Fishartcollection – In Oil

Trnavčania FISHARTCOLLECTION sa zjavili na našej scéne ako blesk z jasného neba. Aj takto by sa dal charakterizovať ich vzostup, najmä od začiatku tohto roka. Budem však presný, takže poďme pekne poporiadku. Štvorica chalanov tvoriacich FISHARTCOLLECTION, nie sú žiadni zelenáči. Pôsobili v skupinách ako DYSANCHELY, GOD DEFAMER, MOONFOG alebo HASH. Títo hudobníci si, akoby povedali, že vo svojich kapelách neukojili svoje chúťky a tak svoj zmysel pre netradičnosť zhmotnili do tejto kapely. Debutové EP vyšlo chalanom ešte v roku 2011 a debutový materiál „In Oil“ v novembri 2013.
Ja som sa s touto formáciou prvýkrát stretol v decembri 2013, keď som ako porotca súťaže Wacken Metal Battle počúval nahrávky prihlásených kapiel. Už vtedy ma prekvapila poriadna dávka originality, krkolomných postupov a energie. Nejdem sa už vracať k súťaži Wacken Metal Battle Slovakia, ale aj keby nepostúpili do semifinálových kôl z postu náhradníka (a nakoniec to dotiahli na druhé miesto a zahrajú si tak automaticky na festivale Gothooom), tak by som si ich rozhodne zapamätal. A určite si ich zapamätajte aj vy, pretože o tejto kapele budeme ešte veľa počuť a nebojím sa povedať, že aj za hranicami nášho štátu. Dámy a páni, pohodlne sa usaďte ideme si detailne rozobrať nový album THE DILLINGER ESCAPE PLAN, ježiš pardon, pochopiteľne slovenských FISHARTCOLLECTION.

Tvorba Trnavčanov mi miestami pripomína práve americkú formáciu THE DILLINGER ESCAPE PLAN, no o nejakom kopírovaní nemôže byť ani reči! Priznám sa, že skladby, ktoré sú na albume „In Oil“ mám napočúvané naozaj veľmi veľakrát, či už pri hodnotení Wacken Metal Battle, neskôr pri semifinálovom a finálovom vystúpení FISHARTCOLLECTION a v neposlednom rade opäť pri počúvaní albumu práve kvôli tejto recenzii. A či veríte, či nie, aj pri väčšom množstve posluchov objavujem v ich hudbe stále niečo nové.

„In Oil“ by sa dal zhrnúť ako naozaj veľmi ťažko zaraditeľnú hudbu, z ktorej sa do popredia tlačí najmä akási nešpecifikovaná divokosť a chuť robiť hudbu úplne opačne, ako je zaužívaná. Celá nahrávka je postavená na výrazných gitarách, výbornom speve a akej si neurčitej krkolomnosti. Peťo Hija ovláda svoje hlasivky dokonale, gitarista Jožo hrá naozaj krásne sóla, basová linka pôsobí v každej piesni sviežo a nápadité bicie iba dotvárajú onú zvláštnosť tohto albumu.



Vyjadrovať sa k jednotlivým piesňam je dosť obtiažne, treba to počuť. Spomeniem však určite druhú „Swan Song“, v ktorej vyčnieva výborná gitara, super tempo a nečakané prechody. Tieto aspekty nájdete v každej skladbe, no práve v úvodnej najviac vyčnievajú. Za srdce ma určite chytila aj „The Little Match Girl: Part I“, teda po slovensky „Dievčatko so zápalkami“. V tejto skladbe vyniká vokál a základný riff, ktorý nakopáva celú skladbu. Gitara má zvuk, akoby by bola vystrihnutá z albumu AMON AMARTH, to však nevadí, pretože v refréne je táto pieseň poriadna skákačka. Pokračovanie „The Little Match Girl: Part II“ nie je až také priamočiare. Hudba je oveľa zložitejšia a prepracovanejšia. V piesni vyniká naozaj výborné gitarové sólo. Menovite vyzdvihnúť chcem ešte záverečnú pieseň „Poisonous Nicole“, ktorá je vlastne cover verziou skladby „Poison“ od Nicole Scherzinger (PUSSYCAT DOLLS). Cover je poriadne rýchly, samozrejme s prvkami FISHARTCOLLECTION. Skladba je tvrdá, hutná, rýchla a nad všetkým vyčnieva Peťov frázovaný spev. Jednoducho poriadny deathcore nášup. Jedným dychom však dodám, že škoda zvuku tejto piesne.

Ako myslím ten zvuk? Schválne, vy ktorí vlastníte tento cd nosič, poriadne sa započúvajte a zistíte, že každá skladba má akoby svoj zvuk. Problémom je, že v jednej je zvuk nevýrazný, v ďalšej mierne prepálený. Neviem, ako sa to mohlo stať, ale dosť to ruší počúvanie albumu. Samozrejme, jeho kvality to ale neznižuje.

S nahrávkou „In Oil“ som mal ešte jeden problém. Najmä zo začiatku počúvania celého albumu. Najskôr musím spomenúť, že najmä tieto modernejšie coreové a rôzne experimentálnejšie žánre nevydržím doma počúvať. To sa v zásade prejavuje aj pri tejto štvorici Trnavčanov, avšak naživo sú absolútne fantastickí. Vrátim sa však späť k pôvodnej myšlienke. Problémom je, že po štvrtú skladbu „Summer Deceives“ všetko človek hltá a krúti hlavou, aké sú tie skladby inovatívne, krkolomné, nezaraditeľné. Mojim problémom, až pokým nedošla pieseň „The Little Match Girl: Part I“, začala byť nuda. Nechcem napísať stereotyp, ale aj v ďalších skladbách počuť, krkolomné potupy, výborné gitarové sóla, neuchopiteľný štýl, no neraz som sa prichytil pri tom, že som si nezapamätal žiadny záchytný bod týchto piesní a začínalo ma to poriadne nudiť.

Chalani, nedá mi inak, no som rád, že miernu stagnáciu z môjho pohľadu zastavili posledné tri skladby. Môže byť, že s tou stagnáciou a miernym prechodom do nudy mám problém iba ja, v žiadnom prípade nezhadzujem kvality tejto nahrávky. Po stránke hudobných nápadov, netradičných postupov dávam pred FISHARTCOLLECTION dole pomyselný klobúk. A naživo je to ešte živelnejšie a prepracovanejšie. Zvukový obsah nosiča veľmi dobre dopĺňa kapela aj pekným artworkom. Len tak ďalej. Dovolím si tvrdiť, že čoskoro budú o tejto kapele počuť aj v zahraničí a tým nemyslím bratov Čechov…

Žáner: hardcore/crossover
Krajina pôvodu: Slovensko (Trnava)
Vydavateľstvo: na vlastné náklady
Dátum vydania: november 2013
Web: www.facebook.com/fishartcollection
Zostava:
Peter Hija – vokály
Jozef Zachar – gitara
Roman Liška – basgitara
Jozef Slovák – bicie
Diskografia:
In Oil – 2013
Tracklist:
Stop the Sunrise (2:53)
Swan Song (3:08)
Follow (3:28)
Summer Deceives (3:04)
Dancer on the Rocks (3:01)
Hangover of Life (3:46)
Whisper in Terror (4:14)
Best Solutions (3:40)
The Little Match Girl: Part I (3:45)
The Little Match Girl: Part II (3:59)
Pressed to the Wall (0:52)
Poisonous Nicole (3:08)
Definitíva:
Máte radi netradičné postupy, ťažko uchopiteľnú hudbu, žánrovú nespútanosť a popri tom živelne energickú hudbu, v ktorej najviac vyčnieva perfektná gitara a každý nástroj je neoddeliteľnou súčasťou albumu? Tak debut „In Oil“ od Trnavčanov FISHARTCOLLECTION je pre vás ako stvorený. Ale pozor, aj keď má táto nahrávka nesporné kvality, tak nie je pre každého… Rozhodne však veľmi silný debutový materiál!

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 7 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla