StormWarrior – Thunder & Steele

Od vydania prvého albumu nemeckej formácie STORMWARRIOR ubehlo už viac ako dvanásť rokov. Pred niekoľkými týždňami tejto kapele vyšiel ich šiesty štúdiový album „Thunder & Steele“ a pozreli sme sa naň podrobnejšie aj my.
Skupina okolo frontmana Larsa Ramckeho vznikla už v roku 1998 a netají sa tým, že ich tvorba je ovplyvnená ich krajanmi HELLOWEEN a GAMMA RAY. Blízkosť k týmto kapelám potvrdzuje aj fakt, že o produkciu prvých dvoch albumov sa postaral Kai Hansen. Fanúšikovia power metalu kapelu určite na scéne registrujú, no pri spomínaných velikánoch zostali vo svetovom meradle trochu v ich tieni.

Album, na ktorom sa nachádza desať skladieb začína hneď z ostra a to piesňou, ktorá nesie rovnaký názov ako celý album. Hneď od úvodu na poslucháča vyletia rýchle riffy a školu Kaia Hansena, respektíve celého nemeckého power metalu, cítiť na míle ďaleko hneď od prvých sekúnd. V jednej z nedávnych recenzií som sa vyjadril, že power metal ma často už nudí a pravdepodobne som z neho už „vyrástol.“ Album „Thunder & Steele“ mi ale opäť potvrdzuje, že to, na čom som vyrastal, sa až tak sprotiviť nedá a je to príjemný návrat k mojim začiatkom v oblasti metalu.



Pri niektorých recenziách píšem, že skladby sú jednoliate a beriem to skôr ako negatívum. Pri „Thunder & Steele“ mi to však nevadí. Ak som sa pri posledných speedových albumoch sťažoval na slabý drive a na to, že kapela ide na pol plynu, tak o STORMWARRIOR platí pravý opak. Rovnaký koncept skladieb v poriadnom tempe,  vydarené gitarové a bubenícke sóla a výrazné riffy držia poslucháča v tempe, ktoré zaručí, že počúvanie albumu prejde naozaj rýchlo.

Vo väčšine skladieb sú refrény spievané zborovo, čo albumu dodáva ďalšiu šťavu. Najvydarenejšou skladbou na albume s presne takýmto refrénom a všetkými power metalovými prvkami dotiahnutými na výbornú je „Sacred Blade,“ v ktorej sa nachádza aj najdlhšie a vcelku vydarené gitarové sólo na nahrávke. Slabé miesto sa na albume hľadá ťažko, členovia kapely nepoľavia zo svojho tempa ani na sekundu a aj keď je to stále dookola v podstate to isté, teda striedanie rýchleho gitarového nástupu do skladby, stredne položený Larsov vokál, zborový refrén a gitarové sólo, je to niečo, čo ma neomrzelo.

Okrem kapiel HELLOWEEN a GAMMA RAY priznávajú, že ich tvorba v mladosti bola ovplyvnená aj ďalšími ich krajanmi, nemenej skúsenými harcovníkmi z RUNNING WILD. Ani tu neostáva nič iné len súhlasiť, no napriek podobnosti s tromi vyššie spomínanými kapelami mne osobne prejav speváka Larsa Ramckeho a v podstate aj celej kapely pripomína Joacima Cansa a jeho švédsku formáciu HAMMERFALL.

STORMWARRIOR zbytočne neexperimentujú s rušivými elektrickými prvkami, ktoré je často počuť na albumoch dnešnej doby. Je to teda naozaj poctivé agro v najlepšom slova zmysle.

Žáner: power/speed metal
Krajina pôvodu: Nemecko
Vydavateľstvo: Massacre Records
Dátum vydania: 24.1.2014
Web: www.stormwarrior.de
Zostava:
Lars Ramcke – vokály, gitara
Alex Guth – gitara
Yenz Leonhardt – basgitara
Henrik Thiesbrummel – bicie
Diskografia:
StormWarrior – 2002
Northern Rage – 2004
At Foreign Shores – 2006
Heading Northe – 2008
Heathen Warrior – 2011
Thunder & Steele – 2014
Tracklist:
Thunder & Steele (3:37)
Metal Avenger (3:41)
Sacred Blade (3:57)
Ironborn (4:49)
Steelcrusader (4:13)
Fyres in the Nighte (3:42)
Die by the Hammer (4:37)
Child of Fyre (4:38)
One Will Survive (6:20)
Servants of Metal (4:55)
Definitíva:
„Thunder & Steele“ od STORMWARRIOR spĺňa
definíciu power metalu do bodky.
Podobá sa to síce nápadne na minimálne ďalšie tri kapely,
ale o vykrádaní nemôže byť ani reči.
Nasadené tempo a energia, ktorá z albumu ide,
dáva jasne najavo originálne oduševnenie.
„Thunder & Steele“ by mal byť povinnou jazdou
pre každého priaznivca power a speed metalu.

Autor: Fiju

Hodnotenie autora: 8,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla