CARCASS – Torn Arteries

„Torn Arteries“ je názov nového počinu legendárnych patológov CARCASS, ktorí aj naďalej ostávajú verní svojmu melodickému death ‚n‘ rollu.

Predstavovať ktorémukoľvek fanúšikovi grindcoru a goregrindu týchto liverpoolskych (z)dochtorov by bolo nosením dreva do lesa. CARCASS patria bezpochyby medzi najvplyvnejšie bandy v rámci extrémneho hudobného žánru, inšpirovali tie najbrutálnejšie kapely po celom svete. Veľmi pozoruhodný je však fakt, že napriek hudobnému obratu, ktorý absolvovali začiatkom deväťdesiatych rokov, si aj naďalej zachovali svoj rešpekt a nestali sa bandou prekliatou (čo je osud mnohých „zradcov“ vlastného štýlu na hudobnom poli). Ich súčasný melodický death metal v kontraste s (nielen) chirurgickou tematikou totižto často funguje aj medzi gore-ortodoxnými kajnšmetmi.

CARCASS – Torn Arteries

Snáď mi bude odpustené, no posledný počin v rámci diskografie, ktorému som venoval pozornosť, bola kompilácia „Wake Up and Smell the…Carcass“ a preto novinku s osem rokov starým albumom „Surgical Steel“ (recenzia TU) neviem porovnať, čo na strane druhej ale prináša príležitosť uchopiť „Torn Arteries“ objektívne a s nadhľadom.

Po prvých sekundách titulnej skladby „Torn Arteries“ je jasné, že mám v prehrávači správnu kapelu. Rukopis CARCASS je počuteľný hneď od začiatku a je naozaj obdivuhodné, že napriek absolútne vydarenému a vycibrenému zvuku možno aj na novinke cítiť starý hnilobný feeling. A aj keď na bubeníckom tróne sedí Daniel Wilding z TRIGGER THE BLOODSHED, tak sa kapela za každú cenu neponáhľa do závratných rýchlostí a zachová si tempo a rytmiku skladieb typickú pre tvorbu z deväťdesiatych rokov.

Najsilnejším motívom sú aj naďalej valivé riffy, vydarené melódie a nápadité sóla z pera legendárneho Billa Steera. Mimochodom, vcelku zaujímavým hudobným prekvapením je úvod „Flesh Ripping Sonic Torment Limited“, ktorý po akustickom „Intre“ začína motívom evokujúcim „Under Siege“ od SEPULTURY, avšak zvyšok skladby sa vyvíja už úplne iným smerom.

CARCASS

Novinka ako celok pôsobí veľmi kompaktným dojmom, valivé kúsky sú správne namiešané s tými rýchlejšími a tak placka nezovšednie a udržiava poslucháča v strehu. Ja osobne som pri počúvaní albumu nemal veľkú potrebu medzi pesničkami prepínať a každá z nich funguje rovnako dobre, čo možno na strane druhej je aj trocha na škodu. To, čo mi totižto na „Torn Arteries“ málinko chýba, sú nadštandardné hity ako boli napríklad „Corporal Jigsore Quandary,“ „Heartwork“, alebo „Buried Dreams“.

Takmer v rámci celého rozsahu je novinka „ iba výborným“ albumom. Úmyselne však píšem slovo „takmer“, pretože ak je predsa len skladba, ktorú by som v rámci „Torn Arteries“ rád vyzdvihol, tak je to jednoznačne „The Scythe’s Remorseless Swing“. Nápaditý, pomalý a melodický úvod mi svojim nádychom pripomína už spomínanú „Buried Dreams“ alebo úvodnú „Edge of Darkness“ z „Wake Up and Smell the…Carcass“. Výdatnejší záver albumu si ani neviem predstaviť.

CARCASS robia opäť veľkú radosť. Pripočítajme k tomu netuctový a nápaditý obal a výsledok je jasný. Majstri ľudskej anatómie s hudobnými nástrojmi v rukách, namiesto tých chirurgických, nám ešte majú čo ukázať a povedať.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.

Žáner: melodic death metal/death ‚n‘ roll
Krajina pôvodu: Veľká Británia
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 17.09.21
Web: https://www.facebook.com/OfficialCarcass
Zostava:
Jeff Walker– spev, basgitara
Bill Steer– gitara
Daniel Wilding– bicie
Tracklist:
Torn Arteries (04:00)
Dance of Ixtab (Psychopomp & Circumstance March No.1 in B) (04:29)
Eleanor Rigor Mortis (04:14)
Under the Scalpel Blade (03:56)
The Devil Rides Out (05:22)
Flesh Ripping Sonic Torment Limited (09:42)
Kelly’s Meat Emporium (03:24)
In God We Trust (03:57)
Wake Up and Smell the Carcass / Caveat Emptor (04:36)
The Scythe’s Remorseless Swing (05:20)
Diskografia:
Reek of Putrefaction – 1988
Symphonies of Sickness – 1989
Necroticism – Descanting the Insalubrious – 1991
Heartwork – 1993
Swansong – 1996
Surgical Steel – 2013
Torn Arteries – 2021
Operácia sa vydarila, pacient neprežil a hnije nám do krásy. Liverpoolski pitevní majstri CARCASS po ôsmich rokoch prinášajú čerstvú porciu černastej krvi (čalamády vytekajúcej zo srdca uhoriek a papričiek) v podobne novinky „Torn Arteries“. Výborný, nápaditý, zvukovo vyšperkovaný melodický death ‚n‘ roll, má ešte stále čo do seba.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla