Anette Olzon o pôsobení v NIGHTWISH: Mám z toho zmiešané pocity

Švédska speváčka Anette Olzon sa v jednom z rozhovorov vrátila ku pôsobeniu v kapele NIGHTWISH.

Anette Olzon.

Anette Olzon sa ku kapele NIGHTWISH pridala v roku 2007, keď sa stala novou tvárom a hlasom fínskej skupiny po obľúbenej Tarji Turunen. Nahrala s ňou dve štúdiové nahrávky. V roku 2012 bola uprostred severoamerického turné vyhodená. Nahradila ju Floor Jansen.

Olzon sa ohliadla späť na svoje pätročné pôsobenie v NIGHTWISH v rámci rozhovoru pre fínsky Chaoszine. „Bola to pekelná jazda, ale mám z nej zmiešané pocity. Viete, ako to bolo s médiami vo Fínsku. Nechápala som, čo sa deje, pretože som nevedela, aká veľká kapela to bola, pretože nežijem vo Fínsku. Prvé roky boli zábavné a taktiež bláznivé. Doma som veľa nebola. Keď som sa k nim pridala, robili to najväčšie a najťažšie turné. Zrazu chceli stráviť mnoho dlhých týždňov na cestách. Pamätám si len, že som mala päťročného syna a po piatich týždňoch na cestách som bola jeden týždeň doma. Takmer som si nestihla vybaliť kufre, než som znova na mesiac odišla. Ak mám byť úprimná, úplne všetko si to nepamätám. Je toľko vecí, ktoré si nepamätám. A tiež, samozrejme, posledné roky, kde medzi nami nepanovala príjemná atmosféra. Mala som tretie dieťa veci sa stali,“ hovorila úprimne a bez okolkov.

„Pamätám si to teda so skutočne šťastnými pocitmi, ale aj s veľa negatívnymi a smutnými. Samozrejme, bol to úžasný zážitok a splnil sa mi sen – byť speváčkou na plný úväzok vo veľkej kapele. A oni sú super dobrá kapela. Takže albumy, ktoré sme spravili spoločne žehnám, vždy si to čas budem vážiť,“ doplnila dnes 50-ročná speváčka.

Vyhodenie z kapely NIGHTWISH v roku 2014

Krátko po vyhodení tvrdila, že medzi ňou a kapelou došlo k hádke, keď požiadala o odloženie austrálskeho turné. Klávesák Tuomas Holopainen navrhol, aby ju dočasne nahradila Floor Jansen, na čo Anette Olzon povedala rázne nie.

„Na to, aby som išla do Austrálie som bola vo príliš vysokom štádiu tehotenstva, takže som chcela termíny posunúť, ale Tuomas to nechcel. Začali diskusie o náhradníčke a najprv som s tým súhlasila. Ale keď spomenuli Floor Jansen, bolo to odo mňa automatické „nie“. Nemyslela som si, že je to dobrý nápad, pretože som vedela, čo sa stane. Vedela som, že fanúšikovia budú Floor milovať, pretože ona je metalová speváčka a ja popová. Chcela som si udržať prácu,“ hovorila Anette Olzon v roku 2014.

Rok po jej odchode vydala kapela vyhlásenie, v ktorom poprela, že by bola vyhodená kvôli tehotenstvu či chorobe. „Zistili sme, že jej osobnosť nezapadá do tejto pracovnej komunity a dokonca jej škodí,“ znelo v tom čase stanovisko fínskej skupiny. Ďalej kapela uviedla, že Anette bola k myšlienke najať dočasnú náhradu priklonená, ak by „nedokázala všetko zvládnuť“, no neskôr „svoje rozhodnutie vzala späť a nastali problémy. Strach zo straty peňazí a postavenia bol zrejmý.“ NIGHTWISH taktiež trvali na tom, že počas jej pôsobenia bola vždy riadne vyplatená.

Ďalšia kariéra

Anette Olzon vydala v piatok, 10. septembra, v poradí druhý sólový album s názvom „Strong“. Materiál písala a komponovala s uznávaným švédskym gitaristom a producentom Magnusom Karlssonom.

Od jej odchodu z NIGHTWISH taktiež založila kapelu THE DARK ELEMENT s gitaristom Jani Liimatainenom (ex-SONATA ARCTICA). Na svojom konte majú zatiaľ dve štúdiové nahrávky.

Spomenúť môžeme aj projekt ALLEN/OLZON, v ktorom pôsobí so spevákom Russellom Allenom (SYMPHONY X, ADRENALINE MOB). V marci minulého im vyšiel album „Worlds Apart“.

Zdroj: Blabbermouth.net