Abysmal Torment – Cultivate the Apostate

Kapela ABYSMAL TORMENT pochádza z „exotického“ štátu pre metalovú hudbu, z Malty. Svoje začiatky datujú od roku 2000 a momentálne majú na svojom konte jedno EP a tri plnohodnotné štúdiové nahrávky. Na najnovšiu z nich „Cultivate the Apostate“ sa pozrieme bližšie.
ABYSMAL TORMENT sa mi prvýkrát dostali do povedomia svojím debutom „Epoch of Methodic Carnage“, na ktorom sa prezentovali brutal death metalom, niečo na štýl posledného albumu kalifornských DISGORGE. Postupom času som však nejako prestal sledovať ich činnosť a druhý album som vôbec nezachytil. Pravdupovediac, keby mi neprišla promo ukážka ich nového albumu, tak by som ani nevedel, že nahrali ďalší album. A keďže vydavateľstvo Willowtip Records myslelo aj na našu redakciu, tak s mesačným predstihom (album vyjde 29.4.) si môžete prečítať, čo od neho očakávať.

Po vypočutí novinky som si všimol, že ABYSMAL TORMENT už upustili od hrubozrnného brutal death metalu s neľudským vokálom a okrem zmenenej vokálnej stránky začali do svojej hudby pridávať technickejšie prvky. V promo materiáloch sa píše, že to je materiál pre fanúšikov SUFFOCATION či ORIGIN… Dá sa s tým súhlasiť a dosť podobných znakov tam počuť aj s Francúzmi BENIGHTED, ale jedným dychom treba dodať, že spomínané celky sú oproti ABYSMAL TORMENT niekde inde.



Novinka „Cultivate The Apostate“ sa drží väčšinou v strednom tempe, striedajúc sa s divoko rýchlymi klepačkami, kde tu sa objaví aj nejaký ten breakdown. Dokopy je to všetko poprepletané technickými vyhrávkami, plus doplnené vokálom, ktorý sa nesie v hrubšom reve a lá SUFFOCATION, občas vyšperkovaný o nejakú tú „prasárnu“.

Najväčší problém mi pri tomto albume robila jeho stopáž, ktorá činí neuveriteľných 61 minút. Každá pieseň s výnimkou tretej „Communion Of Ejaculation“, má takmer päť alebo viac minút a celý album obsahuje 13 skladieb, čo je na brutal death metal zabijácka porcia. Pri dlhej stopáži a pri takomto štýle extrémnej muziky, to vidím zo strany kapely na veľkú odvahu, alebo hlavne na veľkú naivitu. Zakaždým som mal problém a musel som sa doslova prekonávať, aby som to dopočúval do konca, pričom problém nastane okolo deviatej skladby, kedy už strácate pozornosť a album začína nudiť.



Piesne sú remeselne zvládnuté na vysokej úrovni a album nie je vyslovene zlý, ale absentujú tu výraznejšie momenty, ktoré sú s veľmi dlhou stopážou nie je príliš dobrou kombináciu. Skrátenie nahrávky o nejaké 4 skladby, by albumu veľmi prospelo. Spomeniem ešte pekné spracovanie bookletu, ktorý okrem textov obsahuje rôzne výroky osobností ako Friedrich Nietzsche, Franz Kafka, Napoleon a rôznych ďalších.

Do budúcna by sa mala kapela riadiť heslom „menej je niekedy viac“ a pri vyšperkovaní skladieb to bude na výrazne lepšej úrovni, lebo v ABYSMAL TORMENT je potenciál dosť veľký. Keby mal album kratšiu minutáž tak je to za šesť, takto však dávam o pol bodu menej.

Album na recenziu poskytlo vydavateľstvo Willowtip Records.

Žáner: brutal death metal
Krajina pôvodu: Malta
Vydavateľstvo: Willowtip Records
Dátum vydania: 29.4.2014
Web: https://www.facebook.com/abysmaltormentofficial
Zostava:
Nick Farrugia – vokály
Melchior Borg – vokály
David Depasquale – gitara
Kurt Pace – gitara
Karl Romano – basgitara
Max Vassallo – bicie
Diskografia:
Epoch of Methodic Carnage – 2006
Omnicide – 2009
Cultivate the Apostate – 2014
Tracklist:
Whispering Venomous Ones (4:58)
Host of the Swine (4:45)
Communion of Ejaculation (3:54)
Dead in the Flesh (4:32)
Metamorphis of the Maggots (4:51)
Strangled Within Coils (4:44)
Amidst Your Scorched Barren Shrine (4:56)
Hang Them High (4:25)
Dawning New Aeon (5:15)
Malkuth (4:41)
Conjured To Serve None (5:22)
Hymn To Lucifer (4:43)
Cultivate the Apostate (4:48)
Definitíva:
Kapela ABYSMAL TORMENT z Malty sa na novom
albume „Cultivate the Apostate“ prezentuje
 brutal death metalom obohateným technickými prvkami. Avšak kvalitu albumu zráža neuveriteľne natiahnutá stopáž, spolu s absentujúcimi výraznejšími momentmi.

Autor: Prco

Hodnotenie autora: 5,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla