Kampfar – Djevelmakt

Z nórskych lesov sa v poslednej dobe stále silnejšie v našich končinách ozýva, akoby nová vlna klasického severského black metalu. Jej súčasťou je aj pagan black metalová skupina KAMFAR, ktorá tento rok oslavuje 20. výročie existencie. KAMPFAR vydávajú začiatkom roka nový album s názvom „Djevelmakt“ (v preklade sila diabla). Je pravdou, že títo nórski hudobníci síce nepatria medzi najznámejšie formácie tohto štýlu, avšak priaznivci žánru po hudbe tejto kapely siahajú s rovnakým rešpektom a obdivom, ako po albumoch iných legiend. Rovnako očakávaná teda bola aj táto novinka. 
Album „Djevelmakt“ vyšiel už začiatkom roka a obsahuje 8 prevažne dlhších skladieb. Všetky texty sú v nórčine, takže obsah sa dá len odhadovať, avšak podľa ponurosti je každému jasné, že ide o pohanskú tematiku.

Hneď prvá skladba „Mylder“ poslucháča jemne vtiahne do chladu a tmy a v strednom tempe ho prenáša na vlne chrčania vokalistu Dolka, pričom tempo sa zrýchľuje a stupňuje. Ani sa nestihneme diviť a už sa ocitáme v „klepačkovom“ kotly, po ktorom nás hlas ťahá ďalej a ďalej do hlbín mýtov, jemne sa za zvuku píšťaly obvinie okolo našich sluchovodov a vpíja sa nám do krvi a aj do priazne ako opiát. Použitie nemetalových nástrojov je na tomto albume naozaj minimálne a práve jedine v tejto skladbe je flauta výraznejšia. Inak je mýtická atmosféra vytváraná takmer výlučne klasickými gitarami a hlavne polohami hlasu frontmana Dolka.

Ďalšia pieseň „Kujon“ sa už od začiatku vyvíja v oveľa rýchlejšom tempe. V popredí je tento krát gitara a charakteristický riff, ktorý vytŕča svoje hroty v každej etape skladby. V nasledujúcej „Blod, Eder Og Galle“ je opäť dôraz kladený na vokál a rozmanitejší vývoj skladby KAMPFAR dosiahli použitím viacerých zmien tempa a a výraznejšieho teatrálnejšieho revu.



Štvrtú skladbu „Swarm Norvegicus“ hodnotím ako najatmosferickejšiu na celom albume, jednoznačne vyvoláva zimomriavky a prenáša myšlienky do tmavých zákutí mysle. Svoj podiel má na tom určite aj síce minimalistické, avšak účelné použitie kláves a hlasových zombie ozvien.

Nasledujúce skladby „Fortapelse“, „De Dodes Fane“  a „Svarte Sjelers Salme“  sú klasickými rýchlymi jazdami svojho žánru, obsahujúce prevažne rýchle tempá s klepačkami, s atmosferickými uvoľneniami, chrčaním, revom a démonickým hovorením. Pri ich počúvaní sa opäť budete brodiť chladnými lesmi, temnými myšlienkami a bojmi pred bránami pekla. Krásne zvládnutá nástrojová, ako aj vokálna zložka, rozpoznateľné jednotlivé linky, ktoré priamočiaro vytvárajú čistú black metalovú atmosféru.

Posledná skladba na tomto albume je „Our Hounds, Our Legion“, ktorá akoby je pohladením rozbúrenej duše. Celá sa nesie v značne pomalšom tempe a už akustické intro naznačuje určitú melancholickú rozlúčku. Skladba síce v určitom štádiu znova naberie rýchlosť a energiu, ale v oveľa jemnejšej a melodickejšej forme.

Celý album na seba nadväzuje, skladby sú síce odlišné, avšak akoby spolu tvorili ucelený obraz nejakého príbehu alebo atmosféry. Rozhodne to nie je hudba na doplnkové počúvanie, vyžaduje si sústredenie. Aspoň pri spoznávaní, strhne a zaujme a nedovolí mysli sústrediť sa na niečo iné. Prvé počutia albumu rozhodne neodporúčam popri práci alebo inej činnosti, od ktorej by jednoznačne počúvanie tohto albumu odvádzalo pozornosť.

Žáner: pagan black metal
Krajina pôvodu: Nórsko
Vydavateľstvo: Indie Recordings
Dátum vydania: 27.1.2014
Web: www.kampfar.com
Zostava:
Dolk – vokály
Ole Hartvigsen  – gitara
Jon Bakker  – basgitrara
Ask – bicie, vokály
Diskografia:
Mellom Skogkledde Aaser – 1997
Fra Underverdenen – 1999
Kvass – 2006
Heimgang – 2008
Mare – 2011
Djevelmakt – 2014
Tracklist:
Mylder (6:50)
Kujon (7:25)
Blod, Eder og Galle (6:37)
Swarm Norvegicus (5:48)
Fortapelse (4:49)
De Dodes Fane (5:59)
Svarte Sjelers Salme (3:44)
Our Hounds, Our Legion (7:53)
Definitíva:
KAMPFAR ostávajú aj na šiestom štúdiovom albume
opäť verní svojej pohanskej tematike,
 rodnému jazyku aj pagan black metalu.
Bez použitia prehnaného podielu iných nástrojov
 docielili atmosféru pohanských obradov a bojov.
Hlavné slovo má vokalista Dolk, ktorý svojimi polohami revu
 a spevu dostáva poslucháča práve tam, kde ho chce mať.
Pre každého fanúšika black metalového je bude album „Djevelmakt“ cenným kusom do zbierky.

Autor: Anula

Hodnotenie autora: 7 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla