IRON SAVIOR – Skycrest

Nedostatok inšpirácií a nechuť tvoriť nie je témou dňa, ba ani témou desaťročia u hamburgských veteránov IRON SAVIOR. Najnovší štúdiový kotúč „Skycrest“ potvrdí ich power metalový inštinkt a vitalitu.

Ešte pred ponorením sa do aktuálnej novinky som si v jednom slede vypočul trio radoviek „Rise of the Hero“ z roku 2014, „Titancraft“ z roku 2016 a lanský prírastok „Kill or Get Killed“. Asi najvýstižnejším slovom, ktoré by definovalo tento zážitok je konzistencia. V samej podstate jedna doska zameniteľná za druhú, ale vo výsledku poctivo odvedené remeslo, ktoré vonkoncom nepopiera ich šarm.

IRON SAVIOR – Skycrest

Takéto očakávania sa týkali aj aktuálneho kotúča „Skycrest“. To jest materiál po okraj naprataný chytľavým a našlapaným power metalom bez nezmyselných a nežiadaných žánrových presahov. Tento neinovujúci prístup si kapela môže dovoliť aj vzhľadom na jej vokálnu a zvukovú jednoznačnú nezameniteľnosť. Tá spočíva výhradne na bedrách lídra Pieta Sielcka (vokál a gitary), ktorý si tradične ustriehne aj celu produkciu a mix.

Podľa predpokladu máme do činenia opätovne s vysoko nákazlivým, vyšľachteným power metalom zahraným s noblesou a ľahkosťou. Nie však bez zakopnutí, ktoré sa pravidelne opakujú už niekoľko posledných nahrávok, a záleží ako veľmi poslucháč pristúpi na danú hru. Slušne našliapnutý album je v závere nežiaduco zbrzdený zbytočným metalovým klišé. Taktiež sú na škodu až príliš okaté nahliadnutia do minulosti, ktoré neplnia funkciu odkazov, ale skôr bezdôvodne recyklujú už párkrát prežuté.

Vyzývavé melodické návnady zaberajúce okamžite nadhodia už prvé dve skladby „Skycrest“ a „Our Time Has Come“, ak opomenieme úvodné intro „The Guardian“, ktoré je zameniteľné s každým ďalším z minulých zásekov. Rytmika statočne zaberá a razí si cestu kvantom gitarových fines a zdobených refrénov či vzletných zborov.

IRON SAVIOR

Naopak nad tuctovo nazvanými piesňami „Hellbreaker“ a „Souleater“ sa vznáša heavy metalový opar, ktorý opantáva mohutne sa nesúcimi jednoslovnými, ale zato údernými refrénmi, zubatými a úsečnými riffmi a nástojčivejším vokálom. Takto medzi iskrivou melodikou a napätejším „riffingom“ s príležitostným použitím kláves či samplov, oscilujú aj zvyšné skladby.

Opomenúť však nemožno rútiacu sa kométu kdesi na pomedzí power či speed metalu „Silver Bullet“ so štrikujúcimi a kľučkujúcimi sólami a kúsok s najjagavejším vzdušným refrénom dosky, ktorým je „End of the Rainbow“. Úplne na opačných kvalitatívnych póloch si hovie „Raise the Flag“. Tá by mala plniť funkciu metalovej hymny. Pôsobí až príliš letargicky, rozvláčne s málom svaloviny na zdvihnutie tej povestnej heavy metalovej vlajky. Obdobne je na tom aj boľavo rozťahaná balada „Ease your Pain“.

Našťastie záver zachráni živé striebro „Ode to the Brave“ s vášnivými gitarami a hravým refrénom. IRON SAVIOR ani svojim najnovším zápisom „Skycrest“ nevybočí z radu posledných štúdioviek. Jednu alebo dve skladby vynechať, vieme aj ktoré, a máme tu parádne odsýpajúci power metalový klenot.

Hodnotenie autora: 7 / 10

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.

Žáner: speed/power metal
Krajina pôvodu: Nemecko
Vydavateľstvo: AFM Records
Dátum vydania: 04.12.2020
Web: http://www.iron-savior.com/
Zostava:
Piet Sielck – vokály, gitary
Joachim „Piesel“ Küstner – gitary
Jan-Sören Eckert – basgitara
Patrick Klose – bicie
Tracklist:
The Guardian (01:17)
Skycrest (04:29)
Our Time Has Come (04:48)
Hellbreaker (05:36)
Souleater (04:56)
Welcome to the New World (04:29)
There Can be Only One (04:11)
Silver Bullet (06:24)
Raise the Flag (04:35)
End of the Rainbow (05:20)
Ease Your Pain (05:45)
Ode to the Brave (04:30)
Diskografia:
Iron Savior – 1997
Unification – 1999
Dark Assault – 2001
Condition Red – 2002
Battering Ram – 2004
Megatropolis – 2007
The Landing – 2011
Rise of the Hero – 2014
Megatropolis 2.0 – 2015
Titancraft – 2016
Reforged – Riding on Fire – 2017
Kill or Get Killed – 2019
Skycrest – 2020
Definitíva:
Hamburgskí veteráni IRON SAVIOR si idú nezadržateľne to svoje aj na najnovšej radovke „Skycrest“. Aj tých málo zakopnutí kompenzujú úprimným, nekalkulovaným power metalom, ktorému je jednoduché podľahnúť.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla