Flotsam and Jetsam – No Place for Disgrace – 2014

Popravde, ani neviem ako začať, takže to skúsim tým najjednoduchším možným spôsobom. Album „No Place for Disgrace“ od amerických matadorov FLOTSAM AND JETSAM je skutočným kultom! Ročník 1988 a s ním zlata éra thrash metalu dali možnosť vzniknúť tomuto jedinečnému klenotu, z ktorého kapela tak veľmi rada čerpá aj v dnešných ťažkých to časoch. A že sa jedná o výnimočný zjav v diskografii tejto úderky, rozhodli sa chalani zaspomínať na staré dobré časy. To nakoniec obnáša kompletné pretočenie celého materiálu v aktuálnej zostave Eric A.K., Gilbert, Carlson, Smith, Spencer a s moderným zvukom aktuálnym k dnešnej dobe. Niečo podobné už spravili v minulosti aj kolegovia z  EXODUS, DESTRUCTION či ANTHRAX a ortodoxní fanúšikovia im za to žiaľ neraz poriadne naložili. Ako teda nakoniec dopadol tento malý výlet do „pradávnej“ histórie u tejto pätici?
Ja osobne si myslím, že rozhodne na výbornú! Samozrejme, mnohí vyznávači pôvodnej verzie budú mať voči tejto „novinke“ neustále námietky, lenže tie sú v mnohých prípadoch jednoznačne neopodstatnené, keďže „No Place for Disgrace“ z roku 2014 ani zďaleka nerobí hanbu svojmu staršiemu súrodencovi. Ten patričný feeling, iskra a energia sú stále prítomné, jedinou zmenou z tohto pohľadu je snáď len mierne spomalenie, čo je v tomto prípade tak trochu pochopiteľné. Chalanom pomaly, ale isto tiahne na jubilejnú päťdesiatku, takže bleskurýchle upaľovanie smerom vpred, by čakal iba naivný blázon. Kozmetických vylepšení sa síce dočkalo aj niekoľko samotných skladieb, avšak opäť sa nejedná o nič drastické (epickejšie a prepracovanejšie úvody pri „Escape from Within“, „Saturday Nights Alright for Fighting“, „P.A.A.B“ či pridané gitarové sólo v záverečnej inštrumentálke „The Jones“) a mnoho poslucháčov si tieto malé zmeny možno ani nevšimne.



Malej zmeny sa dostalo aj grafiky nového cd. Výtvarné spracovanie artworku sa myslím vcelku vydarilo. Cover tejto novinky ctí pôvodný originál z roku 1988, avšak prináša naviac i niečo nové a svieže. Inštrumentálnemu prejavu ani nie je čo vytknúť. Gitary sú pekne nabrúsene ako za starých čias, basgitara krásne pobubláva a bicie ženú rázne všetko vpred. Zvuk sa teda ozaj veľmi vydaril. Osobitnou kapitolou je samozrejme prejav frontmana Erica Knutsona. Ten je majster svojho remesla a len málo melodických spevákov v thrash metale mu môže dnes ešte konkurovať. Na pôvodnej nahrávke sa púšťa až do neuveriteľných výšok, no na tejto verzii sa drží väčšinou už viac pri zemi. Pochopiteľne…

K hudobnej náplni snáď ani nie je čo dodať. Doska odolala náporu neúprosného času a dokázala, že je právom pokladaná za jeden z vrcholov celej kariéry FLOTSAM AND JETSAM. Neuveriteľný titulný šláger je neodmysliteľnou koncertnou tutovkou a hitom číslo jeden! Thrashové klenoty ako „Dreams of Death“, „N.E. Terror“ alebo „I Live You Die“ majú v sebe toľko skvelých nápadov, čo by dnes vystačilo  rovno na dve kvalitné dosky. Členitá baladická suita „Escape from Within“, ktorá svojimi náladami evokuje najkvalitnejšie momenty istej METALLICY je ďalšou významnou koncertnou položkou do dnešných dní. Podobne by sa dalo hovoriť aj o inštrumentálke „The Jones“. Ako päsť na oko môže pôsobiť hit z pera Eltona Johna „Saturday Nights Alright for Fighting“, avšak opak je tentokrát pravdou. Skutočne desiatkový album tejto neraz neprávom podceňovanej grupy z Phoenixu. Bodové hodnotenie tejto novej verzie preto radšej nechám stranou, nech si ho radšej každý spraví sám.

Na záver treba ešte dodať jednu podstatnú informáciu, a to že táto legenda vystúpi v rámci svojho letného turné opäť na Slovensku. Tentokrát došlo na košický klub Colloseum, kde sa spomínaná pätica predstaví 1. júna za veľmi sympatické vstupné a so zaujímavým programom. Ďalšie informácie vám prinesieme už čoskoro!

Žáner: thrash metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Metal Blade Records
Dátum vydania: 14.2.2014
Web: www.flotsam-and-jetsam.com
Zostava:
Erik A.K. – vokál
Edward Carlson – gitara
Michael Gilbert – gitara
Mike Spencer – basgitara
Kelly Smith – bicie
Diskografia:
Doomsday for the Deceiver  – 1986
No Place for Disgrace – 1988
When the Storm Comes Down – 1990
Cuatro – 1992
Drift – 1995
High – 1997
Unnatural Selection – 1999
My God – 2001
Dreams of Death – 2005
The Cold – 2010
Ugly Noise – 2012
No Place for Disgrace re-release – 2014
Tracklist:
No Place for Disgrace (7:01)
Dreams of Death (5:56)
N.E. Terror (5:57)
Escape from Within (7:19)
Saturday Nights Alright for Fighting (4:06)
Hard On You (5:01)
I Live You Die (6:19)
Misguided Fortune (6:34)
P.A.A.B. (6:25) 
The Jones (4:22)
Definitíva:
Klenot thrash metalu, ktorý sa kapela rozhodla
 poriadne zrenovovať. Niekto si pochutná,
niekto možno ohrnie nos, avšak jedno je isté –
„No Place for Disgrace“ aj v roku 2014 vyráža dych!

Autor: Demonick

Hodnotenie autora: 9 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla