ANNEKE ZNOVU NA SLOVENSKU! UŽ V PONDELOK V BRATISLAVE

„Drive Tour 2014“

ANNEKE VAN GIERSBERGEN  (Ned)
Špeciálny hosť: ANNA MURPHY (ELUVEITIE)

Pondelok 7.4.2014, Bratislava – Randal Club

Krotiteľka hlasiviek a mnohotvárnych emócií, holandský supertalent, ktorý rozkvitol v radoch skupiny THE GATHERING – Anneke van Giersbergen prichádza do Bratislavy.

Rockový svet šarmantnú a usmievavú divu spoznal keď dovtedy holandský undergroundový THE GATHERING angažoval do svojich radov Anneke a nahrali výnimočný album Mandylion, úplne odlišný od všetkého, čo kapela dovtedy produkovala. 

Spoločne s Anneke van Giersbergen uzavreli na niekoľko rokov hudobné manželstvo, ktoré povilo niekoľko zaujímavých progresívnych nahrávok. Progresia v ich prípade veľmi výstižne charakterizuje snahu kapely hľadať a experimentovať. Zanovito odmietali „vykradnúť“  MANDYLION a nechať sa pohodlne unášať na  vlne jeho úspechu. Sedem rokov už ale Anneke pôsobí ako sólová umelkyňa, hoci sa nevyhýba ani spolupráci s inými kolegami, najmä Danny Cavanaghom (ANATHEMA), Arjenom Lucassenom (AYREON), Johnom Wettonom (URIAH HEEP, ASIA), Sharon den Adel (WITHIN TEMPTATION) či Devinom Townsendom.



Posledný album Anneke s názvom „Drive“ z jesene minulého roka ju zachytáva vo vrcholnej forme. Piata sólovka priniesla opäť rockové hymny, striedavo prekladané intímnymi baladami. K nahrávaciemu procesu sa Anneke rozhodla pristupovať staromylsky čo vysvetlila opísala nasledovne: „V dobe, keď sú albumy nahrávané tak, že súbory sa kompletne prenášajú online, som veci veľmi chcela urobiť starým dobrým spôsobom. Jednoducho natočiť skladby v štúdiu spoločne s celou kapelou. Nakoniec je to z pesničiek cítiť, je tam nadšenie aj sviežosť.“

Anneke sa aktuálne túla po európskych kluboch, kde propaguje novinku, ale aj výber zo svojej bohatej kariéry.  Spoločnosť jej navyše  robí iná kolegyňa v speve, skladateľka a zároveň multiinštrumentalistka Anna Murphy, známa z pôsobenia v kapele ELUVEITIE. Na jeseň debutovala sólovou nahrávkou „Cellar Darling“, ktorú recenzenti prirovnávajú k tvorbe súputníčiek Amy Lee (EVANESCENCE), Florence Welch (FLORENCE + THE MACHINE) či Tori Amos. Rôzne cynické obludy by mohli žartovať o tom, aké „Babovřesky“ nás to čakajú.  Je pravdou, že na pódiu bratislavského Randalu v pondelkový večer budú v presile kočky, ale žiadny ľahký žáner, žiadna komédia sa konať nebude, aj keď sa po odchode z koncertu budeme zrejme všetci usmievať.

Tlačová správa