HYENISM – The Sewer

Koncom minulého roka vydal bratislavský projekt HYENISM debutový album s názvom „The Sewer“.

V tejto recenzii si plníme rest a vraciame sa ešte k predošlému roku, pretože niektoré albumy si to zaslúžia, a o to viac, keď ide o domácu scénu.

HYENISM

Dvojčlenný projekt HYENISM tvoria páni Orthrus(vokály, gitara, basgitara) s Norhellom (gitara), svoju tvorbu označujú ako atmosferický black metal. Dlhohrajúca prvotina pod toto označenie bezpochyby spadá, ale ich poňatie čierneho kovu je značne neortodoxné, s doplnenými ozvenami post metalu.

Pozornosť dokázali Bratislavčania upútať už prvým EP „Wolfram III“ z roku 2017, no na aktuálnej doske dokazujú výrazný posun vpred a väčšiu vyzretosť. A to ako v prístupe ku komponovaniu, tak aj k výslednému zvuku. O mix a mastering sa postaral Colin Marston v jeho Menegroth, The Thousand Caves štúdiu, sídliacemu v newyorskej štvrti Queens.

Veľkým plusom je výmena naprogramovaných bicích za angažovanie mladého poľského bubeníka Krzysztofa Klingbeina, ktorého proaktívna hra s bohatým využitím činelov ma vážne baví. Živý bicmen totižto nahrávke dodáva zvukovú prirodzenosť a prevzdušnenie, namiesto kŕčovitej strojovosti automatického bubeníka.

K pozornému posluchu vás budú motivovať gitarové party a vyhrávky dodávajúce tú správnu atmosféru. Ich finálny zvuk je čiastočne zastretý, čo núti poslucháča viac sa zamerať na to, čo sa deje v pozadí, keďže ku gitarovej hre sa tu pristupuje agilným spôsobom.

HYENISM

Vo vizuálnom prevedení hudby HYENISM si predstavte čierny závoj ako základ, no zaujímavé procesy prebiehajú aj za ním. Vokály Orthrusa pripomínajú rozorvanú entitu a v pár krátkych okamihoch priam až ranené zviera, čo korešponduje s konceptom nahrávky.

„Topiaci sa v stoke úzkosti…“

Album „The Sewer“ pracuje s témou úzkosti, či možno až depresívnych pocitov. Tremolo vyhrávky vo vyšších tóninách s útočnými bicími tak môžeme vnímať ako znázornenie už spomínanej úzkosti či panických atakov. Priestor však dostávajú aj pasáže na budovanie nálady alebo pokojnejšieho rozpoloženia. To je ďalší plusový bod, ktorý môžeme HYENISM pripočítať. Sebavedomú istotu nepredvádzajú len v chaotických a tvrdých momentoch, obsiahnutých vo väčšej miere, ale aj v intímnejších polohách, pri minimalistickejšom vybrnkávaní či občasnej melodike. Vychutnať si ich môžete v pomalšom tempe ladenej „Lower Power“, v nekompromisnej a zároveň náladovej „Withered“, inštrumentálnej „Sewer“ či uzatvárajúcej „Nihilium“.

Hudobným podkladom striedajúcim pochmúrnu náladu v kombinácii s chaosom, tak akoby vyobrazovali apatickú postavu, ktorej myseľ však pracuje naplno s vyhodnocovaním pocitov ako sú strach, depresie, úzkosť a otázkou prečo sa to deje.

Mojou najobľúbenejšou skladbou je pre mňa „Anhedonist“ s asi nie náhodným umiestneným do stredu nahrávky. Od druhej polovice výskyt skvelých gitarových harmónii a následnej vyhrávky s akýmsi až elektronickým nádychom ju predurčujú ako vrcholný moment. Silných častí je však veľa a album drží kompaktne po celý čas s dojmom jednoliateho celku, čomu napomáha aj plynulý prechod od jednej skladby k druhej.

Aj celková minutáž je presne odhadnutá. Ani málo, ani veľa. Spomenul som, že HYENISM sa vyznačujú neobvyklým uchopením black metalu, čo platí aj v prípade výrazne čitateľnej basgitary. A napríklad v takej skladbe „Veins“, sa základom piesne vinie basová linka a okolo nej sú vystavané ďalšie prvky.

Hodnotenie autora: 8 / 10

 Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.

Žáner: atmospheric black metal
Krajina pôvodu: Slovensko (Bratislava)
Vydavateľstvo: na vlastné náklady
Dátum vydania: 22.12.2020
Web: https://www.facebook.com/hyenism/

Zostava:
Orthrus – vokály, gitara, basgitara
Norhell – gitara

Hostia:
Krzysztof Klingbein – bicie

Tracklist:
Hidden (06:24)
Veins (05:49)
Lower Power (06:37)
Anhedonist (05:29)
Withered (05:42)
Sewer (01:54)
Nihilium (08:04)
Diskografia:
Wolfram III (EP) – 2017
The Sewer – 2020
Definitíva:
HYENISM sa posunuli po kompozičnej stránke, na dlhohrajúcom debute stavili na profesionálny mix a mastering a určite netreba podceňovať dôležité rozhodnutie angažovať hosťujúceho bubeníka. Stret týchto aspektov vytvoril z albumu „The Sewer“ veľmi kvalitný počin.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

А я знаю как найти правильную ссылку на гидру по этому поделюсь с вами и зеркалом и официальной ссылок на hydraruzxpnew4af гидра сайт в тор браузере

Odporúčané články