Legion of the Damned – Ravenous Plague

Rozsiahlejšie predstavovanie LEGION OF THE DAMNED, nezlomnej thrash/death metalovej brúsky z Holandska, by bolo asi úplne zbytočné, takže prekročme týchto pár „teplých slov“ a poďme rovno k veci. Chalani totiž nenechávajú nič na náhodu a pod týmto názvom (v rokoch 1992 až 2005 kapela počúvala na meno OCCULT) chŕlia jeden disk za druhým, takže v roku 2014 to už činí spolu šesť dlhohrajúcich albumov. Aktuálna novinka, na ktorú chalani potrebovali zatiaľ najdlhšiu tvorivú pauzu, tak vychádza 3. januára s titulom „Ravenous Plague“ pod záštitou Napalm Records. Čo sa teda skrýva pod prekrásnym (aj kvôli takejto umeleckej nádhere si človek ešte stále rád zaobstaráva originálne nosiče!) artworkom z dielne Wesa Benscotera (SLAYER, VADER, KREATOR, HYPOCRISY)?
Jedenásť ostrých, ťažkých a väčšinou ultra-rýchlych kúskov, ktoré sú si ale podobné takmer ako vajce vajcu. Aj po približne pätnástich počutiach odlišujem od seba len minimum skladieb, a aj to len vďaka podarenému živému vystúpeniu pred SEPULTUROU v Žiline, kde znel nový materiál určite o dosť lepšie než na placke „Ravenous Plague“. Skladby ako „Mountain Wolves Under A Crescent Moon“, „Summon All Hate“, „Ravenous Abominations“ a „Doom Priest“ totiž patria suverénne k tomu najlepšiemu, čo toto cd dokáže ponúknuť. Posledná menovaná „Doom Priest“ síce až priveľmi pripomína istú poľskú death metalovú stálicu (kto hádal BEHEMOTH nech sa silno potľapká po pleci!), ale i napriek tomu sa jedná o kvalitnú skladbu o mnohých vrstvách , ktorá jednoducho vyčnieva. Za zmienku možno stojí ešte rýchlovka „Black Baron“, ale to je asi tak celé, čo si dokáže poslucháč natĺcť do svojej makovice.



Páni Fleuren, Swinkels, Gielen a Geel sú síce opäť svoji a ľahko rozpoznateľní, ale mne osobne to už akosi nestačí. Gitary režú a sypú jeden rýchly riff za druhým, drsný spev opäť odškrtáva slová ako na bežiacom páse a rytmika to všetko ženie neúprosne dopredu, lenže to všetko spolu akosi nefunguje na sto percent. Je to ako keď máte na obed segedínsky guláš. Poviete si „super“, avšak bude vám to chutiť, keď ho máte na obed rovno celý týždeň? Asi ťažko… Celému tomuto problému nenapomáha ani finálny zvuk nahrávky, ktorý je na takmer deathovú nahrávku veľmi umelý, uhladený a akosi „nekope“. Žeby producent Andy Classen nejako poľavil vo svojej práci? Ale každému podľa svojej chuti…

Záverom by som tak označil aktuálny disk s názvom „Ravenous Plague“ od LEGION OF THE DAMNED za ľahko nadpriemernú nahrávku, ktorá ani náhodou nedosahuje výšin skvelých to počinov typu „Cult Of The Dead“ či „Malevolent Rapture“. Kde sa pri nich lúpali zo steny tapety, tak pri novinke sa akosi nehne ani konárik. Chýbajú totiž silné nápady, moment prekvapenia, zaujímavejší zvuk a nebáť sa trocha popustiť uzdu svojej fantázii. Inač kamaráti moji dopadnete ako dnes už neškodní thrasheri SUICIDAL ANGELS, a to by veru nebola najlepšia vizitka.

Žáner: thrash/death metal
Krajina pôvodu: Holandsko
Vydavateľstvo: Napalm Records
Dátum vydania: 3.1.2014
Web: www.legionofthedamned.ne
Zostava:
Maurice Swinkels – vokál
Twan van Geel – gitara
Harold Gielen – basgitara
Erik Fleuren – bicie
Diskografia:
Malevolent Rapture – 2006
Sons of the Jackal – 2007
Feel the Blade – 2008
Cult of the Dead – 2008
Descent Into Chaos – 2011
Ravenous Plague – 2014
Tracklist:
The Apocalyptic Surge (1:23)
Howling for Armageddon (4:15)
Black Baron (4:14)
Mountain Wolves Under A Crescent Moon (4:23)
Ravenous Abominations (5:42)
Doom Priest (4:46)
Summon All Hate (4:19)
Morbid Death (3:47)
Bury Me In A Nameless Grave (4:27)
Armalite Assassin (3:43)
Strike of the Apocalypse (4:02)
Definitíva:
Aha kto vydal novú dosku!
Tým by mohla končiť recenzia na ďalší počin
 LEGION OF THE DAMNED, ktorí na „Ravenous Plague“
iba zväčša recyklujú staré a omleté postupy. Priemerný album síce  ponúkne pár svižnejších vecí, avšak bez pridanej hodnoty. Nie je to na takýchto matadorov akosi primálo?

Autor: Demonick

Hodnotenie autora: 5,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla