecí, ktoré v roku 2021 urobím. Inak s úctou žiadam a prosím médiá, kapely, umelcov, aby odo mňa v priebehu budúceho roka nič nežiadali. Musím niečo znovuobjaviť. Dúfam, že vám o tom poviem v roku 2022. Nie je to však prísľub. Je mi to všetko veľmi ľúto. P.S.: Tony Iommi je výnimkou zo zásady „nekontaktovať“. Hrdina z detstva má prednosť.“