Top albumy Petra Beťka z DOOMAS

Hosťom v našej rubrike bol otec festivalu Gothoom a líder kapely DOOMAS.

NOVÁ BAŇA. Neexistuje azda metalista na Slovensku, ktorý by nepoznal meno Peter Beťko? Ústredná postava doom/death metalovej formácie DOOMAS, hlavný organizátor kultového festivalu Gothoom, majiteľ labelu Gothoom Productions a takto by sme mohli pokračovať.

Peter Beťko so svojou vinylovou zbierkou top albumov.

Kapela DOOMAS oslavuje v aktuálnom roku 15. výročie, pripravuje nový štúdiový album, ktorý dostal názov „R´LYEH“. Pri tejto príležitosti sme oslovili Peťa, nech skúsi zaloviť vo svojej pamäti a pospomínať na albumové klenoty, ktoré formovali jeho vkus a do dnešnej doby nedá na ne dopustiť.

„K metalovej hudbe som sa dostal ako úplne mladý fagan, zhruba, keď som mal 10 rokov a počul som album „Kill ‚Em All“ od METALLICY. Úplne som sa z neho poskladal,“ hneď na úvod prezradil s nostalgickým úsmevom Peter Beťko.

„V tej dobe bolo náročné zohnať dobrú a kvalitnú nahrávku, tak som si ešte z časopisu Avízo pozrel rubriku „MC na predaj“ a začal som zháňať skupiny, ktoré som ani nepoznal. Len tak som triafal na slepo a zadarilo sa. Moje vzory sa zasekli v 90. rokoch a podobne aj ja, milujem hudbu práve z tohto obdobia,“ doplnil.

Takže, aké sú Top albumy hlavného mozgu kapely DOOMAS a festivalu Gothoom?

Top albumy:

01. BOLT THROWER – War Master (1991)

BOLT THROWER – War Master

Tu nie je čo dodať. Toto je pre mňa absolútna dokonalosť. Všetko tu do seba krásne pasuje a plynie v jeden nádherný celok. Takéto riffy, to sa už nedá vymyslieť, takto kapela definuje samú seba a tvorí sa legenda. Môžem priznať, že aj teraz mám pri počúvaní tohto albumu zimomriavky po celom tele.

02. BOLT THROWER – The IVth Crusade (1992)

BOLT THROWER – The IVth Crusade

Mohol by som zopakovať opis prvého albumu „War Master“. Milujem celú tvorbu BOLT THROWER, nikde nenachádzam žiadnu chybu. Azda iba to, že už prestali hrať. K tejto kapele som absolútne nekritický, pre niekoho to možno nie je až tak top, ale pre mňa je. Každý riff , striedanie pomalých a rychlých pasáží je dokonalé. Ale už radšej nebudem dávať ďalšie albumy od BOLT THROWER, lebo by sa nedostalo na ďalšie skupiny.

03. PROTECTOR – Urm the Mad (1989)

PROTECTOR – Urm the Mad

Nemecká thrash/death metalová kapela PROTECTOR je moja druhá najobľúbenejšia skupina a tento album je pre mňa ich vrcholným dielom. Ako mladý sráč som k nim neskutočne vzhliadal a ich tvorbu som doslovne žral. Pekne navrstvené songy, nie až tak zložité, ale nádherne zahraté mi úplne ulahodili v tom najlepšom čase puberty. Boli a sú pre mňa králi. Užil som si ich na poslednom Brutal Assaulte, bolo to ako sa vrátiť do tých najlepších čias života.

04. MASSACRE – From Beyond (1991)

MASSACRE – From Beyond

MASSACRE s ich albumom „From Beyond“ a s jedným z najlepších intier, aké som u metalovej skupiny počul, právom patria do mojej prvej päťky najlepších albumov. Spolu s BOLT THROWER definovali štýl death metalu, ktorý mám tak veľmi rád. Toto si vždy rád vypočujem.

05. DRACONIAN – The Burning Halo (2006)

DRACONIAN – The Burning Halo

Tak práve táto kapela a tento album môžu za vznik DOOMAS a hlavne za vznik festivalu Gothoom, keďže je to skratka zo štýlu gothický doom. Album „The Burning Halo“ ma celkom pohltil a veľakrát sa k nemu vraciam aj dnes. Dokonalé spojenie hlasov Andersa a Lisy v spojení „Kráska a zviera“ fungovalo perfektne. A k tomu tie nádherné melódie. Dostane ma to celé stále aj dnes.

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.

