DRAGONY – Viribus Unitis

Cisárovná Sissi ako nemŕtva beštia posadnutá démonom? Prečo nie! Koncepčný príbeh „Viribus Unitis“ rakúskych DRAGONY však toho ponúka omnoho viac a v úchvatnom melodickom prevedení.

Latinské spojenie „Viribus Unitis“ bývalo kedysi mottom panovníka Františka Jozefa I., vo voľnom preklade znamená „spoločnými silami“. Práve obdobie konca habsburskej monarchie nám svojským spôsobom približuje námet aktuálnej radovky našich západných susedov. Ten akoby vzišiel z románu Julesa Verna skríženým so zombie hororom a svetom plným mágie. Našťastie túto „steampunkovú“ brakovosť je možné jednoducho vytesniť bez výraznejšieho poškvrnenia hudobného materiálu.

DRAGONY – Viribus Unitis

Rakúšania na svojej štvrtej radovke nenechali nič na náhodu. Mix a mastering zverili Sebastianovi Levermannovi (ORDER OGAN), textovo dopomohol Tommy Johansson (SABATON, MAJESTICA) a vokálne hosťoval Georg Neuhauser známy zo SERENITY či WARKINGS. Už spomenuté mená dávajú znať akým smerom sa doska uberá a v kontexte predchádzajúcej diskografie sa žiadne prekvapenia nekonajú.

„Viribus Unitis“ servíruje melodicky nákazlivý a bohato zdobený power metal, ktorý, ak je správne adresovaný, spôsobuje príjemne chvenie alebo naopak okamžitý dáviaci reflex. Veľkoleposti zážitku dopomáhajú nadýchané zbory atakujúce nebeské klenby, popínavé symfonické aranžmány, zvonivé refrény a hravé gitarové zvonkohry.

Aj napriek tomu ako je doska hlboko utopená v klišé tak typickom pre tento metalový žáner, tak sa na nej nenachádza veľa prepálene rušivých či presladených momentov. Album prirodzene hýri pozitivizmom daným kadejakými fanfárami, cvendžiacimi klávesmi či osemdesiatkovými syntetizátormi. Melódie idú samé oproti, skladby sú ľahko prístupné, okamžite ovalia svojou prítulnosťou bez zbytočného kutrania jednotlivými vrstvami.

DRAGONY

Materiál drží v strehu pestrou variabilitou jednotlivých piesní a svojou vyváženosťou. Power metalový trysk strieda hymnickosť a tú zase majestátna popínavosť. Túto nálož vzletnosti a pompy príznačne načne „On the Blue Danube“, krátke intro svojráznym poňatím interpretujúce valčík Johanna Straussa „Na krásnom modrom Dunaji“.

Nasledujúca „Gods of War“ povolí opraty živelnému prúdu bicích a trilkujúcich gitár s honosným refrénom. Podobne odzbrojujúci šarm nahodia „Magic“ so šantivo sviežou sólovou pasážou, „A.E.I.O.U.“ s vokálnou podporou Georga Neuhausera, ktorý jej vtisne odtieň domovských SERENITY, a „Viribus Unitis“ nepopierajúcou epický nádych RHAPSODY OF FIRE.

Ich protipólom sú s rozvahou našľapujúce v pochodovom tempe „Love You to Death“ a „Darkness Within“. Druhá spomenutá okato listuje spevníkom švédskeho heavy metalu nesúcim názov SABATON či HAMMERFALL. Najjagavejší moment dosky „Battle Royale“ vo svojom závere graduje svoju melodickú vyzývavosť.

Už zo spomenutých riadkov je očividné, že tento kotúč veľa originality nepobral, „Made of Metal (Cyberpunk Joseph)“ až príliš pripomenie často skloňovaných SABATON a ich „Masters of the World“ s dozvukmi disko metalistov BEAST IN BLACK, ktoré sa prihlásia aj v záverečnej „Legends Never Die“.

Nadšenie, entuziazmus a bezbrehý optimizmus doslova sršia z tejto nahrávky. „Viribus Unitis“ síce absolútne zlyháva v osobitosti a invencii, vie si však fanúšika rýchlo opantať. To, ako dlho si nás uchová vo svojich melodických chápadlách, závisí ako rýchlo dokážeme vypnúť mozog.

Hodnotenie autora: 6,5 /10

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.

Žáner: melodic power metal
Krajina pôvodu: Rakúsko
Vydavateľstvo: Napalm Records
Dátum vydania: 15.01.2021
Web: http://www.dragony.net/
Zostava:
Siegfried „The Dragonslayer“ Samer – vokál
Andreas Poppernitsch – gitary
Simon Saito – gitary
Herbert Glos – basgitara
Manuel Hartleb – klávesy
Frederic Brünner – bicie
Tracklist:
On the Blue Danube (01:23)
Gods of War (03:36)
Love You to Death (05:12)
Magic (03:51)
Darkness within (04:29)
A.E.I.O.U. (04:38)
Viribus Unitis (03:43)
Golden Dawn (04:40)
Made of Metal (Cyberpunk Joseph) (04:29)
Battle Royale (06:09)
Legends Never Die (03:43)
Diskografia:
Legends – 2011
Shadowplay – 2015
Masters of the Universe – 2018
Viribus Unitis – 2021
Definitíva:
Rakúšania DRAGONY nám svojou najnovšou koncepčnou nahrávkou servírujú kalorickú melodickú nálož. „Viribus Unitis“ je nadýchaným power metalom kúskom zahaleným v symfonickom opare absentujúci na akúkoľvek osobitosť.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články