EVANESCENCE – The Bitter Truth

Štyri roky ubehli od poslednej radovky Američanov EVANESCENCE. Amy Lee a spol. nám na konci marca naordinovali 12 čerstvých piesní na novinke „The Bitter Truth“, aké sú?

Aj keď od posledného albumu arkansaskej partičky ubehli štyri roky, asi sa väčšina zhodne, že ich zoskupenie okolo speváčky Amy Lee zažívalo svoju najväčšiu slávu ešte o niekoľko viac rokov dozadu.

EVANESCENCE – The Bitter Truth

Taktiež sa určite nájde veľa fanúšikov s názorom, že EVANESCENCE sú len popovejšia verzia metalu vhodná akurát tak do playlistu Rádia Anténa Rock. No, predsa len musíme uznať, že vďaka ich úspechom sa do dejín zapísali. Dokázali teda EVANASCENCE prekročiť svoj tieň? Ponúknu v roku 2021 niečo nové a odlišné od svojej doterajšej tvorby?

Absolútne ústrednou postavou kapely vždy bola Amy Lee a inak tomu nie je ani na novinke „The Bitter Truth“. Nielen z pohľadu, že je skutočnou frontwomankou a o žiadne vokály sa nedelí. Svedčí o tom samotný názov albumu a hlavne obsah skladieb. „The Bitter Truth“ je totiž jej osobnou spoveďou – už v prvej skladbe (po intre „Artifact / The Turn“) totiž načrie do obdobia, kedy chcela celú kapelu rozpustiť.

EVANESCENCE

A to vplýva aj na celkovú náladu albumu. Áno, nájdu sa aj rýchlejšie veci ako „Yeah Right“ so zaujímavými gitarovými časťami, ale väčšinou by som album opísal ako pomerne temný. Nie však gotický, od toho má pomerne ďaleko a na to tu máme napríklad Sharon den Adel a jej WITHIN TEMPTATION.

Albumom sa “pláva” pomerne jednoducho, no v tomto prípade to beriem tak trochu ako negatívum. Z dvanástich skladieb mne osobne nevyčnieva ani jedna v zmysle, že by sa na albume našla nejaká vypaľovačka. Hneď v ďalšej vete si však budem protirečiť a použijem staré známe „výnimka potvrdzujúce pravidlo“ – a tým je prvý singel „Wasted on You”. Áno, je to presladená balada, podľa ktorej by sa album nemal hodnotiť, ale mňa chytila za srdce – tento singel ako predvoj ale veľmi trefne naznačil pomerne melancholické smerovanie celej novinky. A hneď za ním nasleduje jej albumový spin-off „Better Without You“.

Jasné, od EVANESCENCE nemôžeme asi očakávať siahodlhé inštrumentálne sóla, či zbesilé riffy. Rozmanitosť v prípade „The Bitter Truth“ by sme tak mohli pomenovať a rozdeliť aspoň do kategórií „melancholické” a „extrémne melancholické“.

Hodnotenie autora: 6 / 10

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.

Žáner: rock/alternative rock
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Sony Music
Dátum vydania: 26.03.2021
Web: www.evanescence.com
Zostava:
Amy Lee – vokály, piano, klávesy
Troy McLawhorn – gitara
Jen Majura – gitara, vokály
Tim McCord – basgitara
Will Hunt – bicie
Tracklist:
Artifact / The Turn (02:25)
Broken Pieces Shine (03:50)
The Game is Over (04:22)
Yeah Right (03:29)
Feeling the Dark (04:14)
Wasted on You (04:24)
Better Without You (04:05)
Use My Voice (04:01)
Take Cover (03:14)
Far From Heaven (04:57)
Part of Me (03:59)
Blind Belief (04:11)
Diskografia:
Fallen – 2003
The Open Door – 2006
Evanescence – 2011
Synthesis – 2017
The Bitter Truth – 2021
Definitíva:
Pamätáte si ešte EVANESCENCE spred takmer dvoch dekád? Tak niečo veľmi podobné, ale vďaka osobnej spovedi Amy Lee o niečo smutnejšie, dostanete aj dnes. To nie je výčitka, bolo by nevhodné od zabehnutej kapely chcieť po úspešnej kariére otočku o 180 stupňov. Album „The Bitter Truth“ vás asi nevytrhne zo stoličky, ale po hudobnej stránke mu nie je čo vytknúť.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články