06. SLAYER – Reign in Blood (1986)

SLAYER – Reign in Blood

Čo dodať tu? SLAYER miluje skoro každý metalista. Bolo to veľmi silné obdobie na nahrávky, či už v tom istom roku METALLICA a ich „Master of Puppets“ alebo o rok neskôr ANTHRAX a ich „Among the Living“, ale u mňa zvíťazil SLAYER so svojou nekompromisnou muzikou. Tak tvrdú kapelu som v tom čase ešte nepočul a myslím, že aj týmto si ma získali. Stal som sa ich celoživotným fanúškom.

07. KREATOR – Pleasure to Kill (1986)

KREATOR – Pleasure to Kill

Ako som písal vyššie, toto obdobie a rok 1986 bol jedným z najsilnejších rokov na príchod doslova legendárnych diel. A spolu so SLAYER to boli práve KREATOR, u ktorých ma hlavne zaujal cover, a až potom som si kúpil kazetu a nebol som sklamaný. Tvrdá, rýchla thrash metalová muzika tej najvyššej triedy pre mňa zase definovala štýl thrash metal. Myslím, že ešte niekde mám fejkovú originálku z maďarského obchodu Hunky –funky, tuším tak sa volal ten obchod. Takže, ak thrash metal zo starej školy, tak len KREATOR.

08. HELLOWEEN – Keeper of the Seven Keys I. (1987)

HELLOWEEN – Keeper of the Seven Keys I.

Tak toto bolo v čase, keď som objavil Michaela Kiskeho ako speváka, a dodnes je pre mňa úplne TOP. Každá kapela, ktorú sem dávam, definovala podľa mňa štýl, a toto bola proste pecka speed metalu. Krásne melódie, do toho Kiskeho hlas a sóla, sa mi spájajú s detstvom. Milujem túto dobu ako aj skupiny z tohto obdobia. HELLOWEEN sú jedni z mojich naj.

09. MEPHORASH – Shem Ha Mephorash (2019)

MEPHORASH – Shem Ha Mephorash

Aby to však nebolo len o starých skupinách. V poslednom čase ma naozaj zaujala táto mladá švédska kapela, ktorá sa z priemernej kapely stala pre mňa fenomenálna. Jej posledný album „Shem Ha Mephorash“ je pre mňa klenotom. Úžasná atmosféra, ktorá sa im podarila na tomto albume vytvoriť, sa len tak nepočuje. Všetko pekne tajomné a temné, presne tak ako to mám rád.

10. OBSCURE SPHINX – Void Mother (2013)

OBSCURE SPHINX – Void Mother

OBSCURE SPHINX som objavil na našom Gothoome a ich úžasný post metal ma chytil za srdce. „Void Mother“ pre mňa zase definoval štýl post metal a všetky kapely v tomto štýle porovnávam s nimi. Táto ich nahrávka, rovnako ako aj koncerty a pohybová vložka Zofie, dáva ich hudbe neskutečný rozmer. Tento album je pre mňa dokonalým zážitkom po všetkých stránkach.

Top slovenský album:

TUBLATANKA – Skúsime to cez vesmír (1987)

TUBLATANKA – Skúsime to cez vesmír

Každý album , ktorý som sem dal sa mi spája s nejakým obdobím môjho života. Metalová muzika ma sprevádza od detstva až dodnes. V rámci slovenskej tvorby milujem starú TUBLATANKU, asi tak, ako všetci moji rovesníci, ktorí sme na nej vyrastali. Pamätám si moj prvý koncert TUBLATANKY na amfiteátri v Leviciach, bol to jeden z najlepších zážitkov, na aké si ako chlapec spomínam. Tie ich kroje boli úžasné. Spolu s našimi rifľovými bundami, v ktorých sme tam „hrozili“, tá chémia bola skvelá. Hneď som si v Opuse kúpil kazetu „Skúsime to cez vesmír“ a tú som počúval do zodratia. Odvtedy je to stále jedna z mojich naj skupín nielen na Slovensku, ale aj v rámci sveta.

Neuverili by ste, že sa mi v zbierke nachádzajú albumy:

Tieto albumy a interpretov, ktorých dám sem, som ako chlapec nepočúval, keďže som bol trvdý metalista, ale vždy sa mi páčili, čo som nemohol vtedy priznať. Teraz po rokoch už môžem. Milujem tieto albumy a veľmi rád sa k nim vraciam.

Marika Gombitová – Ateliér duše
DEPECHE MODE – Violator
MODERN TALKING – You’re My Heart, You’re My Soul (singel)
Michal David – Nonstop
DURAN DURAN – Duran Duran

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.