Sabaton – Heroes

Švédsku päticu SABATON azda netreba nikomu zvlášť predstavovať. Skupina pochádzajúca z Falunu má za tie roky, čo je na metalovej scéne za sebou veľa skvelej práce. Ich popularita v posledných rokoch rastie, čoho dôkazom je hneď 5 nahrávok za posledné 2 roky. A navyše nespočetné množstvo odohraných koncertov a festivalov. V polovici mája vydali už siedmy štúdiový album „Heroes“.
Zvučný a chytľavý power metal, ktorým je táto paria okolo frontmana Joakima Brodéna známa, dopĺňajú, ako už tradične texty s tematikou vojny a vojenskej histórie. Je to azda jediná kapela, ktorá sa v power metale dostala do povedomia fanúšikov práve vďaka vojnovým textom.

Aj ich nový album „Heroes“ sa charakterom nelíši od predchádzajúcich. Je plný vojenskej tematiky a tradične agresívneho, ale melodického power metalu, ktorý dopĺňa Joakim so svojim nenahraditeľným hlasom. Album obsahuje 10 skladieb v celkovej dĺžke takmer 37 minút, čo samozrejme nie je veľa. Ako sa hovorí „dobrých vecí nebýva vždy veľa“ a toto vystihuje práve aj albumovú novinku od SABATON.

Prvé dve skladby „Night Witches“ a „No Bullets Fly“ na mňa zapôsobili hneď na prvé počutie. Sú totiž z kategórie tých, ktoré poslucháčov nakopnú a tak ich zvedavosť k ďalším songom stúpa. Prvá menovaná je plná výbušnej sily, ktorá ani na chvíľu neustáva. „No Bullets Fly“ takisto ako ďalšia „Smoking Snakes“ si ma získali od prvých tónov krásne znejúcimi gitarovými vyhrávkami či sólami, ktoré v týchto piesňach znejú skutočne majstrovsky.



Po takto nadupanom začiatku trochu spomalíme. Aj keď nie v tom pravom slova zmysle. „Inmate 4859“ a „Resist and Bite“ pôsobia na mňa ako klasické „sabatonovky“ na aké sme boli zvyknutí z ich predchádzajúcej tvorby. V poradí piatym songom je singlovka „To Hell and Back“, ku ktorej kapela už stihla nahrať aj videoklip. Osobne sa mi veľmi páči použitie skvelých aranžmá, pretože ten dodáva celej skladbe charakteristickú atmosféru a náboj.

Druhú polovicu albumu začíname naozaj veľmi pekným kúskom s názvom „The Ballad of Bull“. Je to jedna z tých skladieb, ktorá pôsobí krásne pomalým dojmom a citlivým textom. Vyznieva v nej klavír, ktorý je vodítkom celého songu. Pieseň hovorí o hrdinstve desiatnika austrálskej armády, ktorý záchránil 12. zranených vojakov počas 2. svetovej vojny. Jednou z mojich favorizovaných na albume „Heroes“ je jednoznačne song „Soldier of 3 Armies“. Pesnička ma chytila hneď od začiatku svojou silou a energiou, ktorú dotvárajú silné gitarové rify, jej agresívny prejav a refrén, ktorý znie veľmi špecificky.

„Far from the Fame“ je predposledným trackom na albume. Okrem už tradične dobrého aranžmánu zaujme celý príbeh, ktorý hovorí o hrdinovi z bývalého Československa – Karelovi Janouškovi, ktorý bol zakladateľom Royal Air Force. Album dôstojne uzatvára pieseň „Hearts of Iron“. J e to jeden z tých songov, ktorý možno zaradiť medzi pomalšie, no na druhej strane zas nie je „sláďakom“ typu „The Ballad of Bull“. Určite nikomu z poslucháčov neunikne použitie známej melódie v tejto záverečnej skladbe.

Rozšírená verzia albumu ponúkne dve bonusové pesnička „7734“ a „Man of War“. Mexickú verziu zas dopĺňajú covery „For Whom the Bell Tolls“ od METALLICY „En Hjältes Väg“ od RAUBTIER a „Out of Control“ od BATTLE BEAST. Cez leto sa taktiež môžeme tešiť na koncert SABATONU na Slovensku, konkrétne na Topfeste a v júli vystúpia na Masters of Rock vo Vizoviciach pri Zlíne.

Žáner: power metal
Krajina pôvodu: Švédsko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 16.5.2014
Web: www.sabaton.net
Zostava:
Joakim Brodén – vokály, klávesy
Chris Rörland – gitara
Thobbe Englund  – gitara
Pär Sundström – basgitara
Hannes van Dahl – bicie

Diskografia:
Primo Victoria – 2005
Attero Dominatus – 2006
Metalizer – 2007
The Art of War – 2008
Coat of Arms – 2010
Carolus Rex – 2012
Heroes – 2014
Tracklist:
Night Witches (3:01)
No Bullets Fly (3:37)
Smoking Snakes (3:14)
Inmate 4859 (4:26)
To Hell and Back (3:26)
The Ballad of Bull (3:53)
Resist and Bite (3:27)
Soldier of 3 Armies (3:38)
Far from the Fame (3:47)
Hearts of Iron (4:28)
Definitíva:
Album „Heroes“ je plný toho pravého agresívneho
 power metalu, na aký sme u SABATON zvyknutí.
Títo Švédi opäť vsadili na skvelé aranžmá,
zvučné gitarové riffy a melodickosť jednotlivých skladieb.

Autor: Juldo

Hodnotenie autora: 7 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla