Čierny album oslavuje 30 rokov. METALLICA chystá jeho bohatú reedíciu (+ FOTO a VIDEO)

Legendárna METALLICA prezradila detaily o chystanej reedícii slávneho albumu z roku 1991.

METALLICA v roku 1991 pri vydaní „Čierneho albumu“

METALLICA si v tomto roku pripomína 30. výročie piateho štúdiového albumu „Metallica“ – známeho aj ako „Čierny album“, dvoma špeciálnymi vydaniami naplánovanými na 10. septembra prostredníctvom vlastného vydavateľstva Blackened Recordings.

„Čierny album“ je jedným z komerčne najúspešnejších albumov všetkých čias. Predalo sa z neho 35 miliónov kusov na celom svete. V USA získal 16-krát platinovú platňu. Nahrávka vyšla 12. augusta 1991, v desiatich krajinách sa hneď stala najpredávanejším albumom, v USA bola na čele predajnosti štyri týždne.

Neutíchajúca séria singlov „Enter Sandman“, „The Unforgiven“, „Wherever I May Roam“ a „Sad But True“ priniesla kapele vzostup slávy a dopomohla jej k vypredávaniu štadiónov a výraznom vplyve v rádiách a MTV.

Album výborne prijala aj kritika v tlači, uznávaný časopis Rolling Stone zaradil túto nahrávku do svojho zoznamu 500 najlepších albumov všetkých čias. Dopad a dôležitosť tohto albumu stále rastie, čo dokazuje jeden nespochybniteľný fakt. „Čierny album“ je za posledných 30 rokov najpredávanejším albumom bez ohľadu na interpreta či žáner.

Na pamiatku 30. výročia prichádza kapela s definitívnym znovu vydaním v remastrovanej podobe. Album bude k dispozícii v rôznych formátoch – 180 gramové 2 LP, štandardné CD, kazeta, rozšírené 3 CD, digitálny formát alebo limitovaná deluxe verzia, ktorá bude obsahovať 180 g 2 LP, picture disk, 3 LP so živými nahrávkami, 14 CD obsahujúcich hrubé mixy, demonahrávky, rozhovory, živé vystúpenia, ďalej aj 6 DVD a na nich pohľad do zákulisia, oficiálne videoklipy a koncerty. K tomu si ešte pripočítajte 120 – stranovú knihu v tvrdej väzbe, trsátka, kartičky z turné, šnúrku na krk, texty či download kartu.

Samotnou reedíciou to však nekončí, pretože je tu ešte tribute album s názvom „The Metallica Blacklist“. Na tomto albume sa podieľalo viac ako 50 umelcov zastupujúcich neuveriteľne širokú škálu žánrov, generácií a kultúr s ich cover verziami skladieb z „Čierneho albumu“. Legendárne skladby sa dočkali nových verzií od skladateľov, country spevákov, elektronických a hip hopových umelcov, punk rockerov, nezávislých muzikantov, až po ikony rockovej a metalovej hudby.

Je to trefná a neobmedzená pocta, v ktorej sa predstavia kapely, ktoré zdieľali pódiá s METALLICOU, spolu s umelcami, ktorí sú mladší ako samotný album. Ide o ohromujúce a miestami až mystifikujúce zhromaždenie hudobníkov. Veľa z nich nemá spoločné takmer nič, okrem veľkého zápalu pre hudbu, ktorá ich spojila pre tento album. Zhrnuté a podčiarknuté – 1 album – 12 skladieb – 53 umelcov. Jednoducho, neobmedzené možnosti.

„The Metallica Blacklist“ ponúka novú dimenziu k nahrávke, ktorej gravitačný ťah pritiahol mainstreamový prúd k METALLICE a poskytuje nový pohľad na univerzálnu a nadčasovú príťažlivosť, ktorá ju tam udržala. Zisky z tejto nahrávky sa rovnomerne rozdelia medzi charity podľa výberu umelca a nadáciu All Within My Hands, za ktorou stojí METALLICA.

Reedícia „Čierneho albumu“

Upútavka

Zdroj: blabbermouth.net