Dlhujú štátu? Dvaja členovia SABATON riešia problémy s daňovými poplatkami

Švédska daňová agentúra tvrdí, že spevák Joakim Brodén a basgitarista Pär Sundström z kapely SABATON neoznámili svoje príjmy z turné po USA.

Joakim Brodén a Pär Sundström. Foto: Luss (koláž Valhalla.sk)

Podľa švédskych novín Aftonbladet dostali Joakim Brodén a Pär Sundström z kapely SABATON od Švédskej daňovej agentúry (Skatteverket) nariadenie zaplatiť státisíce dolárov na daňových poplatkoch. Informoval o tom portál blabbermouth.net.

Skatteverket spravuje civilnú registráciu súkromných osôb a vyberá daň z príjmu fyzických osôb, daň z príjmu právnických osôb, DPH a spotrebnú daň, si myslí, že Brodén a Sundström neoznámili správne svoje príjmy z turné po USA v rokoch 2016 až 2018.

Výsledkom je, že každý z hudobníkov musí svoj dlh vyrovnať. Brodénovi, ktorý pre SABATON píše všetku hudbu, hrozí najväčšia daňová ujma, pretože dostal príkaz vrátiť viac ako dva milióny švédskych korún (viac ako 197 000 eur).

Brodén a Sundström tvrdia, že sa riadili zmluvou o daniach medzi USA a Švédskom, ktorá pokrýva dvojité zdanenie v súvislosti s daňou z príjmu, daňou z príjmu právnických osôb a daňou z kapitálových výnosov, a trvajú na tom, že si najali odborníkov, aby sa ubezpečili, že dokumentácia je riadne podaná.

Napriek tomu Švédska daňová agentúra tvrdí, že účtovníctvo nebolo spracované a podané správne. Obaja aktéri sa môžu proti rozhodnutiu odvolať.