VEČER TROCH BOSORIEK ALEBO GALADRIEL A SPOL. V BRATISLAVE

V Bratislave už začína byť tuším pravidlom, že najlepšie koncerty sa konajú počas pracovného týždňa. A opäť sa mi to potvrdilo vo štvrtok 22. mája v klube U Očka.  Pod názvom „Burning the Witches“ sa skrývali tri kapely s krásnymi čarodejnicami za mikrofónmi. Dve z kapiel už poznám, tak som sa veru tešila. Divákom sa predstavili postupne, naša najväčšia legenda GALADRIEL, stále sa zlepšujúca kapelka APRIL WEEPS a chorvátska (pre mňa neznáma) formácia ANGEL SEED.
Na koncert som sa tešila nielen kvôli hudbe. S kapelou GALADRIEL sme mali aj milú povinnosť , odovzdať výhru vo forme trička, víťazovi našej súťaže – Lackovi Sedlákovi, ktorý si prišiel po ňu až z ďalekých Košíc. Radi sme spoznali milého fanúšika, ktorý meral kvôli tomuto koncertu takú dlhú cestu.

Opäť sa potvrdilo aj pravidlo posunutého začiatku hrania a tak sa koncert začal až po ôsmej hodine. Večer odštartovala raketovým výkonom aj energiou dunajskostredská, stále sa zlepšujúca kapela APRIL WEEPS. Videla som už niekoľko ich koncertov, a ak som na prvom z nich mala výhrady, tak teraz musím konštatovať, že doteraz som sa nestretla s takým veľkým posunom, ako práve pri tejto skupine. Inštrumentálna časť bola v začiatkoch oproti speváckym výkonom ďaleko vpred, no dnes ich speváci Marta a Noro hravo dobehli a svojimi výkonmi si získali nielen mňa, ale aj stále sa rozširujúcu fanúšikovskú základňu. Ženský spev bol maximálne precítený, sebaistý a čistý, mužský pridal na razantnosti aj sile. Rovnako komunikácia s publikom už bola ostrieľaná a ľudia kapelu odmieňali nadšením a obdivom.

Ako druhí sa na pódiu rozložili, pre bratislavských metalových nadšencov, neznámi umelci z chorvátskeho Záhrebu ANGEL SEED. Tu musím však byť aj trošku kritická, lebo sa nedalo nepočuť značné medzery v speve. Muzikantom dominoval charizmatický basák Siniša a veľmi šikovný klávesák Damir. Spev však dojem značne kazil. Energiu a nadšenie speváčke Ivane Anic nemožno uprieť, avšak techniku a časté falošné tóny nešlo nepočuť. Hlavne nestíhanie s dychom a následné nedospievanie koncov tónov pôsobilo miestami až ako rapovanie. Veľká škoda, lebo inak je jej hlas neskutočne silný a krásny, verím že pár hodín lepšieho tréningu by jej rozhodne pomohlo a ukázala by sa v plnej kráse a rozsahu svojho veľkého hlasu.



Ako hviezda večera sa svojich nástrojov v neskorších nočných hodinách chopili páni a dáma z GALADRIEL.  Oproti predošlému koncertu, ktorý som mala možnosť vidieť, nastala zmena na poste gitaristu. Nový člen kapely Michal sa nielen rýchlo začlenil do kolektívu, výborne sa doučil skladby,  ale priniesol si aj novú módu a to hranie na boso. Verím, že ku koncu koncertu mu túto prax všetci závideli kvôli horúčave, ktorá v sále nastala. Teplo však neprišlo len vďaka počasiu, ale hlavne vďaka atmosfére a pohybu, ktorý kapela v radoch divákov rozpútala. Všetci metlili, tancovali a spievali spolu s Dodom a Soničkou.

Zažila som už veľa koncertov tejto našej dark stálice, ale tento bol jeden z najlepších. Ako aj po stránke atmosferickej, tak aj hudobnej. Ženský nežný a čistý spev ťal do živého až vyvolával zimomriavky. Z celej kapely bolo cítiť, že pred domácim publikom sa cítia dobre a že tento večer si užívajú rovnako ako ich fanúšikovia. Zloženie pesničiek bola rôznorodé, avšak dominoval aktuálny album „The 7th Queen Enthroned“. Čas a teplo však boli neúprosní rušitelia skvelej šou  a tak, aj napriek protestom všetkých zúčastnených koncert niečo po jedenástej hodine skončil. Všetci sme sa rozliezli za stoly v bare a skvelý hudobný zážitok bohatší.

PLUSY:
Atmosféra, výborný výkon slovenských speváčiek

MÍNUSY:
Veľké teplo v klube

Autor: Anula

GALADRIEL

DODO S VÝHERCOM NAŠEJ SÚŤAŽE